15 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε για τους Saint Etienne

saint-etienne3
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι Saint Etienne έρχονται στην Αθήνα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου για να σφραγίσουν τον μήνα με τρυφερή indie ποπ, σαν εκείνη που μας χάρισαν απλόχερα κατά τη δεκαετία του 90, όταν κατακτούσαν το dancefloor με τη μουσική τους.

Σε μια εποχή όπου η grunge πρωταγωνιστούσε, οι Saint Etienne τόλμησαν να ρίξουν μια δόση ποπ «χρυσόσκονης» στο ροκ στερέωμα των αρχών της δεκαετίας του 90, στρώνοντας έτσι το έδαφος για την έκρηξη της britpop που θα ακολουθούσε. Dance pop με επιρροές από late-80s electronica, εσωστρεφής indie, έξυπνοι στίχοι και μια φωνή «μέλι» (βλ. Sarah Cracknell) συντρόφευαν τους Saint Etienne από το δυναμικό ξεκίνημά τους το 1990. Στη δεκαετία που ακολούθησε, η μπάντα από το Λονδίνο γνώρισε την απόλυτη επιτυχία με το κοινό να τους ακολουθεί παντού και τον βρετανικό Τύπο να τους αποθεώνει για τον αυθεντικό ποπ ήχο τους που ενσωμάτωνε στοιχεία από τον κλασσικό βρετανικό κινηματογράφο του 1960. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα albums τους Foxbase Alpha και So Tough, που αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της καριέρας τους.

Λίγο πριν το πολυαναμενόμενο live τους στο Gagarin 205, σας καλούμε να ακαναλύψετε 15 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για εκείνους:

H αιθέρια Sarah Cracknell με την χαρακτηριστική κοριτσίστικη φωνή

1. Αρχηγός του βρετανικού indie-dance συγκροτήματος είναι η 49χρονη σήμερα Sarah Cracknell. Οι πρώην μουσικοί δημοσιογράφοι Bob Stanley και Pete Wiggs συμπληρώνουν το μουσικό τρίο.

2. Το όνομά τους προέρχεται από τη γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου AS Saint-Étienne, η οποία είχε φτάσει μέχρι τους τελικούς στον Ευρωπαϊκό κύπελλο τη δεκαετία του 1970.

3. Τη δεκαετία του 1990 κυκλοφόρησαν δυο τραγούδια με διαφορετικούς τραγουδιστές – το “7 Ways to Love” και “He Is Cola”– ως Cola Boy, γιατί θεώρησαν ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια ήταν τόσο «γλυκερά», που άμα τα έβγαζαν οι ίδιοι θα είχε τελειώσει η καριέρα τους με συνοπτικές διαδικασίες.

4. Στους πρώτους τους δίσκους συνεργάστηκαν με τον Βρετανό κωμικό Chris Morris.

5. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά οχτώ δίσκους: Foxbase Alpha (1991), So Tough (1993), Tiger Bay (1994), Good Humor (1998), Sound of Water (2000), Finisterre (2002), Tales from Turnpike House (2005), Words and Music by Saint Etienne (2012)

6. Σημείο αναφοράς της δισκογραφίας τους είναι το αγαπημένο τους Λονδίνο.

7. Τα πιο γνωστά τραγούδια τους είναι μια διασκευή του “Only Love Can Break Your Heart” του Neil Young (στο οποίο τραγούδησε η Moira Lambert), το “Nothing Can Stop Us” (όπου η Sarah Cracknell ανέλαβε τα φωνητικά για πρώτη φορά), το “You're in a Bad Way” και το “He's on the Phone”. Τον Νοέμβριο του 2004 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το “Travel Edition 1990-2005”.

8. Το 1993 συνεργάστηκαν με την Kylie Minogue σε 2 τραγούδια: μια διασκευή του “Nothing Can Stop Us” (η οποία θα ήταν και το πρώτο της single για τη νέα της δισκογραφική) και το ακυκλοφόρητο “When Are You Coming Home”.

9. Ο δίσκος “The Misadventures of Saint Etienne” (1998) ήταν το soundtrack της ανεξάρτητης ταινίας “The Misadventures of Margaret” με πρωταγωνίστρια την Parker Posey. Η Cracknell ηχογράφησε ένα ντουέτο με την Posey για το soundtrack, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ λόγω νομικών κολλημάτων.

10. Το 2000 αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο πίσω την καθαρή ποπ (sic) και να κάνουν στροφή προς την ατμοσφαιρική electronica κυκλοφορώντας το album Sound of Water, το οποίο ωστόσο δίχασε τους fans τους.

11. Την ίδια χρονιά (2000)  έκαναν ένα τολμηρό άνοιγμα προς την trance όταν συνεργάστηκαν με τον παραγωγό και DJ Paul van Dyk στο “Tell Me Why (The Riddle)”, με την αιθέρια Cracknell να αναλαμβάνει τα φωνητικά.

12. Η Sarah Cracknell έχει συνεργαστεί και με τον Marc Almond στον single του “I Close My Eyes and Count to Ten” από τον δίσκο του “Stardom Road”.

13. Περίπου δέκα χρόνια αφότου σχηματίστηκαν, οι Βρετανικοί Times τους εκθείασαν γιατί κατάφεραν να συνδυάσουν επιδέξια το grooviness των Swinging Sixties του Λονδίνου με τον post-acid house ρυθμό. Μάλιστα, απέδωσαν στον ήχο τους τον εκλεκτικό χαρακτηρισμό “pure pop“.

14. Το τραγούδι τους “A Good Thing“ έχει χρησιμοποιηθεί το 2006 στην βραβευμένη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ “Volver” και στην τηλεοπτική σειρά Grey's Anatomy, στο 14ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν.

15. Το συγκρότημα έχει ασχοληθεί ενεργά και με την παραγωγή ταινιών: Η πρώτη τους κινηματογραφική παραγωγή κυκλοφόρησε το 2002 με τίτλο “Finisterre” και ήταν επηρεασμένη από την ταινία μικρού μήκους του 1967 “The London Nobody Knows”. Η δεύτερη παραγωγή, “What Have You Done Today, Mervyn Day?”, του 2005 εστίαζε περισσότερο στην παρακμή της περιοχής Lower Lea Valley. Το 2007, ως resident καλλιτέχνες του Royal Festival Hall του Λονδίνου, έβγαλαν και μια τρίτη ταινία με τίτλο “This Is Tomorrow”, στην οποία εξιστορούσαν τα 50 πρώτα χρόνια ζωής του χώρου.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]