Τελικά η Anne Frank μπορεί να μην προδόθηκε

anne-frank
ΤΡΙΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η σύλληψη της οικογένειας Frank το 1944 ίσως να προέκυψε κατά τύχη.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Μουσείο της Anne Frank στο Άμστερνταμ, παρά τις δεκαετίες ερευνών, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Anne Frank και η οικογένεια της προδόθηκαν στους Ναζί. Ο εκτελεστικός διευθυντής του μουσείο Ronald Leopold δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να εξεταστούν «άλλα σενάρια». Μια θεωρία είναι ότι η επιδρομή των Ναζί που έγινε στις 4 Αυγούστου του 1944 και που οδήγησε στην σύλληψη και απέλαση της οικογένειας έγινε στο πλαίσιο ερευνών για μαύρη εργασία ή πλαστογραφημένα κουπόνια συσσιτίου.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι δυο εργάτες στο κτήριο όπου κρυβόταν η οικογένεια Frank είχαν συλληφθεί νωρίτερα το 1944 για εμπόριο πλαστογραφημένων κουπονιών συσσιτίου και σύμφωνα με τα στοιχεία των ολλανδικών αρχών είχαν αφεθεί αργότερα ελεύθεροι. Η Anne Frank μάλιστα αναφέρει τη σύλληψή τους στο ημερολόγιό της. Οι συλλήψεις για αυτού του είδους κατηγορίες αναφέρονταν σε ένα ερευνητικό τμήμα βασισμένο στη Χάγη. Όπως αναφέρει η νέα έρευνα, συχνά εντοπίζονταν κατά τύχη Εβραίοι που κρυβόντουσαν στα πλαίσια που ερευνών που διενεργούσε το συγκεκριμένο τμήμα.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η επιδρομή των Ναζί έγινε στα πλαίσια έρευνας για εργάτες που προσπαθούσαν να αποφύγουν την καταναγκαστική εργασία στην Γερμανία. Η έρευνα αναφέρει ότι οι δυο συλληφθέντες για πλαστογραφία δούλευαν παράνομα για αυτό το σκοπό και μια επιχείρηση που τους είχε προσλάβει θα προσέλκυε την προσοχή των αρχών. Η έρευνα καταλήγει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η οικογένεια Frank να είχε προδοθεί, αλλά παράλληλα υπάρχει η πιθανότητα η σύλληψη της οικογένειας να προέκυψε κατά τύχη.