To “Stairway To Heaven” έχει το καλύτερο σόλο όλων των εποχών

starway-to-heaven
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Τάδε αποφάσισαν οι αναγνώστες του περιοδικού Classic Rock, αν και ο ίδιος ο κιθαρίστας δεν το θεωρεί ό,τι καλύτερο έκανε με τους Led Zeppelin.

Το κιθαριστικό σόλο του Jimmy Page, στην μεγάλη επιτυχία των Led Zeppelin, “Stairway To Heaven”, ψηφίστηκε ως το καλύτερο όλων των εποχών, από τους αναγνώστες του μουσικού περιοδικού Classic Rock.

Ο ίδιος ο κιθαρίστας πάντως δεν συμφωνεί απόλυτα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού δεν θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σόλο είναι ό,τι καλύτερο είχε κάνει με τους Led Zeppelin. «Αν όλοι λένε ότι είναι το καλύτερο μου σόλο, τότε ωραία, αυτό είναι καλό, αλλά υπάρχουν άλλα που προτιμώ».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Page αποκάλυψε λίγα πράγματα για την ηχογράφηση του τραγουδιού. Όπως αναφέρει, λόγω της τεχνολογίας της εποχής, η ηχογράφηση είχε 16 κανάλια και, συνήθως, υπήρχαν περίπου κανάλια διαθέσιμα για τα σόλο των κιθάρων. Λόγω της πίεσης χρόνου, δεν είχε τη δυνατότητα να δουλέψει το σόλο όσο ήθελε, οπότε το έπαιξε βεβιασμένα, περίπου δυο φορές.

Το σόλο του Page είχε βρεθεί πρόσφατα στη δημοσιότητα λόγω της δικαστικής διαμάχης με το αμερικάνικο συγκρότημα Spirit. Συγκεκριμένα, η οικογένεια του κιθαρίστα του συγκροτήματος Randy California κατηγόρησε τους Led Zeppelin ότι έκλεψαν το σόλο τους από ένα τραγούδι των Spirit. Τα δυο συγκροτήματα είχαν κάνει περιοδείες μαζί το 1968 και 1969. Τελικά, τα δικαστήρια δικαίωσαν τους Led Zeppelin, θεωρώντας ότι η αγωγή ήταν αβάσιμη και είχε αποκλειστικό στόχο την χρηματική αποζημίωση. Ο εντολοδόχος της οικογένειας του κιθαρίστα, πάντως, έχει ήδη ασκήσει έφεση στην απόφαση.