Videoclips με κοινωνικά μηνύματα

moby
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Με αφορμή το πρόσφατο video clip του Moby για το τραγούδι “Are You Lost in the World Like Me”, θυμόμαστε μερικά ακόμη που έφεραν ηχηρά κοινωνικά μηνύματα.

Η επιστροφή του Moby ήταν το θέμα της περασμένης εβδομάδας. Μπορεί ο αγαπημένος μας μουσικός να είχε αρχίσει να μας απογοητεύει τα τελευταία χρόνια, η πρόσφατη όμως κυκλοφορία του τον φέρνει πάλι στα πράγματα. Το κομμάτι “Are You Lost in the World Like Me”, εκτός από το ηχητικό μέρος που μαρτυρά μια επιστροφή στις παλιές του μέρες, συνοδεύτηκε από ένα videoclip που έγινε viral αμέσως. Ο λόγος είναι η καυστική ματιά του στην εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα social media, με μια καρτουνιστική ρετρό αισθητική. Παρακάτω θα θυμηθούμε μερικά ακόμα videoclips που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, περνώντας σημαντικά μηνύματα.

M.I.A.-Born Free-Σκηνοθετημένο από τον Roman Gavras, που είχε επίσης προκαλέσει με τα videoclips για τους Justice, στο συγκεκριμένο ξεπέρασε τον εαυτό του με τις σκηνές βίας σε μικρά κοκκινομάλλικα παιδιά, επιλογή που συμβολίζει τις γενοκτονίες, τον ρατσισμό και τη βία που προκαλεί ο φόβος για τον διαφορετικό από εμάς «άλλο». Φυσικά το “Born Free” απαγορεύτηκε από τα κανάλια, που επέτρεψαν μόνο τη λογοκριμένη του εκδοχή. Η M.I.A. δεν έμεινε εκεί, αφού συνέχισε να φτιάχνει videoclips-γροθιά στο στομάχι, με τελευταίο παράδειγμα το “Borders” που περιγράφει την περιπέτεια των προσφύγων.

Radiohead-All I Need-Τα “first world problems” θα σας γεμίσουν ενοχές όταν παρακολουθήσετε αυτό το videoclip. Οι ζωές δύο παιδιών διαδραματίζονται παράλληλα στην οθόνη. Το ένα ζει στον προνομιούχο Δυτικό κόσμο, ενώ το άλλο δουλεύει σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών σε κάποια χώρα του Τρίτου κόσμου. Στο τέλος βλέπουμε ότι το δεύτερο φτιάχνει τα παπούτσια που καταλήγουν στα πόδια του πρώτου. Το video φτιάχτηκε για την καμπάνια EXIT του Mtv, που σκοπό είχε να αφυπνίσει τη συνείδηση του κοινού για θέματα human trafficking και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Pearl Jam-Jeremy- Ίσως το πιο «γροθιά στο στομάχι» videoclip για το bullying και τη σχολική βία που έχει υπάρξει ποτέ. Κανένας δεν περιέγραψε τη σκληρότητα των μικρών παιδιών, το θυμό και την ανάγκη για εκδίκηση, καλύτερα από αυτό το θρυλικό videoclip.

Run The Jewels-Close Your Eyes- Η αστυνομική βία είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό, ειδικά η βία εναντίον των μαύρων πολιτών που έχουν βασανιστεί ή ακόμα σκοτωθεί από τα χέρια αστυνομικού. Το κίνημα Black Lives Matter έχει παρακινήσει καλλιτέχνες να γράψουν τραγούδια με τους υποστηρικτές του να κυμαίνονται από τη Beyonce μέχρι τις Pussy Riot. To rap δίδυμο Run The Jewels δείχνει τη «μάχη» ανάμεσα σε έναν λευκό αστυνομικό και έναν μαύρο έφηβο, χωρίς να δίνει δίκιο ή άδικο σε κανέναν. Ο σκηνοθέτης A.G. Rojas, είχε δηλώσει σχετικά: «Δεν θέλαμε να φτιάξουμε ένα videoclip με στερότυπα. Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι. Στόχος μας ήταν να αποδοκιμάσουμε τη βία, προς κάθε κατεύθυνση».

Lady Gaga-Til It Happens to You- Το θέμα του τραγουδιού, όπως και του video, είναι η σεξουαλική βία στα Αμερικανικά κολλέγια. Παρακολουθούμε την ιστορία τεσσάρων φοιτητών που βιώνουν διαφορετικές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, με σκληρές εικόνες, σε ασπρόμαυρο μοτίβο. Σε συνδυασμό με τη σπαρακτική ερμηνεία της Gaga, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. 

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ