H πρώτη έκδοση της «Principia Mathematica» του Νεύτωνα στο σφυρί

isaac-newton
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το σπάνιο αντίτυπο του θεμελιώδους έργου μαθηματικών αναμένεται να πουληθεί για πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η πρώτη έκδοση του «Principia Mathematica» του Ισαάκ Νεύτωνα από το 1687 θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christies μέσα στον Δεκέμβριο και αναμένεται να πουληθεί για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με την καταχώρηση, το συγκεκριμένο δερματόδετο βιβλίο είναι η έκδοση που προοριζόταν για την ευρωπαϊκή αγορά και έχει ορισμένες μικρές διαφορές σε σχέση με την αγγλική έκδοση. Συνολικά κυκλοφόρησαν 400 αντίτυπα στην πρώτη έκδοση, εκ των οποίων γύρω στο 20% ήταν για την ευρωπαϊκή αγορά. Το 2013 ένα αντίγραφο της αγγλικής έκδοσης, που φέρεται να είχε δοθεί στον Βασιλιά Ιάκωβο το Β', πουλήθηκε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο οίκος δημοπρασιών τότε είχε αποτιμήσει το βιβλίο στις 600,000 δολάρια, οπότε η συγκεκριμένη έκδοση πολύ πιθανόν να πουληθεί πιο ακριβά.

Το «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica», όπως είναι το πλήρες όνομα του βιβλίου, έθεσε τις βάσεις των θεωριών του Νεύτωνα για την βαρύτητα και τις δυνάμεις της κίνησης, ενώ εισήγαγε και μια αυστηρή μαθηματική μέθοδο στις φυσικές επιστήμες. Ο Keith Moore επικεφαλής της βιβλιοθήκης της Βασιλικής Εταιρείας – η οποία κατέχει δύο αντίτυπα του βιβλίου, συμπεριλαμβανομένου και του χειρόγραφου πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρώτη έκδοση – χαρακτήρισε το έργο του Νεύτωνα ως «σημείο αναφοράς στην ανθρώπινη σκέψη».

Christies.com

Όπως εξηγεί, πέραν της ιστορικής σημασίας στην εξέλιξη της επιστήμης, το βιβλίο είχε τεράστια επιρροή ως προς την εφαρμογή των μαθηματικών για την επίλυση βασικών προβλημάτων στον φυσικό κόσμο. Ο Moore θεωρεί ότι το βιβλίο θα πουληθεί για τεράστιο ποσό λόγω της αυξανόμενης επιρροής της επιστήμης στην κουλτούρα, καθώς και τις τεράστιες περιουσίες επιχειρηματιών στο πεδίο της τεχνολογίας. «Αν έχεις μερικά εκατομμύρια να ξοδέψεις, γιατί να να μην αγοράσεις ένα αντίγραφο του Principia Mathematica; Αν κάποιος έχει βγάλει τα λεφτά του από έναν πολύ όμορφο αλγόριθμο, πιθανό να εκτιμά την νευτώνεια φυσική» δήλωσε χαρακτηριστικά.