Η Εύα Στάμου μοιράζεται μαζί μας τα Top5 που τη σημάδεψαν

eua-stamou-i-ekdromi1-ekdromi1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ζητήσαμε από τη συγγραφέα Εύα Στάμου να αφήσει για λίγο τη μυθοπλασία και να γράψει για μας τις λίστες με πράγματα που αγαπά και ξεχωρίζει.

Ταινίες
Belle de Jour
(Λουί Μπονιουέλ) Αγαπημένη ταινία τόσο για τη διεισδυτική απεικόνιση του ψυχισμού της ηρωίδας και των ερωτικών ηθών της εποχής, όσο και για την ψυχρή ομορφιά της Κατρίν Ντενέβ.
Persona (Μπέργκμαν) Για την τολμηρή όσο και ποιητική διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, τη φαντασία και την πραγματικότητα.
La piel que habito (Αλμοντοβάρ) Θαρραλέα, ανατρεπτική ματιά πάνω στις έμφυλες ταυτότητες και την σεξουαλικότητα. Με ξάφνιασε ευχάριστα.
Βίκτωρ-Βικτόρια (Μπλέικ Έντουαρτς) Απολαυστική, camp κωμωδία. Δεν κουράζομαι να την βλέπω.
Η Παραγγελιά (Παύλος Τάσιο) Δυνατές ερμηνείες, μοναδική Κατερίνα Γώγου, εύστοχη αναπαράσταση της λαϊκής κουλτούρας και των ηθών της περιόδου της Χούντας.

Σειρές
Homeland.
Η πρωταγωνίστρια πάσχει από διπολική διαταραχή, αλλά καταφέρνει να είναι αποτελεσματική -αν και υπερβολικά ριψοκίνδυνη- σε μία τόσο απαιτητική δουλειά όπως αυτή του πράκτορα της CIA. Ως ψυχολόγος πραγματικά επικροτώ την έμπνευση των σεναριογράφων.
Borgen. Πολιτικό θρίλερ. Εξαιρετική Δανέζικη παραγωγή, για να μην μένουμε μόνο στις Αμερικάνικες σειρές. Μου φέρνει στο νου το ταξίδι μου στην Κοπεγχάγη και την επίσκεψή μου στο Δανέζικο Κοινοβούλιο (Borgen).
Broadchurch. Σειρά μυστηρίου τοποθετημένη στην αγγλική επαρχία με πρωταγωνιστές κόντρα στα πρότυπα των τυπικών αστυνομικών και δολοφόνων.
Deutschland ’83. Ενδιαφέρουσα κατασκοπική σειρά για όποιον θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ατμόσφαιρα της Γερμανίας στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
Fraser. Κλασική κωμωδία καταστάσεων, με υπέροχο χιούμορ, και ήρωα έναν ιδιόρρυθμο ψυχίατρο – με ταξιδεύει στα χρόνια που σπούδασα κι εργάστηκα στη Βρετανία.

Δίσκοι
Σουίτα νούμερο 2 και Σουίτα νούμερο 3 (Bach, υπό τον Kurt Redel) Αγαπημένο του συντρόφου μου, με τον καιρό το αγάπησα κι εγώ.
Purple Rain (Prince) Γιατί κάθε φορά που ακούω το ομώνυμο τραγούδι νιώθω ένα ρίγος να με διαπερνά.
Diamond Life (Sade) Ανεπιτήδευτα αισθησιακή. Η ερμηνεία της έχει κάτι συγκινητικό.
Push the sky away (Nick Cave) Θα θυμάμαι πάντα την συναυλία του στην Αθήνα – μια μυσταγωγία.
Ο Χατζιδάκις παίζει Χατζιδάκι. Χρειάζεται αιτιολόγηση;

Βιβλία
Μια εποχή στην κόλαση (Αρθούρος Ρεμπώ) Θα μου θυμίζει πάντα τις εντάσεις και τις αναζητήσεις της εφηβείας μου.
Το χρυσό σημειωματάριο (Ντόρις Λέσινγκ) Απέριττη γυναικεία γραφή πέρα από στερεότυπα. Είχα την χαρά να την γνωρίσω πριν πολλά χρόνια στο Εδιμβούργο.
Εκλεκτικές συγγένειες (Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε) Υπήρξε για μένα αληθινό σχολείο όσον αφορά την ανάλυση της ψυχολογίας των ηρώων.
Η καρδιά του σκότους (Τζόζεφ Κόνραντ) Ευθύβολη λογοτεχνική γλώσσα, σαγηνευτικοί χαρακτήρες – ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά βιβλία που διάβασα στα αγγλικά.
Το ημερολόγιο του χειμώνα (Πωλ Όστερ) Ο ψυχικός χάρτης της μέσης ηλικίας δοσμένος με συγκινητική ειλικρίνεια, αμεσότητα και διεισδυτικότητα.

Η πρωτεύουσα
Η οδός Σκουφά από το Free Thinking Zone ως το Φίλιον - ένας ολόκληρος κόσμος
Η λαϊκή αγορά της Ξενοκράτους
Το υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης - είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή…
Το Κυλικείο της Βουλής των Ελλήνων για τις συζητήσεις που μπορείς να κρυφακούσεις.
Ο νυχτερινός περίπατος στα δρομάκια της Πλάκας, όταν έχει Πανσέληνο. Το πιο όμορφο Αθηναϊκό κλισέ.

Προορισμοί
Βοστώνη: Εκεί έγραψα το βιβλίο μου Ageing and Female Identity in Midlife, γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους, έζησα τις Προεδρικές Εκλογές του 2012. Ονειρεύομαι να επιστρέψω.
Εδιμβούργο: εκεί όπου το καλοκαίρι χάνεται μέσα στο φθινόπωρο και η διάθεση για διασκέδαση γίνεται τελικά δημιουργία.
Βίλνιους: βρέθηκα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας καλεσμένη σε φεστιβάλ λογοτεχνίας τον Νοέμβριο του ’15. Θέλω να ξαναπάω για τα βιβλιοπωλεία, τις κατάμεστες βιβλιοθήκες, τα μικρά, ατμοσφαιρικά καφέ στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης.
Αγία Πετρούπολη: για εκείνον τον υπέροχο, φωτεινό Ιούνιο και τις λευκές νύχτες που ζήσαμε.
Λισαβώνα: η πόλη του Πεσόα ήταν  «έρωτας με την πρώτη ματιά». Κάθε φορά που σκέφτομαι τις συνοικίες της με πλημμυρίζει νοσταλγία. Επιστρέφω συχνά, συνήθως την άνοιξη.

Η Εύα Στάμου είναι συγγραφέας και Δρ Ψυχολογίας. Δίδαξε Ψυχιατρική Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Manchester κι εργάστηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του York. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου και λογοτεχνικά κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα δανικά, και τα λιθουανικά. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Ελιγμοί», 2004, «Ντεκαφεϊνέ», 2005, «Εθισμός», 2011 και τη συλλογή διηγημάτων «Μεσημβρινές συνευρέσεις», 2009. Πρόσφατα έργα της: "Ageing and Female Identity in Midlife" (Scholars’ Press, 2013), «Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας» (Gutenberg, 2014) και το μυθιστόρημα «Η εκδρομή» (Αρμός, 2016). 

Διαβάστε περισσότερα για τη συγγραφέα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]