Ο Leonard Cohen δηλώνει έτοιμος να πεθάνει

leonard-cohen
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Ο 82χρονος τραγουδιστής, που θα κυκλοφορήσει το 14ο album του στις 21 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει, σε πρόσφατη συνέντευξή του, πλάνα αλλά και την βεβαιότητα πως το τέλος πλησιάζει.

Σε μια συνέντευξή του στο New Yorker, o Cohen μίλησε για το τελευταίο του δίσκο “You Want it Darker” αλλά και για σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, κυρίως όμως για την κατάσταση της υγείας του που όλο και χειροτερεύει.

Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι μάλλον κάτι που δεν θα ξανακάνει, έχει όμως μια μεγάλη λίστα από μισοτελειωμένα ποιήματα και τραγούδια. Όπως λέει όμως ο ίδιος: «Δεν πιστεύω ότι θα τελειώσω αυτά τα τραγούδια. Ίσως, ποιος ξέρει; Ίσως μου έρθει η έμπνευση. Αλλά δε θέλω να κάνω καμία πνευματική αναζήτηση. Δεν τολμάω. Έχω λίγη δουλειά να κάνω, να τακτοποιήσω υποθέσεις. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Το μόνο που εύχομαι είναι να μην είναι πολύ βασανιστικό. Αυτό ήταν για εμένα».

Μετά τον θάνατο της Marianne Ihlen, της γυναίκας που υπήρξε η έμπνευση για μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Cohen (“Bird on the Wire”, “So Long, Marianne”), αποκαλύφθηκε ότι της είχε στείλει ένα γράμμα λίγο πριν πεθάνει, στο οποίο έγραφε «Λοιπόν, Marianne, φτάσαμε πια στο σημείο που είμαστε τόσο γέροι και τα σώματά μας καταρρέουν και νομίζω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Είμαι τόσο κοντά που, αν απλώσεις το χέρι σου, μπορείς να αγγίξεις το δικό μου».