«Έφυγε» ο Lucio Dalla

efuge-o-lucio-dalla-lucio-dalla

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

«Έφυγε» από τη ζωή λόγω καρδιακής προσβολής, ο γνωστός Ιταλός ερμηνευτής Lucio Dalla.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο γνωστός τραγουδοποιός Lucio Dalla, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή σήμερα το πρωί στην Ελβετία (1 Μαρτίου 2012), , λίγο πριν κλείσει τα 69 του χρόνια.

Ο Dalla βρισκόταν στο Μοντρέ της Ελβετίας για σειρά συναυλιών και πριν από δυο εβδομάδες είχε πάρει μέρος στο φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του San Remo.

Ο Dalla γεννήθηκε το 1943 στη Μπολόνια. Ξεκίνησε να παίζει κλαρίνο σε μικρή ηλικία με μια jazz μπάντα στη Ρώμη. Ο τραγουδιστής και συνθέτης Gino Paoli ήταν εκείνος που ανακάλυψε το ταλέντο του Dalla και του πρότεινε να ξεκινήσει solo καριέρα ως τραγουδιστής της soul.

Παρ’ όλα αυτά το ντεμπούτο του Dalla έγινε στο φεστιβάλ Cantagiro το 1965, χωρίς επιτυχία, προφανώς λόγω της μουσικής και της εμφάνισής του που θεωρήθηκε πολύ «πειραματική» για την εποχή. Το πρώτο του album «1999» κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, το 1966 και το αμέσως επόμενο με τίτλο «Terra di Gaibola» το 1970, περιλαμβάνοντας μερικά από τα τραγούδια του που στη συνέχεια έγιναν «κλασικά».

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το «4 Marzo 1943» που αποθεώθηκε στο φεστιβάλ του San Remo.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ιταλό ποιητή Roberto Roversi που έγραψε τους στίχους για τα επόμενα 3 album του Dalla. Παρ’ ότι οι δουλειές του αυτές δεν πούλησαν όσα αντίτυπα αναμενόταν, οι κριτικοί υποδέχτηκαν με διθυραμβικές κριτικές τον ασυνήθιστο συνδυασμό των περίεργων στίχων του Roversi με τις πειραματικές συνθέσεις του Dalla.

Μετά το τέλος της συνεργασίας τους, ο Dalla αποφάσισε να γράψει μόνος του τους στίχους των επόμενων album του και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 1990 το single του «Attenti al Lupo» του έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθησε και φήμη στην Ευρώπη. Προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία με τον Pavarotti τραγουδώντας τη δική του επιτυχία «Caruso» την οποία μετά από εκείνον (1986) τραγούδησαν πολλοί καλλιτέχνες.

Μετράει δεκάδες albums ενώ το τελευταίο στη σειρά κυκλοφόρησε το 2010 με τον τίτλο «Angoli nel cielo».