Η γη κι η θάλασσα αναμετρώνται με το «ξένο» στη γκαλερί Ιλεάνα Τούντα

planescapesvr3ndimitriadi PlanescapesVR3_NDimitriadi
ΤΡΙΤΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει μία εικαστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη στο ισόγειο και μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία στον 1ο όροφο.

ΝΕΦΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
PLANESCAPES 

Η έρευνα της Νεφέλης Δημητριάδη πάνω στην εικονική τοπιογραφία οδήγησε στο εικαστικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας Art-VR installation Planescapes. Στο έργο Planescapes η καλλιτέχνης πειραματίζεται με την αισθητική του εικονικού χώρου χρησιμοποιώντας τα εικαστικά, το βίντεο και τις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας για να πραγματευτεί την εμπειρία της πτήσης πάνω από πραγματικά και εικονικά τοπία.

PlanescapesVR2_NDimitriadi

Η έκθεση αποτελείται από μια διαδραστική εγκατάσταση φωτισμού, η οποία, ακολουθώντας με αισθητήρες απόστασης το βλέμμα/βήμα των θεατών, αποκαλύπτει ζωγραφικά τοπία aerials, από ένα βίντεο όπου ο θεατής παρακολουθεί μια πτήση πάνω από ατέρμονες γαίες και θάλασσες, και από ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας εξομοίωσης πτήσης.  

Στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας επιχειρείται η επανα-δημιουργία-προσομοίωση (re-creation-simulation) της συνεχούς, σχεδόν α-σώματης, εμπειρίας της πτήσης μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός αεροπλάνου, όπου το ανθρώπινο σώμα, καθηλωμένο στη θέση του, μέσα από το βλέμμα του «ίπταται» φαντασιακά πάνω από τη γη.

Το αίσθημα της εμβύθισης ενδυναμώνεται από τη χρήση της κάσκας εικονικής πραγματικότητας Oculus DK2, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση στο εικονικό περιβάλλον υλικών από τους πίνακες ζωγραφικής τοπιογραφίας, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως υφές στον τρισδιάστατο χώρο.

PlanescapesVR1_NDimitriadi

Τεχνική υποστήριξη διαδραστικού φωτισμού: Γιώργος Αποστολάκος
Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος

ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ
Τραμουντάνα: άνεμος κυρίως βορειοδυτικός ή και βορινός, συνηθισμένος στην περιοχή της Μεσογείου. Το καλοκαίρι ανακουφίζει από τη ζέστη, το χειμώνα φέρνει κρύο. Η ονομασία του κοινή σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η περιγραφή του ποικίλει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Γενικώς ως τραμουντάνα αναφέρεται ένας άνεμος που έρχεται από τον βορρά, “πέρα από το βουνά” όπως μαρτυρά και η ονομασία του. Μπορεί να είναι εξαιρετικά βίαιος, να φέρνει τρικυμίες, έντονες βροχές και μπόρες, να σηματοδοτεί την αλλαγή του καιρού και το πέρασμα των εποχών. Για του Έλληνες ναυτικούς η τραμουντάνα είναι ένα βορινός άνεμος υπεύθυνος για τον προσανατολισμό, αλλά και τον αποπροσανατολισμό.

Για όσους δεν συνδυάζουν την τραμουντάνα με τον άνεμο, ο όρος αναφέρεται σε οτιδήποτε ξένο, διαφορετικό από το ιθαγενές. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Digitaria, Ευγενία Αποστόλου, Αμαλία Βεκρή, Χρήστος Δεληδήμος, Κατερίνα Κότσαλα, Χαράλαμπος Κουρκούλης (Photoharrie), Παντελής Μάκκας, Γιώργος Μαραζιώτης, Δημήτρης Μπαρούχος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γεωργία Σαγρή, Ήβη Σαμαρά, Σοφία Σιμάκη, Σοφία Στεβή, Ίρις Τουλιάτου, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Χρύσανθος Χριστοδούλου.

Επιμέλεια: Αλέξιος Παπαζαχαρίας

​Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016, στις 19:30μμ και θα ολοκληρωθούν στις 19 Νοεμβρίου.

Info
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Αρματολών & Κλεφτών 48
11471, Αθήνα
Τηλ: 210 64 39 466
Fax: 210 64 42 852
http://www.art-tounta.gr
https://www.facebook.com/art.tounta.gr