Το ΕΜΣΤ ανοίγει σήμερα τις πόρτες του προωθώντας το δια-πολιτιστικό διάλογο

emst-ekthesi-krisimoi-dialogoi-athina-ambersa ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 19.00, την πρώτη του περιοδική έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα».

Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το πρόγραμμα «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο», είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA). Υπό τον τίτλο «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα», η έκθεση επανακινεί ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σχετικά με την έκθεση, η διευθύντριας του ΕΜΣΤ, κ. Κατερίνα Κοσκινά, και ο διευθυντής του M HKA, κ. Bart De Baere, γράφουν:

«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα» είναι η πρώτη περιοδική έκθεση στην πολυαναμενόμενη δημόσια λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η έκθεση, που εγκαινιάζει το πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον κόσμο, αποτελεί έναν στοχαστικό διάλογο μεταξύ των συλλογών του ΕΜΣΤ και του Μ HKA, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλάνδρας με έδρα την Αμβέρσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και ο διευθυντής του M HKA του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλάνδρας με έδρα την Αμβέρσα Bart De Baere ξεναγούν τους δημοσιογράφους στην πρώτη περιοδική έκθεση του ΕΜΣΤ Κρίσιμοι διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016. 

Κίνητρο για τις δύο δράσεις, «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα» και «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο», είναι η αναγκαιότητα του πολιτιστικού διαλόγου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στο πλαίσιο μιας πολυπρόσωπης Ευρώπης. Οι κοινωνίες στις μέρες μας έχουν την τάση της πόλωσης, με στρατόπεδα του 49 τοις εκατό έναντι του 51 τοις εκατό, και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εξαρχής από ανταγωνιστικές θέσεις, με την εσωστρέφεια και τον ατομικισμό να έχουν εδραιωθεί ως καταστάσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν υψηλότερες φιλοδοξίες από την ενίσχυση του διαλόγου, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε πρόσφατα ο διάλογος, συχνά άγγιξε οριακά επίπεδα και μπορεί να περιγραφεί ως κρίσιμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Κατερίνα Κοσκινά και ο Bart De Baere

Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα» αναπτύχθηκε από κάτω προς τα πάνω, με αφετηρία κάθε φορά έργα ενός Έλληνα και ενός Βέλγου καλλιτέχνη που συντονίζονται, αναζητώντας μια έννοια που προκύπτει από αυτή τη συνήχηση και  προσθέτοντας, στη συνέχεια, έναν τρίτο καλλιτέχνη, από τη μία εκ των δύο συλλογών. Έτσι, η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από 22 έννοιες με αντίστοιχα έργα τριών καλλιτεχνών σε διάλογο γύρω από την έννοια αυτή, και παρουσιάζει συνολικά 66 καλλιτέχνες και περισσότερα από 70 έργα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η έκθεση εκφράζει την κοινή πεποίθηση των δύο μουσείων ότι τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό αυτό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, επομένως, και μία αντιπρόταση στην πολιτιστική και επιμελητική ομοιογένεια, επιλέγοντας, αντίθετα, ένα ανεξάντλητο πλήθος από πειστικούς αστερισμούς θεμάτων, που να οδηγεί σε συζητήσεις που αφορούν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές συνειδητοποιήσεις, αλλά και σε δράσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Αθήνα και η Αμβέρσα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν δύο εσχατιές της Ευρώπης σήμερα, όμως Ελλάδα και Φλάνδρα είναι επίσης δύο περιοχές της Ευρώπης που έχουν συνεισφέρει πολλά και σημαντικά νήματα στον ιστό του πολιτισμού της. Ιδρύματα όπως το ΕΜΣΤ και το Μ HKA μπορούν να ενισχύουν και προεκτείνουν ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεισφορά. Το πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον κόσμο θα αναπτύξει, στο ίδιο πνεύμα, ακόμη περισσότερο τις διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ του ΕΜΣΤ και θεσμών άλλων χωρών με αντίστοιχους στόχους και πρακτικές, με προσανατολισμό προς την έρευνα και την επιμέλεια της σύγχρονης τέχνης και άλλων εκφάνσεων του σύγχρονου πολιτισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα» θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, οπότε όσοι δεν προλάβετε να την επισκεφθείτε στα πολυαναμενόμενα εγκαίνια, θα έχετε άπλετο χρόνο να το κάνετε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Info
Εγκαίνια: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 19.00
Διάρκεια: 31 Οκρωβρίου - 29 Ιανουαρίου 2017
Επιμέλεια έκθεσης: Bart De Baere, Κατερίνα Κοσκινά
Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree

ΕΜΣΤ
Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή
Αθήνα, 117 43