Girls Names: «Θα θέλαμε να μη φοβόμαστε τόσο και να είμαστε περισσότερο ο εαυτός μας»

girls-names
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Οι post-punk heroes του Μπέλφαστ θα βρεθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 9 και 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα για να παρουσιάσουν το νέο δίσκο τους καθώς και υλικό από την προηγούμενη δισκογραφία τους. Λίγο πριν τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις τους, το click@life μίλησε μαζί τους.

Η μπάντα από το Belfast μετρά ήδη τρία albums στο ενεργητικό της και αποτελεί ένα από το πιο ενδιαφέροντα post punk συγκροτήματα. Επηρεάζονται από την ευρωπαϊκή ιστορία, την τέχνη και τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ενώ η μουσική τους, σκοτεινή και έντονη, ξεχωρίζει για τις επιβλητικές μπασογραμμές και την αισθαντικότητά της. Λίγο πριν την εμφάνισή τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε μαζί τους, για το από πού αντλούν έμπνευση, για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, και για τα επερχόμενα τους σχέδια.

Τι να περιμένουμε από τις ζωντανές σας εμφανίσεις στην Ελλάδα;

Θόρυβο, ατμόσφαιρα και δυνατή μουσική. Και τις χαμογελαστές μας φάτσες γιατί είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε στην Ελλάδα.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για το τελευταίο album “Arms Αround A Vision”?

Είναι το τρίτο μας album, το πρώτο με το σημερινό μας line up από τότε που ο Gib ήρθε μαζί μας το 2013. Είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που κάναμε πριν, όλα σχεδόν τα τραγούδια είναι γραμμένα από τους τέσσερίς μας, και αυτό συμβάλλει στον ήχο μας. Χρησιμοποιήσαμε όργανα που δεν είχαμε ξαναχρησιμοποιήσει, όπως το πιάνο, το βιολί και το σαξόφωνο, και η πρόθεση μας ήταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δε φοβηθήκαμε να προκαλέσουμε τον εαυτό μας.

Από πού αντλείται έμπνευση για να γράψετε τα τραγούδια σας;

Από πολλά πράγματα αλλά κυρίως από το ότι θέλουμε συνεχώς να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας. Επίσης από τη μουσική που μας αρέσει, τη μουσική που δε μας αρέσει, την τέχνη, τον κινηματογράφο. Η ζωή παίζει μεγάλο ρόλο, όπως και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Όλοι αλλάζουν μέσα στα χρόνια με αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας κι έτσι εξελίσσονται τα γούστα και οι εμπειρίες μας.

Το ότι μεγαλώσατε στο Belfast και ξεκινήσατε την μπάντα σας εκεί, επηρέασε τον ήχο σας;

Πιο πολύ μας επηρέασε στον χρόνο, μιας και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις στο Belfast, και τότε αλλά και σήμερα, με όλο και περισσότερες μουσικές σκηνές να κλείνουν ή να είναι πολύ ακριβό για νέες μπάντες να έρχονται για να παίξουν ζωντανά. Το να φτιάχνουμε μουσική ήταν κάτι που κάναμε για να μη βαριόμαστε. Επίσης πάντα μας ενέπνεε το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές μπάντες που δε μας άρεσαν και κατάγονταν από το Belfast .Νιώσαμε την ανάγκη να φτιάξουμε τη μουσική που εμείς θέλαμε, αν κανένας άλλος δεν επρόκειτο να το κάνει.

Η μουσική σας έχει επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή κουλτούρα  και από τους Einsturzende Neubauten, τους Joy Division, τη βερολινέζικη περίοδο του Bowie, φτιάχνοντας έναν σύνδεσμο ανάμεσα σε τόσες κουλτούρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πιστεύετε ότι τώρα η Ευρώπη είναι ακόμα ενωμένη, σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο ή έχουμε πλέον την τάση κάθε περιοχή να απομονώνεται; Ποια ήταν η αντίδραση σας για το Brexit; 

Σε πολλούς παράγοντες η Ευρώπη είναι ακόμα ενωμένη αλλά βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη εποχή, με άνοδο ακροδεξιών κομμάτων και εξτρεμιστικών ιδεολογιών σε όλη την ήπειρο. Τρομοκρατηθήκαμε από το Brexit, όχι μόνο για τα έξτρα κόστη και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον όταν βρισκόμαστε σε περιοδεία. Υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που τρέφονται από τον φόβο και την ελλιπή μόρφωση. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Το ότι ταξιδεύουμε σε τόσες πολλές χώρες μας έχει κάνει να το πιστεύουμε αυτό ακόμα περισσότερο. 

Αν μπορούσατε να είχατε κάτι διαφορετικό στη μέχρι τώρα πορεία σας ποιο θα ήταν αυτό;

Θα θέλαμε να μη φοβόμαστε τόσο πολύ και να είμαστε πιο πολύ ο εαυτός μας.

Να περιμένουμε νέα μουσική από εσάς σύντομα;

Δεν είμαστε σίγουροι… Δουλεύουμε πάνω σε κάποια καινούργια πράγματα τώρα πάντως.

Ποια είναι τα επερχόμενα σχέδιά σας ;

Θα παίξουμε στα Northern Irish Music Awards στις 11 Νοέμβρη και μετά θα κάνουμε ένα διάλλειμα από τις ζωντανές εμφανίσεις και να θα επικεντρωθούμε στο να γράψουμε νέο υλικό.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ