Ο μύθος του Τιτανικού ζει και βασιλεύει

o-muthos-tou-titanikou-zei-kai-basileuei

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Εκατό χρόνια μετά το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του, ο Τιτανικός συνεχίζει ακόμα και σήμερα, να εμπνέει και να αποτελεί σύμβολο. Ειδικά στο Μπέλφαστ, εκεί όπου κατασκευάστηκε και απ’ όπου ξεκίνησε για την άλλη άκρη του Ατλαντικού…

Στις 10 Απριλίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το παρθενικό και ταυτόχρονα, μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού και το Μπέλφαστ, η πόλη στην οποία ναυπηγήθηκε το ιστορικό πλοίο, τιμάει την ιστορική επέτειο, εγκαινιάζοντας το εκθεσιακό κέντρο «Titanic Belfast», καθώς και μια σειρά περιφερειακών εκδηλώσεων.

Κέντρο Τιτανικού

Το Titanic (που στεγάζεται στη λεγόμενη Titanic Quarter) «διηγείται» ουσιαστικά την ιστορία της κατασκευής και εγκαινίασης του Τιτανικού στο Μπέλφαστ. Η έκθεση περιλαμβάνει 9 διαδραστικές γκαλερί –οι επισκέπτες μπορούν να διατρέξουν τις κλασικές πύλες του ναυπηγείου Harland & Wolff και να πραγματοποιήσουν 6λεπτο «γύρο» στα διάφορα μέρη του πλοίου, με τους καθηλωτικούς ήχους και τη μυρωδιά του μετάλλου να δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο. Μπορούν επίσης, να επισκεφθούν πειστικότατες ρεπλίκες των καμπινών πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης. Υπάρχει επίσης και γυάλινο πάτωμα στο οποίο προβάλλεται οπτικό υλικό από τον Τιτανικό.

Ακριβώς δίπλα, τα «Νεωλκεία του Τιτανικού», εκεί δηλαδή που ναυπηγήθηκαν ο Τιτανικός και το αδελφικό του πλοίο Olympic, έχουν διαμορφωθεί με ειδικό φωτισμό, γρασίδι και καταστρώματα, ώστε να αποτυπώνουν ανάγλυφα το περίγραμμα των πλοίων. Λίγα λεπτά μακρύτερα, βρίσκεται η Αποβάθρα και το αντλιοστάσιο του Τιτανικού, όπου μπορείτε να «βυθιστείτε» στο χώρο όπου βρέθηκε ο Τιτανικός για τα τελικά του τεστ. Ο καλύτερος τρόπος πάντως να εξερευνήσει κανείς το Titanic Quarter είναι η δίωρη ξενάγηση που γίνεται… πεζοποριακά.

Φωτογραφία: www.titanic-quarter.com/

Την ίδια ώρα, στην «τιτανική» έκθεση στο Μουσείο Ulster Folk and Transport στην Cultra, στα ανατολικά του Μπέλφαστ, μπορεί κανείς να ακούσει επιπλέον ηχητικές μαρτυρίες επιζώντων του Τιτανικού, ενώ υπάρχει και σειρά αυθεντικών αντικειμένων που έχουν ανασυρθεί από το πλοίο, συμπεριλαμβανομένου κομματιού από φινιστρίνι και μιας σουπιέρας!

Πληροφορίες: www.titanic-quarter.com/

Το κέντρο τέχνης MAC

Στις 22 του Απρίλη το MAC arts centre άνοιξε τις πύλες του σε ένα νέο έργο του -καταγόμενου από το Belfast- Owen McCafferty με θέμα την έρευνα για το ναυάγιο του Τιτανικού. Το σενάριο του έργου, με τίτλο «Τιτανικός: Σκηνές από την Ανακριτική Έρευνα για το βρετανικό ναυάγιο του 1912», βασίζεται σε μαρτυρίες των επιζώντων. Η ακρόαση περιέλαβε πάνω από 100 μάρτυρες σε 36 ημέρες. Το συγκεκριμένο δικαστικό δράμα διηγείται εκ νέου μερικές ανθρώπινες ιστορίες γενναιότητας αλλά και αδυναμίας.

Πληροφορίες: http://themaclive.com/whats-on/titanic/

Εστιατόρια και pubs με χρώμα… Τιτανικού

Διάφορες pubs στο Μπέλφαστ, καθώς και πολλά εστιατόρια, «πήδηξαν» στο βαγόνι του Τιτανικού προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, άλλοι επιτυχημένα και άλλοι… όχι και τόσο. Το ξενοδοχείο The Merchant Hotel «μεταμορφώθηκε» σε πλοίο, ονόματι RMS Merchant, για τον μήνα Απρίλιο. Το πεντάστερο ξενοδοχείο έχει εισαγάγει ναυτικά σχοινιά κι έχει «ντύσει» το προσωπικό με ναυτικές στολές. Οι πελάτες που εντάσσονται στο πακέτο «Εμπειρία του Τιτανικού» λαμβάνουν ένα boarding pass μαζί με το κλειδί τους και μπορούν να απολαύσουν ένα τζιν-τόνικ στο μπαρ «A-Deck», δηλαδή «Στο Κατάστρωμα».

The Merchant Hotel, φωτογραφία: www.themerchanthotel.com/

Υπάρχει επίσης, ένα πλουσιότατο μενού 9 επιλογών από γεύσεις του 1912, με πιάτα όπως βινεγκρέτ τρούφας με κρύα σπαράγγια, στρείδια ποσέ, σαμπάνια και σορμπέ πορτοκαλιού, καλκάνι με αρνί αλά γαλλικά.

Πληροφορίες: www.themerchanthotel.com/

Επίσης στο Μπέλφαστ, το Rayanne House προσφέρει «τιτανικό» συμπόσιο εννέα επιλογών, με μενού που ξεκινάει από σπαράγγια με σαμπάνια και φουά γκρά και φτάνει σε τρούφα και κρέμα από σούπα κριθαριού, με «κλείσιμο» με καλό ουίσκι και κρέμα.

Πληροφορίες: www.rayannehouse.com/TitanicMenu.aspx

Στο πέντε αστέρων Culloden Hotel στο βορειο-ιρλανδικό Holywood, διοργανώνονται ειδικά απογεύματα τσαγιού, με μενού παραπλήσιο με εκείνο των επιβατών της πρώτης θέσης του Τιτανικού, με σαντουϊτσάκια, αρτοσκευάσματα, μπισκότα Harlequin Titanic, καθώς και cupcakes.

Πληροφορίες: www.hastingshotels.com/culloden-estate-and-spa.html

Η βιβλιοθήκη του Linen Hall

Φτιαγμένη το 1788, η βιβλιοθήκη του Linen Hall -κάποτε αποθήκη υφασμάτων- είναι η παλιότερη βιβλιοθήκη στο Μπέλφαστ. H είσοδος είναι ελεύθερη και αυτό το διάστημα στο χώρο φιλοξενείται έκθεση του -καταγόμενου από το Μπέλφαστ- καλλιτέχνη Terry Bradley. Η έκθεση περιλαμβάνει εξαιρετικά ιδιαίτερους πίνακες –προσωπογραφίες των εργατών των ναυπηγείων του Μπέλφαστ και του Δουβλίνου, όπως ήταν 100 χρόνια πριν. Στη βιβλιοθήκη θα υπάρχει επίσης, μικρή έκθεση διάφορων memorabilia του Τιτανικού και posters μέχρι τις 30 του Απρίλη.

Πληροφορίες: www.linenhall.com/displayNewsRecord.asp?ID=152

Η Γη των Γιγάντων στα Νεωλκεία του Τιτανικού

Οι πρόβες για το καλοκαιρινό event εξωτερικού χώρου που θα αφηγείται την ιστορία πολλών «γιγάντων» του Μπέλφαστ και της Βόρειας Ιρλανδίας –από το Finn McCool (του θρυλικού πολεμιστή που έχτισε τον Ανυψωμένο Δρόμο των Γιγάντων) και τον Jonathan Swift's Gulliver (που λέγεται ότι εμπνεύστηκε από το Cavehill που βλέπει πανοραμικά την πόλη) μέχρι τον Τιτανικό και το Olympic και τους θρυλικούς ναυπηγικούς γερανούς των Harland και Wolff, γνωστούς και ως Σαμψών και Γολιάθ.

Οι τοποθεσίες έχουν διαμορφωθεί έτσι που να αντανακλούν το σχήμα των δύο πλοίων που κατασκευάστηκαν εκεί, ενώ θα δημιουργηθεί και μια ειδική σκηνή από εμπορευματοκιβώτια – κοντέινερ. Το κοινό θα στέκεται μοιρασμένο ανάμεσα στα δύο νεωλκεία και στο κάθε άκρο ένας γερανός θα κάνει εναέριες κινήσεις προσομοίωσης. Κατά τη διάρκεια του 45λεπτου show, που θα ξεκινάει το σούρουπο, θα υπάρχει και μια ειδική animated προβολή που θα «προβάλλεται» πάνω στο κτήριο του Titanic Belfast πίσω από τα νεωλκεία, καθώς και τσίρκο, μουσική και πυροτεχνήματα.

Ο Τιτανικός στην Ελλάδα

Για να τιμήσει την επέτειο από το ναυάγιο του Τιτανικού αλλά και για να μας «συστήσει» την εποχή του, τη Belle Époque και τη μουσική του 1912, το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 27 Απριλίου. Ο Κρατερός Κατσούλης και η Άννα Σακαλή θα μας παρουσιάσουν το θεατρικό έργο «Το πλοίο των ονείρων μας», ενώ το σύνολο Tangarto θα ερμηνεύσει μουσική και τραγούδια της εποχής, καθώς και τη μουσική που παιζόταν στον Τιτανικό τις τέσσερις ημέρες του μοιραίου ταξιδιού του.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, 210 3611206, www.thf.gr , εισιτήρια 15 και 20€.