Η τέφρα του Τρούμαν Καπότε πωλήθηκε για 43.750 δολάρια

trouman-kapote
ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο Τρούμαν Καπότε, συγγραφέας του “In Cold Blood” και του “Breakfast at Tiffany’s”, επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα, αφού η τέφρα του πουλήθηκε για 43.750 δολάρια σε πρόσφατη δημοπρασία που έγινε στο Λος Άντζελες.

Ιδιοκτήτρια της τέφρας του συγγραφέα, η οποίο είναι φυλαγμένη σε ένα σκαλιστό ιαπωνικό ξύλινο κουτί, ήταν η Τζοάν Κάρσον, πρώην σύζυγος του Τζόνι Κάρσον, παρουσιαστή του Tonight Show. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Τζούλιεν, η Κάρσον, η οποία πέθανε πέρσι, είχε δηλώσει ότι ένιωθε «μεγάλη παρηγοριά» που είχε τις στάχτες του Καπότε, αφού ήταν καλοί φίλοι. Ο Καπότε πέθανε στο σπίτι της Κάρσον το 1984 σε ηλικία 59 ετών από ηπατική ασθένεια.

Ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών, Ντάρεν Τζούλιεν, δήλωσε στον Guardian ότι μπορεί στην περίπτωση άλλων διασημοτήτων η πώληση της τέφρας να ηχεί μακάβρια, εντούτοις θεωρεί ότι είναι κάτι στο οποίο ο Καπότε θα ήταν 100% σύμφωνος. Σύμφωνα με τον Τζούλιεν, ο Καπότε αρεσκόταν να διαβάζει το όνομα του στις εφημερίδες και πιστεύει ότι θα του άρεσε το γεγονός πως συνεχίζει να κάνει πρωτοσέλιδα στις μέρες μας.

«Ο Τρούμαν είχε πει στην Τζοάν ότι δεν ήθελε η τέφρα του να κάθεται σε ένα ράφι. Έτσι, αυτή [η δημοπρασία] είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να τιμήσει το αίτημά του. Είναι απλά η συνέχεια των περιπετειών του Τρούμαν Καπότε», συμπλήρωσε ο Τζούλιεν.

Το τελικό τίμημα της δημοπρασίας ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του οίκου, με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στα 2.000 δολάρια. Ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών δήλωσε στο CNN ότι δεν περίμενε το ποσό να ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια, τελικά όμως ο στόχος ξεπεράστηκε κατά πολύ, με τις προσφορές να καταφτάνουν από την Ρωσία, την Γερμανία, την Κίνα, την Νότια Αμερική καθώς και τις ΗΠΑ.

Μαζί με την τέφρα του συγγραφέα, δημοπρατήθηκαν τα ρούχα που φόραγε όταν πέθανε, για 6.400 δολάρια, καθώς και δυο συλλογές από μπουκαλάκια για φάρμακα που πουλήθηκαν προς 9.280 δολάρια.