Πρώτη συνέντευξη του Nick Cave μετά τον θάνατο του γιου του

nick-cave
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

«Τελικά κάτι άλλαξε και σταματήσαμε να νιώθουμε τόσο απελπισμένοι όλη την ώρα».

Ο Nick Cave επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις και έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του, Arthur, τον Ιούλιο του 2015. Στη συναυλία που έδωσε με τους Bad Seeds στο «σπίτι του», στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας, ο Cave ερμήνευσε για πρώτη φορά κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του «The Skeleton Tree». Το σετ συμπεριελάμβανε τραγούδια από το «Push The Sky Away», καθώς και κλασσικές επιτυχίες του, όπως τα «Red Right Hand», «Tupelo» και «Into My Arms».

Παράλληλα, ο Cave μίλησε στην εφημερίδα The Australian, για την επιστροφή του στις ζωντανές εμφανίσεις και την επίδραση του ντοκιμαντέρ «One More Time With Feeling», το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του τελευταίου δίσκου, στον απόηχο του θανάτου του γιου του. «Ξέρεις, είδα τα πράγματα που έγραψαν για την ταινία στα κοινωνικά δίκτυα και ο τρόπος που η ταινία φαίνεται να άνοιξε κάτι βαθύ για τους ανθρώπους και πως πολλοί άνθρωποι εκεί έξω είχαν χάσει ανθρώπους που αγαπούσαν. Πόσοι υπάρχουν εκεί έξω που πενθούν. Ήταν ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα και τελικά κάτι άλλαξε σε εμένα και την [σύζυγο μου], Sussie, και σταματήσαμε να νιώθουμε τόσο απελπισμένοι όλη την ώρα», δήλωσε ο Cave. «Ήταν σαν να είχαμε κάνει κάτι καλό για τον Arthur, όλοι μας, και τοποθετήσαμε την μνήμη του εκεί, στα αστέρια» συμπλήρωσε στην συνέντευξη του.

Αναφορικά με τις ηχογραφήσεις του «Skeleton Tree», ο Cave εξήγησε ότι «δεν ήταν καλή ιδέα» που πήγε στο στούντιο στο Παρίσι λίγους μήνες μετά τον θάνατο του γιου του και ελπίζει να μην χρειαστεί να κάνει κάτι αντίστοιχο ξανά. Εντούτοις, το θεώρησε σημαντικό και ότι η ζωή συνεχίζεται. «Ήταν τρελό, πραγματικά τρομακτικό. Ήμουν χάλια, όπως όλοι». Στη συνέχεια εξήγησε ότι «ήταν μια δύσκολη εποχή. Πολλά από αυτά που κάναμε απλά δεν δούλευαν. Προσπαθήσαμε να ξαναηχογραφήσουμε τα τραγούδια, να αλλάξουμε σειρά, αρμονία, τα πάντα. Σχεδόν ό,τι δοκιμάσαμε ακουγόταν άσχημο. Ήταν σαν ο δίσκος από μόνος του, στην ακατέργαστη κατάστασή του, απλά να αρνιόταν να επιτρέψει στον εαυτό του να διανθιστεί ή να γυαλιστεί. Έτσι, κατά μια έννοια, το «Skeleton Tree» είναι προϊόν αυτού».

Το πλήρες σετ της συναυλίας του στο Χόμπαρτ είχε ως εξής:

Encore:

  • I Need You
  • Papa Won’t Leave You, Henry
  • Nobody’s Baby Now
  • Into My Arms
  • The Ship Song
  • Stagger Lee
  • Push the Sky Away