Τα μουσικά πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2016

radiohead-2016
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Λίγο πριν το 2017 κάνει ποδαρικό, θυμόμαστε τους μουσικούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρωταγωνίστησαν τη χρονιά που πέρασε.

Radiohead

Γιατί επέστρεψαν με το πολυαναμενόμενο ένατο album τους μετά από πέντε χρόνια απουσίας. Γιατί το έκαναν με μοναδικό τρόπο, αφου πρώτα μας ταλαιπώρησαν με μυστηριώδη φυλλάδια, εξαφανίστηκαν από τα social media και κυκλοφόρησαν ένα εκπληκτικό videoclip. Γιατί το «A Moon Shaped Pool» είναι ένα art rock αριστούργημα που άγγιξε τις προσδοκίες μας κι έκανε όλο τον πλανήτη να «παραμιλάει». Γιατί, πέρα από το ώριμο setlist και τα εξαιρετικά visuals με τα οποία συνηθίζουν να «σερβίρουν» τη μουσική τους, οι παλαίμαχοι της εναλλακτικής ροκ πήραν σβάρνα τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου (κάνοντάς τα sold out εν ριπή οφθαλμού) και μοίρασαν στο κοινό τους πολύωρα hit-after-hit shows και μεγάλες συγκινήσεις.

Beyoncé

Γιατί για άλλη μια φορά έκανε πάταγο με την κυκλοφορία του νέου της album, Lemonade, φέρνοντας όλον τον μουσικό κόσμο σε κατάσταση να υποκλίνεται στο ταλέντο της -από τον Kendrick Lamar μέχρι τον Jack White. Γιατί το έκανε όπως και την προηγούμενη φορά, σχεδόν χωρίς καμία προειδοποίση. Γιατί εξέλιξε τον ήχο και την περσόνα της, κι έτσι, από pop entertainer μετατρέπεται σε μια ώριμη καλλιτέχνιδα με άποψη. Γιατί δε ζει στη σκιά του συζύγου της και «χρησιμοποίησε» τη φημολογούμενη απιστία του για να φτιάξει ένα από τα album της χρονιάς και το καλύτερο της μέχρι τώρα πορείας της.

David Bowie

Ίσως δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερος «σεισμός» μετά το άκουσμα θανάτου κάποιου καλλιτέχνη -ίσως μόνο όταν ο Michael Jackson αποχώρησε από τα εγκώσμια να δημιουργήθηκε τέτοια φρενίτιδα. Ο θάνατος του Bowie έκανε την αρχή για τον πιο «θανατηφόρο» χρόνο, ενώ εκείνος, με το κύκνειο άσμα του, «Blackstar», κατάφερε να μετατρέψει την άνιση μάχη του με την αρρώστια και το τέλος του σε τέχνη που αποκαλύφθηκε μετά θάνατον. Ένα χρόνο μετά, οτιδήποτε αφορά τον Bowie γίνεται viral είδηση, ακόμα και αν αυτός επέστρεψε στον πλανήτη του. 

Lady Gaga

Γιατί «σοβάρεψε» και μας άρεσε πολύ. Μετά τη δοκιμασία της με την υποκριτική, ως πρωταγωνίστρια στο «American Horror Story: Hotel», η Lady Gaga άφησε πίσω την extravaganza του «Art Pop», επανεκκίνησε ουσιαστικά την καριέρα της με τη συνεργασία της με τον Tony Bennett και βρήκε έμπνευση στην country, τη rock αλλά και τα synths, γράφoντας ένα album αφιερωμένο σε μια θεία της που δε γνώρισε ποτέ. Γιατί άφησε την πρόκληση για την ουσία, επικεντρώθηκε στο ταλέντο της και τη φωνή της και πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια μουσικό που δεν θα είναι πυροτέχνημα.

Kanye West

Γιατί πολύ απλά ήταν ο Kanye. O άνθρωπος που όλοι αγαπάνε να μισούνε δεν έχει καμία διάθεση να γίνει αρεστός σε κανέναν, αλλά παίζει το παιχνίδι της δημοσιότητας καλύτερα απ’ όλους. Προκαλεί με τις δηλώσεις του, φωτογραφίζεται με τον Trump, χωρίζει και τα ξαναφτιάχνει με την Kim Kardashian, κλείνεται σε ψυχιατρείο και, μέσα σε όλα, κυκλοφορεί και ένα ακόμα φανταστικό album.

ANOHNI

Ο Antony Hegarty δεν υπάρχει πια, κι έτσι ο κόσμος υποδέχεται την ANOHNI. Ένας βαθιά προβληματισμένος άνθρωπος και καλλιτέχνης, παρέδωσε ένα συγκλονιστικό album, από αυτά που μπορεί να μην κάνουν πάταγο λόγω των «δύσκολων» θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται, αλλά δεν μπορεί παρά να κάνει τον ακροατή να προβληματιστεί. Η ANOHNI που παλεύει με εσωτερικούς δαίμονες, γράφει τραγούδια που μιλάνε για τη σεξουαλική κακοποίηση, την περιβαλλοντική καταστροφή και την τρομοκρατία, με υπνωτιστικά synths και μια σπαρακτική ερμηνεία, καλώντας σε να προσπαθήσεις να καταλάβεις τον κόσμο της.

Frank Ocean

Το 2016, ο 28χρονος μουσικός από τη Νέα Ορλεάνη μάς έδωσε πολλούς λόγους για να ασχοληθούμε μαζί του. Αφού πρώτα μας παίδεψε με ένα εξαντλητικό teaser, έβγαλε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα -και καλύτερα- albums της χρονιάς (ο λόγος για το Blonde ή Blond), κάνοντας άτομα από κάθε μουσικό χώρο να μιλάνε γι αυτόν. Το Blonde (ή Blond) είναι ίσως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα του νέου αέρα στη hip hop, με το μπόλιασμα των ήχων να κυριαρχεί και τον Frank Ocean να πρωταγωνιστεί. Η «μαύρη μουσική» όπως δεν την έχουμε ξανακούσει. 

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ 
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]