Η Ξένια Καλογεροπούλου μιλά για την βίαιη μετανάστευση με το στόμα ενός μικρού αγοριού

to-agori-me-ti-balitsa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το βιβλίο με τίτλο «Το αγόρι με τη βαλίτσα» της Ξένιας Καλογεροπούλου και Μάικ Κένι σε εικονογράφηση Βασίλη Σελιμά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένα αγόρι ονειρεύεται παραµυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του θαλασσινού. Το ταξίδι όµως που µας αφηγείται είναι πολύ διαφορετικό.

Ο μικρός Ναζ ζει ευτυχισμένος στο χωριό του σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής όταν ξαφνικά ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Βερολίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός διασχίζει ολοµόναχος ερήµους, χιονισµένα βουνά και αφρισµένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο για να συναντήσει επιτέλους τον µεγαλύτερο αδερφό του με μόνη του συντροφιά την Κρίσια - ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του. Μέσα από το παιδικό βλέµµα του μικρού Ναζ παρακολουθούµε µια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» είναι ένα τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το οµώνυµο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του βρετανού θεατρικού συγγραφέα Μάικ Κένι. Ένα βιβλίο που αγγίζει το εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης.

Η Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και μεταφράστρια, γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (RADA). Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και σε 41 ταινίες, ελληνικές και ξένες. Το 1972 ίδρυσε έναν θίασο για παιδιά που αργότερα ονομάστηκε Μικρή Πόρτα. Το 2004 ίδρυσε μαζί με την Πέγκυ Στεφανίδου ένα Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς και το 2010 παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θέατρο για βρέφη. Για το θέατρο μετέφρασε 29 έργα, έγραψε 3 έργα για παιδιά (Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Το Σκλαβί) και συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο στη συγγραφή άλλων 6 έργων. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κάρολος Κουν και με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο δικό της θέατρο, την Πόρτα. Το 2015 εξέδωσε το Γράμμα στον Κωστή (Εκδόσεις Πατάκη) και το 2016 τα Παραμύθια με την Ξένια (εκδόσεις Μάρτης).

JENNY AIR

Η Ξένια Καλογεροπούλου.

Ο Μάικ Κένι έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα και είναι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία. Ξεκίνησε ως δάσκαλος και στη συνέχεια έγινε ηθοποιός. Συνεργάστηκε για εννέα χρόνια με το θέατρο του Leeds στον τομέα που οι Βρετανοί ονομάζουν «θέατρο στην εκπαίδευση». Ορισμένα από τα έργα που έγραψε εκείνη την περίοδο θεωρούνται σήμερα κλασικά στο είδος τους. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, εργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους, αλλά τελικά στράφηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά. Έχει επανειλημμένα βραβευτεί και η έγκυρη αγγλική εφημερίδα Independent τον περιέλαβε το 2003 στον κατάλογο των σημαντικότερων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων, πλάι στον Πίντερ και τον Στόπαρντ. Εξάλλου, καθώς δεν εγκατέλειψε ποτέ την εκπαιδευτική του ιδιότητα, αναγνωρίζει την οφειλή του σε μεγάλους παιδαγωγούς, όπως ο Ρούντολφ Στάινερ και ο Ιβάν Ίλλιτς. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο θέατρο Πόρτα έχουν παιχτεί, εκτός από το Αγόρι με τη βαλίτσα, τα έργα του Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι, Ρουμπελστίτσκιν και Η Μικρή Γοργόνα.

Ο Βασίλης Σελιμάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο (Καινούργιο). Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις, «Νοσταλγοί» το 2013 (Τhanassis Frissiras Gallery) και «Κτίριο 1» το 2015 (Πινακοθήκη Βογιατζόγλου). Έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές (Luciano Benetton Collection, Μουσείο Φρυσίρα κ.α.). Διδάσκει ζωγραφική και εικαστικά σε διάφορους οργανισμούς καθώς και σε ιδιωτικές σχολές. Το 2016 έγραψε και εικονογράφησε το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο, Νιω, μια μικρή ιστορία.