Who is Who: Lana Del Rey

who-is-who-lana-del-rey

Φωτογραφία: www.lanadelrey.com

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Ήρθε για να μείνει ή θα «ξεφουσκώσει»; Είναι το νέο αίμα και η ελπίδα ή μήπως δημιούργημα των managers; Το νέο hot όνομα της μουσικής βιομηχανίας, η 25χρονη Lana Del Rey, προχωρά ακάθεκτη…

Η Elizabeth Woolridge Grant γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1986 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην κωμόπολη του Lake Placid, που βρίσκεται στην ίδια πολιτεία.

Στα 15 της, μπήκε οικότροφος στο Kent School, που βρίσκεται στο Connecticut. Στα 18 της επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Fordham.

Τον Οκτώβριο του 2008, βγαίνει το πρώτο της EP που περιέχει τρία κομμάτια με τίτλο Kill Kill, το οποίο και το κυκλοφορεί ως Lizzy Grant.

Τον Γενάρη του 2010 και υπό την καθοδήγηση του παραγωγού David Kahne, η γνωστή ως Lizzy Grant κυκλοφορεί το πρώτο της επαγγελματικό άλμπουμ, σε ανεξάρτητη εταιρεία.

H Lizzy μεταμορφώνεται σε Lana

To καλλιτεχνικό της όνομα Lana Del Rey είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ατζέντηδων και μάνατζερ να της δώσουν ένα κομψό και φινετσάτο ψευδώνυμο, το οποίο να μπορεί, σε συνδυασμό βέβαια με πολλά άλλα στοιχεία, να απογειώσει την καριέρα της. Το «Lana» είναι εμπνευσμένο από την ηθοποιό Lana Turner, ενώ για το Del Rey η έμπνευση προήλθε από το ομώνυμο μοντέλο αυτοκινήτου της Ford.

Ο τίτλος του άλμπουμ σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη μετάβαση: Lana Del Rey AKA Lizzy Grant. Λίγο αργότερα, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010, η Del Rey απέσυρε το άλμπουμ από την κυκλοφορία, αγοράζοντας μάλιστα τα δικαιώματα χρήσης του για το μέλλον, με το αιτιολογικό ότι ήθελε να το προωθήσει σε άλλη στιγμή με πολύ καλύτερους όρους. Εταιρεία και παραγωγός αφήνουν να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν προσχεδιασμένη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για γενικό «ρετουσάρισμα» των στρατηγικών κινήσεων καριέρας της Del Rey.

Φωτογραφία: www.lanadelrey.com

Τον Ιούνιο του 2011, υπογράφει στη Stranger Records και κυκλοφορεί το πρώτο της single «Video Games». Τον Οκτώβρη του 2011, υπογράφει κοινό συμβόλαιο με την Interscope και την Polydor.

Σχολιάζοντας την εμφάνισή της το φθινόπωρο του 2011 στο Bowery Ballroom της Νέας Υόρκης, το περιοδικό Rolling Stone σημείωνε πως, παρά το άγχος της, που ήταν έκδηλο, η ερμηνεία της ήταν ιδιαίτερα δυναμική και με αυτοπεποίθηση, ενώ τόνιζε παράλληλα, πως οι αλλαγές στους τόνους της φωνής της θέλουν ακόμη δουλειά και είναι κάπως άγαρμπες.

Τελικά το πρώτο της «μεγάλο» άλμπουμ με τίτλο «Born To Die» κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο στις 31 Ιανουαρίου 2012, ενώ είχε κυκλοφορήσει σε Ιρλανδία και Μεγάλη Βρετανία λίγες μέρες νωρίτερα. Τεράστια επιτυχία, πέρα από το «Video Games», έχουν κάνει και τα «Blue Jeans» και «Born To Die», που έχουν γυριστεί και σε video clips.

Η εμφάνιση στο Saturday Night Live του NBC

Ο παρουσιαστής των ειδήσεων του NBC Brian Williams δεν είναι ακριβώς οπαδός της: μετά από την εμφάνισή της στις 14/10/2011 στο show Saturday Night Live του καναλιού, ο Williams, σε ένα ιδιωτικό του e-mail που όμως τελικά πήρε δημοσιότητα, χαρακτήρισε την εμφάνιση «μία από τις χειρότερες στην ιστορία της εκπομπής» και την ίδια τη Del Rey «χαλαρά την πιο άπειρη καλεσμένη».

Κάποια από τα σκληρά σχόλια που εισέπραξε η συγκεκριμένη εμφάνιση στο twitter έφταναν να μιλούν για «κάτι που έμοιαζε με 12χρονο που τραγουδάει μπροστά στον καθρέφτη του».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού στάθηκε θετικά απέναντι στη Del Rey, ενώ η ίδια σε δηλώσεις της τόνισε πως θεωρεί πως τα πήγε καλά και πως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει πάντα σε live περιβάλλον.

Πολέμιοι, θαυμαστές και η… Nancy Sinatra

Γενικά, έχει γίνει στόχος πολλών δημοσιευμάτων με ειρωνικό χαρακτήρα, κυρίως για τις «τεχνητές» αλλαγές στην εξωτερική της εμφάνιση και το πόσο επιτυχημένη είναι η μετάλλαξή της μετά το πρώτο της άλμπουμ.

Ο σκηνοθέτης και θεωρούμενος ως fashion icon Karl Lagerfeld, από την άλλη, της πλέκει το εγκώμιο: τη χαρακτηρίζει ένα τυπικό παράδειγμα σύγχρονης τραγουδίστριας και ιδιαίτερα όμορφη. Όσο για την κριτική που της γίνεται για τα προαναφερθέντα στοιχεία της εμφάνισής της (πχ. τα χείλια της, που έχουν προκαλέσει πάμπολλα ειρωνικά σχόλια και μιμήσεις), ο Lagerfeld σημειώνει πως δεν είναι η μόνη που έχει επέμβει στα φυσικά της χαρακτηριστικά.

Η 25χρονη καλλιτέχνιδα φέρεται να έχει αυτοχαρακτηριστεί «gangster Nancy Sinatra». Στην πραγματικότητα όμως, αυτός είναι ένας τίτλος που της απέδωσε ο manager της σε μια συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρισμός ο οποίος σύμφωνα με την ίδια κόλλησε πάνω της στη συνέχεια σαν «διαολεμένη κόλλα».

«Κάθεσαι 8 χρόνια και καταθέτεις όλο σου τον κόπο να γράψεις τα καλύτερα δυνατά τραγούδια και μία φράση, που ειπώθηκε σε μια συνέντευξη, σου μένει σαν στάμπα. Είναι άδικο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καν αφιερώσει χρόνο στο να ακούσω τα τραγούδια της Nancy Sinatra, αντίθετα είμαι μεγάλη φαν του Frank», έχει δηλώσει σχετικά.

Οι επιρροές, η «κληρονομιά» και ο Marilyn Manson

Τη μουσική της την κατηγοριοποιεί σαν «Hollywood pop/sadcore» και το image της «Lolita got lost in the hood».

Οι επιρροές της είναι αρκετά ετερόκλητες – έχει συχνά αναφέρει την Britney Spears, τον Thomas Newman, τον Eminem, τον Elvis Presley, τους Antony and the Johnsons, τον Bruce Springsteen και τους Nirvana. Είναι επίσης, έντονα επηρεασμένη από τον David Lynch και τα soundtrack των ασπρόμαυρων ταινιών της δεκαετίας του ’50.

Με τους αριθμούς τα πηγαίνει αρκετά καλά: το single Video Games έχει ξεπεράσει τις 36 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, ενώ «χτύπησε» πρωτιά και στα γερμανικά charts και μπήκε στα charts Αυστρίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Ιρλανδίας, Ελβετίας και Μεγάλης Βρετανίας. Το όνομά της στο Google δίνει 480 εκατομμύρια αποτελέσματα.

Είναι κληρονόμος μεγάλης περιουσίας. Πατέρας της είναι ο Robert Grant, εκατομμυριούχος που έκανε περιουσία μέσα από τον τομέα των εμπορικών επωνυμιών. Πάντως, ο ιδιοκτήτης της 5 Points Records David Nichtern, -που υπέγραψε μαζί της το 2007- ισχυρίζεται πως η επιτυχία της δεν είχε σε τίποτα να κάνει με «σπρώξιμο» από τον πατέρα της. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τη βοήθησε πολύ, τουλάχιστον στην προώθηση του πρώτου της άλμπουμ. Πιθανολογείται δε, ότι έπαιξε κάποιο ρόλο και στην εξαγορά των δικαιωμάτων του πρώτου εκείνου άλμπουμ από την Lana.

Φημολογείται έντονα τελευταία, ότι πρόσφατα άρχισε να κάνει στενή παρέα με τον Marilyn Manson, αφού εθεάθησαν πάνω από μία φορά στη Γερμανία να βρίσκονται μαζί. Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή για την προσωπική ζωή της Lana είναι ότι, εδώ και 7 τουλάχιστον μήνες, βγαίνει με τον Barrie O’Neill των Kasidy.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ