Τα 9 πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου

ta-9-pio-poludiabasmena-biblia-tou-kosmou-pio-poludiabasmena-biblia-tou-kosmou

ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Οι πωλήσεις των βιβλίων μπορεί να μην καθορίζουν απόλυτα την ποιότητα του περιεχομένου τους αλλά είναι αναμφίβολα ο ιδανικός δέκτης των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού. Ποια είναι λοιπόν τα βιβλία που έχουν κερδίσει τους αναγνώστες ανά τον κόσμο;

Σύμφωνα με πολυετή έρευνα που διεξήγαγε ο συγγραφέας James Chapman, ξεκινώντας από το νούμερο 9, και όχι το 10 έτσι για αλλαγή, το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 27 εκατομμύρια αντίτυπα. Κρυμμένη μαζί με την οικογένειά της για περισσότερο από 2 χρόνια, προκειμένου να μην τους ανακαλύψουν οι Ναζί στην Ολλανδία, τα κείμενα της Άννας Φρανκ συγκινούν ακόμα το αναγνωστικό κοινό, ως πρωτότυπο κείμενο, ή και στις «παραλλαγές» του Dan Dillard, και την πιο πρόσφατη του Wendy Kesselman, βασισμένο σε αυτό των Frances Goodrich και Albert Hackett.

Η Vivien Leigh συγκλόνισε ως Scarlet στην κινηματογραφική μεταφορά του «Όσα παίρνει ο άνεμος». Το ρομαντικό δράμα της Margaret Mitchell, για την ζωή της Scarlet O’ Hara στην Georgia του Αμερικανικού εμφυλίου, εκτός από Πούλιτζερ και Όσκαρ που κέρδισε στην κινηματογραφική μεταφορά του, έχει πουλήσει παγκοσμίως 33 εκατ. αντίτυπα.

Μία θέση πιο κάτω, το «Twilight- The Saga» της Stephenie Meyer, που συνολικά έχει ήδη πουλήσει 43 εκατ. αντίτυπα. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο, ή καλύτερα σειρά βιβλίων, που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στο νεαρόκοσμο, και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν αφορά στην ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν βρικόλακα και μία νεαρή θνητή. Ρομαντισμός σε μία αδιέξοδη αγάπη εξάλλου, είναι «συνταγή» για ένα πετυχημένο βιβλίο.

Ο «Κώδικας Da Vinci» του Dan Brown, με 57 εκατ. αντίτυπα σε όλον τον κόσμο, προκάλεσε, γοήτευσε, και τελικά απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές και πολέμιους. Ο καθηγητής Robert Langdon, ο ήρωας του βιβλίου, στην προσπάθεια εξιχνίασης ενός φόνους μεταφέρεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, και το μυστήριο που ξετυλίγεται σιγά σιγά θα φτάσει μέχρι το «Ιερό Δισκοπότηρο».

Με 65 εκατ. αντίτυπα «Ο Αλχημιστής» έχει κάνει τον βραζιλιάνο Paulo Coelho, έναν από τους πιο αγαπητούς συγγραφείς στον κόσμο. Το βιβλίο εκδοθηκε το 1987, έγινε φυσικά best seller, έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και κέρδισε τον τίτλο του πιο πολυμεταφρασμένου βιβλίου από συγγραφέα που είναι εν ζωή, στα παγκόσμια ρεκόρ Guinness.

Σκοτεινοί, φανταστικοί κόσμοι σε μία χώρα ξωτικών, μάγων, χόμπιτ και γκόλουμ, του άγγλου J. R. R. Tolkien, έχουν γοητεύσει το αναγνωστικό κοινό. Η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» έχει πουλήσει 103 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως δημιουργώντας «σχολή» δημιουργικής γραφής και αχαλίνωτης φαντασίας.

Στο ίδιο πνεύμα και ο μικρός μάγος «Χάρι Πότερ» της J. K. Rowling, που αν και ξεκίνησε ως παιδικό βιβλίο άλλαξε τη ροή του αναγνωστικού κοινού. Και τα επτά βιβλία έχουν πουλήσει 400 εκατ. αντίτυπα στο σύνολό τους, ενώ οι φανταστικοί χαρακτήρες των ιστοριών έχουν γίνει πρότυπα με τις περιπέτειές τους.

Μία θέση πριν την κορυφή, με το ποσό των 820 εκατ. αντιτύπων, βρίσκεται το «Κόκκινο βιβλιαράκι», όπως είναι γνωστό, του Μάο Τσε Τούνγκ. Οι επεξηγήσεις στον κινεζικό λαό για την ιδεολογία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που φέρεται να έχει το εν λόγω βιβλίο, έχει αμφισβητηθεί από αρκετούς για το κατά πόσο όντως οι πληροφορείς που περιέχει ανήκουν στον ίδιο τον Μάο.

Η κορυφή της κατάταξης του πιο πολυδιαβασμένου και πολυαγορασμένου βιβλίου στην παγκόσμια ιστορία ανήκει αδιαμφισβήτητα στην «Βίβλο». Μία συλλογή από 66 βιβλία που περιέχουν τον λόγο του Θεού παραμένει εδώ και καιρό η πρώτη προτίμηση του αναγνωστικού κοινού, με πωλήσεις που ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των 3.9 δισ. αντιτύπων.