IdeasCity: Ο NEON συμπράττει με το New Museum Νέας Υόρκης για το μέλλον της Αθήνας

ideascitysleepingstructure PANOS KOKKINIAS

Ideas City, Εγκατάσταση ύπνου

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Σαράντα συμμετέχοντες από 11 χώρες, επιλεγμένοι μεταξύ 1400 αιτήσεων, θα συμμετάσχουν σε ένα πενθήμερο πρόγραμμα στην Αθήνα που θα κορυφωθεί με το ανοιχτό συνέδριο στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το New Museum Νέας Υόρκης συνεργάζονται στην παρουσίαση του IdeasCity Αθήνα τον Σεπτέμβριο, της διοργάνωσης που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το ανακαινισμένο υπόγειο του Ωδείο Αθηνών

Αξιοποιώντας την εμπειρία της Lisa Phillips, Διευθύντριας Toby Devan Lewis του New Museum και συν-ιδρύτριας του IdeasCity, και τη βαθιά γνώση του ΝΕΟΝ πάνω στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας, το IdeasCity Αθήνα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης.

Έχοντας ως βάση τις συζητήσεις και συνεργασίες που ξεκίνησαν στο Ντιτρόιτ, το IdeasCity θα εστιάσει στην Αθήνα μέσα από δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις: τη ροή ανθρώπων και τη ροή κεφαλαίων. Η Αθήνα, ως βασικός γεωγραφικός κρίκος στην αλυσίδα της συνεχώς διευρυνόμενης προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή προορισμό, ένα μέρος που ενσωματώνει την ελπίδα και την επιβίωση, έναν τόπο όπου δημιουργούνται νέες πραγματικότητες.

PANOS KOKKINIAS

Το IdeasCity Αθήνα, με επικεφαλής τον Joseph Grima, Διευθυντή του IdeasCity, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19-24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών, το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάλογα σε χώρο φιλοξενίας και εργασίας.

Περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες συνυπάρχουν για 5 μέρες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την Αθήνα και ανταλλαγής απόψεων. Το πενθήμερο εργασιών ολοκληρώνεται με ένα ολοήμερο συνέδριο ανοιχτό στο κοινό.

PANOS KOKKINIAS

Σε συνέχεια της ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής, το IdeasCity Αθήνα έλαβε περισσότερες από 1.400 αιτήσεις από 44 χώρες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 40 συμμετέχοντες. Στη διάρκεια του πενθήμερου προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εργάζονται συλλογικά πάνω σε διασταυρούμενους τομείς όπως κοινοτική δραστηριοποίηση, τέχνη, design, τεχνολογία, και την πρακτική εφαρμογή τους στην πόλη.

Οι συμμετέχοντες του IdeasCity Αθήνα θα ζουν και θα εργάζονται στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, μετατρέποντάς το σε ένα πολυλειτουργικό εργαστήριο πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί χώροι ύπνου έχουν σχεδιαστεί από τον Thomas Lommee και η διαμόρφωσή τους για το IdeasCity Αθήνα έγινε υπό την καθοδήγηση του ίδιου και της σχεδιάστριας Αντιγόνης Λέντζος, μέσω workshop.

PANOS KOKKINIAS

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές που έχουν σχέση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη χάραξη πολιτικής, τον αστικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι Yašar Adanalí, John Akomfrah, Sophia Al-Maria, Tania Bruguera, Ναντίνα Χριστοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης, Rosanne Haggerty, dream hampton, Γιώργος Πρεβελάκης, Nick Srnicek, Hito Steyerl, Pelin Tan. Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

IdeasCity Αθήνα
19-24 Σεπτεμβρίου 2016, Ωδείο Αθηνών
Ανοιχτό Συνέδριο: 24 Σεπτεμβρίου, ώρες 11.00-19.00, Ωδείο Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες:
neon.org.gr
ideas-city.org
www.athensconservatoire.gr