Δυο ολοκαίνουρια βιβλία για το φθινόπωρο που ξεκινά

biblia-ekdoseis-kedros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δυο προτάσεις για αναγνώσματα από τις εκδόσεις Κέδρος που μόλις κυκλοφόρησαν.

«Πιάνεις χώμα»​ της Χριστίνας Φραγκεσκάκη
Αρχές της δεκαετίας του ’90, και ο Γκεζίμ με τη μητέρα και το μεγάλο του αδελφό φεύγουν από την πατρίδα τους, μια κατεστραμμένη χώρα των Βαλκανίων, και φτάνουν σ’ ένα τουριστικό νησί του νότιου Αιγαίου. Εκεί θα χάσουν τη γλώσσα τους, θα αλλάξουν θρησκεία, όνομα, επάγγελμα, θα γίνουν άλλοι, προκειμένου να κερδίσουν τη νέα τους ζωή. Ο πατέρας, ο Αγκρόν Πρέντσε, που έρχεται να τους συναντήσει στο τέλος του πρώτου χρόνου, αντιστέκεται στη νέα συνθήκη παγιδευμένος στη νοσταλγία, αδυνατώντας να αποχωριστεί όλα όσα αποτελούν γι’ αυτόν το «πριν», παραμένοντας ανήσυχος και ξένος. Ο θάνατος, το πένθος, οι τελετουργίες του πένθους, τα ταφικά έθιμα, θα γίνουν τελικά ο δρόμος που θα διαβούν για να βρουν εκείνο που θέλουν πιο πολύ: Κάπου να σταθούν κι από κει να δουν τον καινούργιο κόσμο.

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το «Πιάνεις χώμα» είναι το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες. Έχουν προηγηθεί έξι βιβλία για παιδιά και νέους. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. 

«Βενετσιάνικες βινιέτες»​ της Αντωνίας Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου
Βενετία 1797. Η Δημοκρατία της Γαληνοτάτης καταρρέει. Ο γιατρός Λουτζάνι, που έζησε όλη του τη ζωή στο γκέτο των Εβραίων της πόλης, κατηγορείται πως σκότωσε τον Βενετό αριστοκράτη τον οποίο προσπαθούσε να γιατρέψει, όταν κάποιος τον κατήγγειλε ανώνυμα στην bocca di leone. Στο Κάμπο ντέι Μόρι καταργείται ο χρόνος, κι από ένα παιχνίδι των συμπτώσεων βρίσκονται εκεί: Ο Παύλος Ιακωβίδης, που ζωγραφίζει στα χνάρια του Τιντορέτο προσπαθώντας να ξεχάσει την Ελένη, την οποία μαχαίρωσε από έρωτα στη Θεσσαλονίκη το 1908. Η γυναίκα που στέκεται στην αυλή της Παναγίας των Θαυμάτων και θυμίζει τη φτωχή Μανουελίτα, που δεν ταξίδεψε ποτέ, μόνο περπατούσε με τα σακατεμένα της πόδια, ξεκομμένη από τα καραβάνια των προσφύγων, για να ξεφύγει από τους στρατιώτες της Εθνοφυλακής στη Σεβίλη, μετά το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου το 1939. Ο αστυνόμος Ντινόπουλος, που ήρθε από την Πελοπόννησο το 1964, όταν έχασε τη γυναίκα του Αμαλία, και πίνει αψέντι κοντά στον Άγιο Γεώργιο των Γραικών. Η Σιμόν που θα ταξίδευε στη Βενετία, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μια και όταν το 2005 ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη, όλα τα θυμωμένα καβούρια του κόσμου τρύπωσαν μέσα στο μυαλό της. Πέντε ετερόκλητες ιστορίες που κρέμονται από μια κλωστή, έτοιμη να κοπεί, στη Βενετία που χώνεψε τις χαλασμένες ζωές των ανθρώπων που έζησαν όσο γραφόταν το βιβλίο.

Η Αντωνία Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι νηπιαγωγός. Ζει και εργάζεται στη Λέρο. Οι «Βενετσιάνικες βινιέτες» είναι το πρώτο της βιβλίο.