Ο David Bowie αναζωογόνησε τις πωλήσεις βινύλιου

blackstar-bowie
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ιστορικό υψηλό 25ετίας στη Μεγάλη Βρετανία χάρη στο κύκνειο άσμα του Bowie.

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου στην Μεγάλη Βρετανία το 2016 εκτοξεύτηκαν, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό 25ετίας. Συνολικά πουλήθηκαν 3,2 εκατομμύρια δίσκοι το περασμένο έτος, σημειώνοντας τεράστια αύξηση, ύψους 53%, σε σχέση με το 2015. Ο πιο δημοφιλής δίσκος ήταν το κύκνειο άσμα του David Bowie, Blackstar, έχοντας πάνω από τις διπλάσιες πωλήσεις του «25» της Adele, που είχε βρεθεί στην κορυφή της σχετικής λίστας το 2015.

Στη δεύτερη θέση της λίστας των δίσκων με τις περισσότερες πωλήσεις για το 2016 κατετάγη ο τελευταίος δίσκος της Amy Winehouse, το Back To Black. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το mixtape soundtrack των «Guardians Of The Galaxy», ενώ στην τέταρτη ο πιο πρόσφατος δίσκος των Radiohead, το A Moon Shaped Pool. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των δίσκων του David Bowie και των Radiohead, οι υπόλοιποι δίσκοι της πρώτης δεκάδας είναι κλασσικές κυκλοφορίες των Fleetwood Mac, Stone Roses, Beatles, Nirvana, Prince και Bob Marley, ενώ του soundtrack των Guardians Of The Galaxy έχει rock και soul επιτυχίες των δεκαετιών του 1960 και 1970.

Το αγοραστικό κοινό έδειξε την προτίμηση του σε κλασσικούς, κυρίως, δίσκους

Η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. David Bowie – «Blackstar»
2. Amy Winehouse – «Back To Black»
3. Various Artists – «Guardians of the Galaxy Mix 1»
4. Radiohead – «A Moon Shaped Pool»
5. Fleetwood Mac – «Rumours»
6. The Stone Roses – «Stone Roses»
7. Bob Marley – «Legend»
8. The Beatles – «Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band»
9. Prince – «Purple Rain»
10. Nirvana – «Nevermind»

Παρά τη δραματική αύξηση των πωλήσεων μέσα στο 2016, οι δίσκοι βινυλίου αποτελούν μόλις το 2,6% των συνολικών πωλήσεων μουσικής. Σαν φορμάτ πάντως έχει μια σταθερή ανοδική πορεία, αφού οι πωλήσεις CD και downloads έπεσαν κατά 11,7% και 29,6% αντίστοιχα.