Space Blanket: «Κάθε σημαντική στιγμή έχει ιδιαίτερη αξία την ώρα που την ζεις»

space-blanket Illustration: Noni Nezi

Oι Αbdul & Βiscuit είναι οι Space Blanket

ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Με αφορμή την εμφάνισή τους στο 4ο Ασέληνον Music Festival στην Άμφισσα, μιλήσαμε με το δίδυμο για την τελευταία τους κυκλοφορία, από που αντλούν έμπνευση, τα μελλοντικά τους σχέδια και πολλά άλλα.

Oι Αbdul & Βiscuit είναι το ηλεκτρονικό δίδυμο που από το 2009 ακούει στο όνομα Space Blanket. Αν ακούσεις τη μουσική τους, σίγουρα θα σου 'ρθει στο μυαλό κάτι από Justice και Daft Punk, κι αυτό γιατί το αθηναϊκό νουέτο δεν τσιγγουνέυεται τα βαρύγδουπα μπάσα και τα επιθετικά τα beats. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους EP "Cosmic" το 2012, οι Space Blanket επανήλθαν πέρσι με το ντεμπούτο LP τους, το «ΚΑΛΕΜΙ», το οποίο φαίνεται να ενσωματώνει ακόμα περισσότερο τα στοιχεία εκείνα που τους κάνουν να χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως cosmic disco punk. Λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Ασέληνον Music Festival που θα πραγματοποιθεί στην Άμφισσα στις 29-30 Ιουλίου, μιλήσαμε με το δυναμικό δίδυμο και ιδού τί μας είπαν.

Τι να περιμένουμε από το set σας στο Ασέληνον Fest?

Ένα συνεχόμενο σκοτεινό, χορευτικό set που θα μας ταξιδέψει  στην κορυφή της Γκιώνας.

Από που αντλήσατε έμπνευση για το ντεμπούτο LP σας, το «ΚΑΛΕΜΙ»;

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του άλμπουμ αναγκαστήκαμε να «ξύσουμε» τους τοίχους του υπόγειου στούντιο μας λόγω υγρασίας. Το βασικό εργαλείο το καλέμι, γιατί θέλαμε να το διαμορφώσουμε και εικαστικά. Περνώντας περίπου ένα μήνα έτσι τελικά το ολοκληρώσαμε και κατόπιν και το άλμπουμ. Έχοντας σαν αφορμή αυτό το γεγονός, σκεφτήκαμε ότι ταιριάζει και με το ύφος της μουσικής του δίσκου, με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα synths και αποφασίσαμε να το τιτλοφορήσουμε έτσι.     

Kalémi by Space Blanket

Αγαπάτε τις διασκευές. Ιδανικά ποιό τραγούδι θα θέλατε να «πειράξετε»;

Ενδιαφέρον έχει να πειράζεις κομμάτια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ύφος σου και να μην είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Αυτή είναι και η πρόκληση, αλλά και η ελευθερία του να μη «σεβαστείς» το original. Δεδομένου ότι πλέον έχουμε «πήξει» στις απαλές διασκευές με σκοπό το airplay.  

Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε ένα κομμάτι; Έχετε διαφορετικές μουσικές καταβολές, πώς καταφέρνετε να τις ενώνετε;

Οι ιδέες προκύπτουν από τον καθένα μας ατομικά συνήθως. Μετά τις δουλεύουμε μαζί και ενορχηστρώνουμε, αναπτύσσουμε και ολοκληρώνουμε τα κομμάτια. Σε μερικές περιπτώσεις τα κομμάτια είναι έτοιμα από τον καθένα μας. Οι διαφορετικές μουσικές μας καταβολές είναι αυτό που μάλλον ακούγεται σαν Space Blanket. Η ένωσή τους έρχεται αυθόρμητα χωρίς συνεννοήσεις και μουσικές σκοπιμότητες.   

Στα live σας προσπαθείτε να μένετε πιστοί στο αποτέλεσμα του studio ή επιχειρείτε να πάτε τις συνθέσεις ένα βήμα παραπέρα;

Αυτό προκύπτει είτε στις πρόβες είτε κατά τη διάρκεια του live. Έχουμε διαμορφώσει το live σαν live κι όχι σαν dj set και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πειραματιζόμαστε με τα διάφορα μέρη των κομματιών. Τώρα αν πηγαίνει παραπέρα ή πιο κοντά το κρίνει το κοινό.

FACEBOOK/SPACE BLANKET
Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε μια στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας ποιά θα ήταν αυτή

Κάθε σημαντική στιγμή έχει ιδιαίτερη αξία την ώρα που την ζεις. Σίγουρα το πρώτο μας live, τη διάκρισή μας στο beatport για το remix στο “Bird1” των Underworld, τα support σε Grammatik και Depeche Mode και άλλες μικρότερες αλλά ωραίες φάσεις.

Υπάρχει χώρος πιστεύετε για «καινοτομία» στην ηλεκτρονική μουσική, ή πλέον όλα είναι βασισμένα στο παρελθόν

Υπάρχει άπειρος χώρος για “καινοτομία” στην μουσική γενικά, πόσο μάλλον και στην ηλεκτρονική. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δώσει απίστευτες δυνατότητες και αυτό που είναι το καταλυτικό στοιχείο είναι το μυαλό και οι ιδέες αυτού που την χρησιμοποιεί. Η παρθενογένεση, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολη. 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσουμε να κάνουμε πιστά, με όρεξη και σεβασμό μουσική και εικόνα.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ