Κερδίστε βιβλία για το καλοκαίρι

biblia-gia-to-kalokairi-diagonismos
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Οι εκδόσεις Ωκεανίδα και το clickatlife χαρίζουν επτά βιβλία της Pόζαμουντ Πίλτσερ σε ισάριθμους τυχερούς.

Το καλοκαίρι και το διάβασμα είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες. Για αυτό, το clickatlife σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ωκεανίδα προσφέρουν σε επτά συμμετέχοντες στον σχετικό διαγωνισμό, βιβλία της συγγραφέως, το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί με το καλοκαίρι. Ο λόγος για την Ρόζαμουντ Πίλτσερ που γεννήθηκε στην Kορνουάλη το 1924.

Στη διάρκεια του πολέμου, η Πίλτσερ υπηρέτησε στο γυναικείο σώμα του Bρετανικού Nαυτικού (1943-1946). Άρχισε να γράφει από πολύ μικρή και δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα σε ηλικία 18 χρονών. Aπό τότε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και γρήγορα έγινε γνωστή και αγαπητή, κυρίως στο γυναικείο κοινό. Πολυγραφότατη, έχει γράψει κυρίως μυθιστορήματα, αλλά και διηγήματα και θεατρικά έργα. Δημοσίευσε επίσης αρκετές νουβέλες με το ψευδώνυμο Tζαίην Φρέηζερ. H πρωτοφανής επιτυχία του μυθιστορήματός της «Ψάχνοντας για κοχύλια» (1989), που συνάρπασε όλους τους αναγνώστες, την έκανε γνωστή στο διεθνές κοινό σαν μια από τους πιο πολυδιαβασμένους μυθιστοριογράφους της εποχής μας.

Ψάχνοντας για κοχύλια

Με το έργο Ψάχνοντας για κοχύλια αναβιώνει το μεγάλο οικογενειακό μυθιστόρημα. Απολαυστικό, χάρη στις παραδοσιακές αξίες του. Σημαντικό, γιατί τους χαρακτήρες που περιγράφονται σ' αυτό θα τους αναγνωρίσετε, θα τους αγαπήσετε και θα τους θυμάστε σε όλη τη ζωή σας. 

Tο βιβλίο της Πενέλοπε, έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτό το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα. 

Είναι η ιστορία μιας γυναίκας συνηθισμένης, όμως αυτό ακριβώς της δίνει την ιδιαίτερη δύναμη και αξία της. Η Πενέλοπε ήταν τυχερή γιατί είχε γονείς που τη λάτρευαν. Ήταν τυχερή γιατί βρήκε αργότερα μια μεγάλη κι αληθινή αγάπη, αλλά και πάλι άτυχη για τα προβλήματα και τις τραγωδίες που της προκάλεσε. 

Απέκτησε τρία παιδιά και τα κράτησε στην αγκαλιά της νιώθοντας τυχερή κι ευτυχισμένη. Αλλά, όπως πολλές μητέρες, με τον καιρό άλλαξε λίγο-πολύ γνώμη και γι' αυτό... 

Γύρω από την Πενέλοπε η ζωή σφύζει λες και μας παρουσιάζει η ίδια σ' ένα φωτογραφικό άλμπουμ τα πρόσωπα που γνώρισε κι αγάπησε. «Αν οι ιστορίες μου δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος, έχουν πάντα ένα ελπιδοφόρο τέλος. Η ζωή είναι μια σειρά από προβλήματα και αποφάσεις, και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το καταλάβουμε καλά αυτό», γράφει η Ρόζαμουντ Πίλτσερ, εκφράζοντας έτσι και το πιστεύω της Πενέλοπε.

Το γαλάζιο δωμάτιο

Ένα πλήθος από ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες.

Ιστορίες λιτές, ευχάριστες, γεμάτες συναισθήματα, μυρωδιές και χρώματα.

Καταστάσεις απλές, αληθινές, βγαλμένες από την καθημερινότητα.

Με κατανόηση και τρυφερότητα, όπως πάντα, η Πίλτσερ καταγράφει καθοριστικές στιγμές που αλλάζουν τους ήρωές της. 

Στιγμές που τους ωριμάζουν και τους βοηθάνε να προχωρήσουν στο δύσκολο δρόμο της ζωή.

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία και πίστη στην έμφυτη καλοσύνη που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους.

Φωνές το καλοκαίρι

Η Λόρα είναι νιόπαντρη.

Την ευτυχία της τη σκιάζει η ανάμνηση της πρώτης γυναίκας του άντρα της.

Όταν πηγαίνει διακοπές στο πατρικό του στην Κορνουάλη, μαγεύεται και από το ωραίο παλιό σπίτι και από τους ανθρώπους του.

Η ανήσυχη ψυχή της γαληνεύει.

Όμως δύο ανώνυμα γράμματα απειλούν την εύθραυστη ευτυχία της και γίνονται αφορμή να μάθει όλα όσα ήθελε για το παρελθόν του άντρα της και να μετρήσει την αγάπη του.

Ένα δροσερό, καλοκαιρινό μυθιστόρημα σε μετάφραση Μαντούς Φλώρου. 

Σεπτέμβρης

Η υπόθεση διαδραματίζεται βασικά στη Σκοτία, και αρχίζει ένα Μάη με τις προσκλήσεις που γράφονται για ένα πάρτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη για την ενηλικίωση μιας εικοσάχρονης κοπέλας.

Ο Σεπτέμβρης είναι εξαιρετικός μήνας στη Σκοτία, μια ανάσα χαράς και ξεγνοιασιάς ανάμεσα στο σύντομο μα θαυμάσιο καλοκαίρι και στον ατέλειωτο γκρίζο χειμώνα.

Είναι ο μήνας με τα σχεδόν ξέφρενα πάρτι, αλλά και τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα.

Οι άνθρωποι πίνουν λιγάκι παραπάνω, χορεύουνε σχεδόν ολονυχτίς, γάμοι αποφασίζονται, γάμοι διαλύονται, καρδιές ραγίζουν, χαρές αρχίζουν...


Τους πάνω από δέκα βασικούς χαρακτήρες τού μυθιστορήματος ο αναγνώστης τούς γνωρίζει σιγά σιγά, και καθώς ο Μάης γίνεται Ιούνης και μπαίνει το καλοκαίρι, σχεδόν νιώθει το χέρι τού ανελέητου πεπρωμένου να τους σπρώχνει προς την αναπόφευκτη -και συχνά καταπληκτική- μοίρα τους.

Χειμερινό ηλιοστάσιο

Mια ζεστή αγκαλιά στην παγερή μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Aυτό είναι το Xειμερινό ηλιοστάσιο,το καινούργιο μυθιστόρημα της Pόζαμουντ Πίλτσερ, που με την απαράμιλλη πένα της καταφέρνει πάντα να αιχμαλωτίζει τις καρδιές των ολοένα πολυπληθέστερων αναγνωστών της.

Συμπληρώνοντας τα εξήντα της χρόνια, η Eλφρίντα εγκαταλείπει το Λονδίνο κι εγκαθίσταται σ' ένα μικρό χωριό στο Xάμσαϊρ, το «αραξοβόλι των γερατειών της», όπως λέει. Zει εκεί ήρεμα κι ευχάριστα με τον πιστό της σκύλο και φίλους, κυρίως μ' ένα ζευγάρι γείτονές της.

Aλλά μια απρόβλεπτη τραγωδία γκρεμίζει τα πάντα.

Kι η Eλφρίντα φεύγει ξανά, βρίσκοντας καινούργιο καταφύγιο σ' ένα παλιό σπίτι στη Σκωτία. Όχι μόνη όμως. Συγκεντρώνεται εκεί μια μικρή ομάδα αταίριαστων ανθρώπων από διάφορες ηλικίες, κυνηγημένων από τη μοναξιά, τη θλίψη, την εγκατάλειψη και την απώλεια. Eκεί περνούν τα πιο μαγικά Xριστούγεννα, εκεί χτίζονται ευτυχίες...

Η μέρα της καταιγίδας

Στο προσκέφαλο της ετοιμοθάνατης μητέρας της, η Ρεβέκκα μαθαίνει ότι έχει κάποιους συγγενείς που δεν τους ξέρε.

Αποφασισμένη να τους γνωρίσει, πηγαίνει στην Κορνουάλη.

Εκεί γνωρίζεται με τον παππού της, που κρύβει ένα εκρηκτικό μυστικό.

Γνωρίζει ακόμη τον γοητευτικό ξάδελφό της, που προσπαθεί να την ξελογιάσει, και έναν μυστηριώδη φίλο τής οικογένειας με αμφίβολο παρελθόν. 

Όλα αυτά τα πρόσωπα συνθέτουν έναν γρίφο που η λύση του θα καθορίσει το μέλλον της.

Το τέλος του καλοκαιριού

Tέλος καλοκαιριού και η Τζέιν, σε μια ακρογιαλιά της Καλιφόρνιας, αναπολεί τα παιδικά της χρόνια στη μακρινή Σκοτία.

Νοσταλγεί τη μοναχική λίμνη και τα χιονισμένα βουνά στο βάθος, μα πιο πολύ νοσταλγεί τη γιαγιά της και, φυσικά, τον γοητευτικό, τον παράφορο Σίνκλερ.

Και νά που η αναπάντεχη επίσκεψη του δικηγόρου της γιαγιάς της γίνεται αφορμή για την πολυπόθητη επιστροφή στη Σκοτία.

Εκεί όμως δεν την περιμένει ο τρυφερός έρωτας μα η συγκλονιστική συνειδητοποίηση ότι σε όλη της τη ζωή αγαπούσε λάθος άντρα.