«Photography never lies»: Τέσσερις φωτογράφοι συνομιλούν στο Booze

gerontakosbooze Γεροντάκος Βασίλης
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η φωτογραφία λέει ψέματα; Και εάν η φωτογραφία δε λέει, μήπως λένε ψέματα οι φωτογράφοι;

Σε αυτή την έκθεση τέσσερις φωτογράφοι (Γεροντάκος Βασίλης, Δέτσης Άκης, Μυτάς Δημήτρης, Ορδόλης Κώστας) ανταγωνίζονται με την ιδέα της αναγνώρισης της λεπτής γκρίζας ή έγχρωμης γραμμής που χωρίζει την απεικόνιση της πραγματικότητας από την αναπαράσταση της. Τι είναι τελικά πραγματικότητα, μπορούμε να την περιγράψουμε με δικά μας λόγια; με δικές μας φράσεις; Υπάρχει πιθανότητα όλες οι περιγραφές να είναι ίδιες; 

Μυτάς Δημήτρης

Χρησιμοποιώντας κώδικες από την προσωπική εκφραστική τους γλώσσα, οι τέσσερις φωτογράφοι προσπαθούν να προσεγγίσουν την έννοια της πραγματικότητας, δημιουργώντας μια διαφορετική ερμηνεία των σκηνών που ξεδιπλώνονται μπροστά τους.

Ο Κώστας Ορδόλης περιγράφει τη σκληρή, σκοτεινή και δυσοίωνη πλευρά της, ο Δημήτρης Μυτάς δημιουργεί μια πιο χαρούμενη και παιχνιδιάρικη εικόνα της που γεμίζει με διάθεση για ζωή, ο Άκης Δέτσης εκφράζει την πιο συναισθηματική και ρομαντική πλευρά της, ενώ ο Βασίλης Γεροντάκος μιλάει για τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται σε ένα ονειρικό ταξίδι μεταξύ ύπαρξης και απώλειας. 

Ορδόλης Κώστας

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος της φωτογραφίας; Να λέει αλήθειες ή ψέματα; Μπορεί να μην είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Τα εργαλεία που οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν εικόνες πιθανόν να αποτελούν μια στρέβλωση της πραγματικότητας. Αλλά αυτή η στρέβλωση αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα που καθορίζεται από τις προσωπικές επιλογές οι οποίες συγκροτούν τη διαδικασία της δημιουργικής τους έκφρασης.

Ο ρόλος πάντως της φωτογραφίας για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση είναι να υπηρετεί πιστά την ίδια τη φωτογραφία.

Επιμέλεια έκθεσης:  Δρ. Νίνα Κασσιανού

Δέτσης Άκης
Ιnfo
Εγκαίνια: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2017, μετά τις 7μμ
Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου 2016 - 8 Ιανουαρίου 2Ι017
Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 23.00 καθημερινά

BOOZE COOPERATIVA 
Κολοκοτρώνη 57 - Αθήνα,  T.K. 10560
Τηλ 2114053733
Email: [email protected]