Η Νορβηγία καταργεί πλήρως τα FM

radio-norway Ntb Scanpix
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Τέλος της αναλογικής εποχής και επίσημα για το ραδιόφωνο στην Νορβηγία, αφού φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των εκπομπών.

Η διαδικασία κατάργησης των σταθμών εκπομπής στα FM ξεκίνησε το 2015. Από την Τετάρτη το πρωί όλοι οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας άρχισαν να εκπέμπουν αποκλειστικά μέσω του ψηφιακού συστήματος εκπομπής DAB (Digital Audio Broadcasting). Ορισμένοι τοπικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να εκπέμπουν στα FM μέχρι το 2022. Συνολικά υπάρχουν 26 σταθμοί που εκπέμπουν μέσω DAB/DAB+. Ο πρώτος DAB ραδιοφωνικός σταθμός παγκοσμίως άρχισε να εκπέμπει από την Νορβηγία το 1995.

Σύμφωνα με έρευνα της Guardian, το κόστος λειτουργίας ενός σταθμού εκπομπής στα FM κοστίζει οχτώ φορές περισσότερο από τις ψηφιακές εκπομπές στην Νορβηγία. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περίπου το 70% των Νορβηγών ήδη ακούει ψηφιακό ραδιόφωνο. Αν και η αλλαγή σε ψηφιακό σήμα είναι συμφέρουσα οικονομικά, οι ίδιοι οι Νορβηγοί δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι από την απόφαση. Μόλις το 17% των Νορβηγών συμφωνεί με την κατάργηση των FM, αναφέρει έρευνα του Reuters, ενώ γύρω στα 2 εκατομμύρια των πολιτών (σύμφωνα με εκτίμηση Νορβηγού πολιτικού) δεν έχουν ψηφιακό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό τους.

Για την ώρα, η Νορβηγία οδηγεί την κούρσα στην αλλαγή σε ψηφιακό σήμα ραδιοφωνικής εκπομπής, με την Ελβετία να σχεδιάζει πλήρη κατάργηση των FM μέχρι το 2020. Αντίστοιχες κινήσεις ψηφιοποίησης του σήματος εκπομπής γίνονται και στην Μεγάλη Βρετανία και την Δανία, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πλήρης κατάργηση των FM.