Aν μη τι άλλο, το 2016 χορτάσαμε (καλές) συναυλίες

pj-harvey-primavera-16

Πολυ-οργανίστρια και κάτοχος 2 βραβείων Mercury, η σπουδαία PJ Harvey

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ήταν μια χρονιά που συναυλιακά είδαμε μεγάλα ονόματα για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξαναγαπήσαμε παλιούς μας γνώριμους και ενθουσιαστήκαμε με νέα σχήματα. Ιδού η λίστα με τις συναυλιακές «στιγμές» που ξεχωρίσαμε από το 2016:

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

PJ Harvey

Στο καινούργιο festival της πόλης, το Release Athens, η Polly Jean μάς επισκέφτηκε ξανά και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Όχι, πλέον δεν είναι το αδύνατο κορίτσι με το κόκκινο φουστάνι, αλλά μια καλλιτέχνης που έκανε τις ανησυχίες της ποίηση. Η εμφάνισή της προκάλεσε δέος καθώς ήταν σαν να παρακολουθείς ένα θεατρικό δρώμενο, με την μαυροντυμένη Harvey σε ρόλο ιέρειας.

Patti Smith

Και μιας και μιλάμε για «ιέρειες», άλλη μια θεότητα της ροκ ήρθε ξανά στα μέρη μας. Η τεράστια Patti Smith εμφανίστηκε σε ένα κατάμεστο Piraeus Academy, ερμηνεύοντας το «Horses» σε δύο βραδιές με διαφορετικά sets. Η ποιήτρια, η γυναίκα, η μητέρα, η σύντροφος, όλες οι ιδιότητες της Smith έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι στη φωνή της. Τι κι αν έχει κλείσει τα 70, η φιγούρα, η ενέργεια και η φλόγα παραμένουν στο 100%!

Dropkick Murphys

«The boys are back and they 're looking for trouble». Με αυτή τη φράση είχαν ξεκινήσει το set τους οι Αμερικανοί και το τι ακολούθησε πέρασε στη συναυλιακή ιστορία του Rockwave Festival, ως μια εμφάνιση που δεν μπορεί να περιγραφεί για όσους δεν ήταν εκεί. Μπύρες στον αέρα, ξύλο, ουρλιαχτά, mosh pits και βεγγαλικά, ένας υπέροχος χαμός, για τον οποίον ήμασταν υποψιασμένοι, αλλά όταν τελείωσε δεν ξέραμε από πού μας ήρθε.

The Last Shadow Puppets

To bromance του Alex Turner και του Miles Kane ξεδιπλώθηκε επί ελληνικού εδάφους, σε μια εμφάνιση που έκοβες τον ερωτισμό και τη σεξουαλική ένταση –όσο φτιαχτή και να ήταν– με το μαχαίρι. Είπαν όλα τα αγαπημένα μας κι ο Turner αποδείχτηκε ένας frontman που καμία σχέση δεν έχει με το παιδαρέλι που ήταν όταν μας συστήθηκε με τους Arctic Monkeys πριν πολλά χρόνια. Η «αλήτικη» συμπεριφορά και η αυτοπεποίθησή του επί σκηνής, έκανε όλες του τις θαυμάστριες να λιώσουν στο άκουσμα του «Aviation» και του «Standing Next To Me».

Sigur Rós

Mια συναυλιακή εμπειρία που δε θα ξεχάσουμε όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι αιθέριοι ήχοι των Sigur Rós, τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία της ισλανδικής γης που προβάλλονταν σε βίντεο installations και το φαντασμαγορικό light show σε συνδυασμό με τα... απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, πρόσφεραν σε όσους βρέθηκαν εκεί μια μαγική εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Λίγο μετά το ξεκίνημα του σετ, οι κεραυνοί άρχισαν να σκίζουν τον κατακόκκινο ουρανό, δημιουργώντας ένα οπτικο-ακουστικό σκηνικό που μόνο σκηνοθέτης θα μπορούσε να είχε στήσει. Μια μυσταγωγική εμπειρία που έσπειρε ανατριχίλα και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.

H φωτογραφία από το live των Sigur Ros τραβήχτηκε το χρήστη του Facebook Vicky Mos κι έγινε αμέσως viral

Muse

Η πλατεία Νερού γέμισε ασφυκτικά από κόσμο για να δει τους Βρετανούς που αποφάσισαν να επισκεφτούν ξανά τη χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία του album «Drones». Και όλοι έμειναν εκστασιασμένοι, αφού αν μπορούσε να περιγραφεί με μία λέξη αυτό το live θα ήταν «ηλεκτρισμός». Η τεχνολογία και η εντυπωσιακή video art συνδυάστηκαν άψογα με τις μανιασμένες κιθάρες και τη φωνή του Matt Bellamy με αοτέλεσμα οι Muse μπορούν να αποκαλούνται πλέον χωρίς αμφιβολία η καλύτερη stadium rock μπάντα στον κόσμο.

Sivert Høyem

Ο πιο αγαπημένος μας Νορβηγός σχεδόν «κατασκήνωσε» στη χώρα μας φέτος με εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλο τον Απρίλη, αλλά και με δύο βραδιές στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη, που αποτέλεσαν και υλικό για το επερχόμενο live album του. Το ελληνικό κοινό τον λατρεύει, όπως λάτρευε και τους Madrugada, και δεν μπορεί να αντισταθεί στη μελαγχολία και την υπνωτιστική φωνή του, για αυτό σπεύδει να τον δει σε κάθε ευκαιρία. 

Birgit_Kaulfuss_Live
Moderat

Τεράστια η προσέλευση για τους Γερμανούς, που είναι γνωστοί και ως το καλύτερο ηλεκτρονικό act του κόσμου αυτή τη στιγμή. Τον τίτλο σίγουρα τον διεκδικούν, αν κρίνουμε από αυτό που είδαμε στο Gazi Music Hall, όπου για δύο περίπου ώρες θαυμάσαμε τα φανταστικά τους visuals και χορέψαμε μέχρι τελικής πτώσης. Οι Moderat μάς χάρισαν απλόχερα τα αγαπημένα μας hits αλλά και καινούρια, έβγαλαν την πατροπαράδοτη selfie με το κοινό και μας αποχαιρέτησαν κάνοντάς μας να αδημονούμε για την επόμενη φορά που θα τους δούμε!

La Femme

Η καλύτερη ίσως στιγμή του (κατά τα άλλα απογοητευτικού) Winter Plisskën και μια από τις καλύτερες της χρονιάς που πέρασε. Οι Γάλλοι ανέβηκαν στη σκηνή και πρόσφεραν ένα τρανταχτό show, κάνοντάς μας να χορεύουμε ασταμάτητα (όπως εκείνοι άλλωστε) σε όλη τη διάρκειά του κι επιβεβαιώνοντας το hype τους τη δεδομένη στιγμή στη διεθνή μουσική σκηνή. Ο δυναμισμός και η (σχεδόν ερωτική) αλληλεπίδραση των Παριζιάνων επί σκηνής, το ξεσηκωτικό setlist, η vintage ατμόσφαιρα και, φυσικά, η θετική διάθεση του κοινού που δε τους χόρταινε, τοποθετούν το live τους εύλογα στη λίστα μας.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ