Αποχαιρετάμε τον Φεβρουάριο με επτά βιβλία

biblia-kafes-louloudi
ΤΡΙΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αυτά είναι τα βιβλία του Φεβρουαρίου από Έλληνες και μεταφρασμένους συγγραφείς, καινούρια και επανεκδόσεις, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίοnet.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Ποίηση, επανεκδόσεις κλασσικών έργων και φυσικά μυθιστορίες θα μας κάνουν παρέα τον μήνα που προετοιμάζει το έδαφος για την άνοιξη. 

Χειμέριο ρούχο-Κική Τσαγκαράκη
Εκδόσεις Γκοβόστη

Το χειμέριο ρούχο είναι το ρούχο της γέννησής μας. 

Στο σώμα μας η γεωγραφία της ζωής μας.

Τα μονοπάτια και οι δρόμοι

που οδηγούν σε κείνο που όρισε το πεπρωμένο.

Το τέμπλο των παθών μας. 

Πληγή και Άνοιξη μαζί, η ύλη μας.

Ο χρόνος αόρατος συνοδοιπόρος της φθοράς μας.

Κι εμείς κάποτε δραστήριοι μαχητές

κι άλλοτε μοναχικοί παρατηρητές της ζωής

φοράμε το παιδικό μας ρούχο που ο χρόνος το βαραίνει

και του δίνει την όψη του χειμέριου, της φθοράς. 

Εκείνο το παιδικό μας ρούχο που υψώνεται μεσίστιο στο μεσαίο κατάρτι της ζωής μας

για να βρει τελικά τη γη του χειμώνα.

Ο αναγνώστης-Μαξίμ Γκόρκυ
μετάφραση: Γεωργ. Σημηριώτης
Εκδόσεις Γκοβόστη

Μέσα από τους περισσότερους από χίλιους τίτλους και τους εκατοντάδες διαλεχτούς συγγραφείς που εκδώσαμε,

εκείνος που από τα πρώτα μας βήματα μάς συντροφεύει, στην όχι πάντα εύκολη πορεία μας,

είναι ο πιο μεγάλος από τους μεγάλους ο Φιόντορ Ντοστογιέβσκη.
 

Το πρώτο μας βιβλίο, με το οποίο αρχίζει όχι μόνο μια εμπορική επιχείρηση αλλά και μια αδιάκοπη,

εκπολιτιστική εργασία που μέχρι σήμερα μετρά τρεις γενιές και 90 χρόνια, ήταν το "Όνειρο ενός γελοίου" του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη.
 

Ο «Αναγνώστης» του Μαξίμ Γκόρκυ είναι το δεύτερο βιβλίο σε ακριβή ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του 1926.

Κάτω από το βλέμμα του Βούδα-Περλ Μπακ
μετάφραση: Π. Αναγνωστόπουλος
Εκδόσεις Γκοβόστη

Η Πέρλ Μπακ με την ευαίσθητη αλλά και ρωμαλέα πένα της, στο βιβλίο αυτό μας δίνει την ιστορία ενός φτωχού Κινέζου αγρότη, του Ουάγκ Λανγκ, σαν ένα παγκόσμιο μύθο της μοίρας όλων των φτωχών και εργατικών ανθρώπων κάθε χώρας και κάθε εποχής.

Είναι μια ιστορία γραμμένη με ασύγκριτη δύναμη και δραματικό ρεαλισμό, ένα καταπληκτικό βιβλίο που κλείνει μέσα στις σελίδες του ατόφιο το πνεύμα της πραγματικής Κίνας και που ζωντανεύει τους ήρωες της μακρινής αυτής γης σε τέτοιο σημείο που να γίνονται αληθινοί γνώριμοι του αναγνώστη σα να τανε πραγματικοί γείτονες.

Το «Κάτω από το βλέμμα του Βούδα« είναι μια ραψωδία.

Η ραψωδία ενός ανθρώπου που αγάπησε το χώμα της γης πιότερο από καθετί.

Η μάνα-Περλ Μπακ
μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Εκδόσεις Γκοβόστη

Η Μάνα.

Το πρώτο κύτταρο Ζωής.

Η τροφός της Ανθρωπότητας.

Ο θεμέλιος στύλος της Κοινωνίας.

Ο λαμπρός ήλιος της αγάπης.

Για το χαμόγελο της Μάνας όλη μας η φροντίδα και η στοργή.

Κι η συγγραφέας, άξια του ονόματός της, θα φυλάξει τις ωραιότερές της σελίδες γι' αυτήν και με το όνομά της θα στεφανώσει το έργο της.

Το βιβλίο, λοιπόν, τούτο της Περλ Μπακ κλείνει ό,τι πιο βαθύ, δυνατό και ανθρώπινο.

Τη μάνα, την αιώνια πηγή ζωής και δημιουργίας.

Όσα η αγάπη συγχωρεί-Μαρία Τζιρίτα
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία
Ψυχογιός

Αργοστόλι 1953
Ο καταστροφικός σεισμός αναγκάζει τη Μάντη και τον Χρήστο, που αγαπιούνται από παιδιά, να πάρουν δρόμους χωριστούς, αφού εκείνος φεύγει με τον πατέρα του για τη Γερμανία.

Έπειτα από μερικά χρόνια ο Χρήστος επιστρέφει και οι δυο νέοι παντρεύονται, πραγματοποιώντας το όνειρό τους. 
Η Μάντη όμως, που έχει ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία, πολύ σύντομα κλονίζεται σοβαρά όταν ανακαλύπτει τα μυστικά που εκείνος της κρατούσε. Φοβούμενη τις κακές γλώσσες στο νησί, παίρνει τον Νικόλα, τον εξάχρονο γιο τους, και μετακομίζει στην Αθήνα.

Το ζευγάρι μένει μακριά ο ένας από τον άλλον για είκοσι ολόκληρα χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να πάρει διαζύγιο. 
Μέχρι που η Μάντη αρχίζει σταδιακά να χάνεται στα μονοπάτια του μυαλού της και τελικά διαγιγνώσκεται με πρώιμο Αλτσχάιμερ. Τότε τα πάντα θα ανατραπούν. Ο Χρήστος, η Μάντη, αλλά και ο Νικόλας θα πρέπει να ανακαλύψουν τη δύναμη της αγάπης και όσα εκείνη συγχωρεί...

Χιόνι στη φωτιά-Χρυσηίδα Δημουλίδου
Ψυχογιός

Δράμα, δεκαετία του 1960. Σε ένα μικρό χωριό, η Βασιλική, ένα πανέμορφο δεκαεξάχρονο και γεμάτο όνειρα κορίτσι, μεγαλώνει υπομένοντας την καταπιεστική συμπεριφορά της αγροτικής οικογένειάς της, ειδικά της αυστηρής μάνας της, που εμποδίζει κάθε προσπάθειά της να απαγκιστρωθεί από την απαρχαιωμένη νοοτροπία της επαρχίας, να μορφωθεί και να ανοίξει τα φτερά της. Μοναδικό στήριγμα στα όνειρά της είναι η γιαγιά της. Κάθε μέρα που ξημερώνει, αν και ίδια με την προηγούμενη, της γεννά μια καινούργια ελπίδα πως σύντομα θα ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα του χωριού και πως ο έρωτας που θα έρθει στη ζωή της θα τη λυτρώσει από τη φυλακή της.

Όμως ο έρωτας αυτός αργεί πολύ και η Βασιλική, βλέποντας τον χρόνο να κυλά και μη αντέχοντας περισσότερο όλη αυτή την καταπίεση, δέχεται να παντρευτεί με προξενιό τον Δημήτρη, έναν νέο από τη Θεσσαλονίκη. Φεύγοντας να ζήσει εκεί μαζί του, πιστεύει πως είναι ευτυχισμένη. Σύντομα ανακαλύπτει πως ο γάμος της την εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο, όμως συμβιβάζεται πιστεύοντας πως έτσι είναι η ζωή.

Έως ότου η ματιά ενός άλλου άντρα, που πέφτει σαν φωτιά πάνω στην παγωμένη της καρδιά, την οδηγεί σε ένα πρωτόγνωρο πάθος, που δεν περίμενε, δε φαντάστηκε, δεν έλπισε ποτέ. 
Η Βασιλική επιτέλους ζει το όνειρο. Μέχρι που η φωτιά θα γίνει όλεθρος.

Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού-Φανή Πανταζή
Ψυχογιός

Η Έλενα, σπρωγμένη από μιαν ανεξήγητη παρόρμηση, εγκαταλείπει μια λαμπρή καριέρα στην Αμερική και εγκαθίσταται στην Ελλάδα για να κάνει μια νέα αρχή. Η ίδια ανεξήγητη παρόρμηση την οδηγεί στη μαγευτική Μονεμβασιά όπου γνωρίζεται με τον Μάνο, ιδιοκτήτη ενός παλιού αρχοντικού. Από την πρώτη στιγμή, οι δύο νέοι έχουν την εντύπωση ότι κάτι αδιόρατο τους συνδέει, λες και μια αύρα από τα παλιά διαχέεται στο αρχοντικό και τους κατακλύζει. 
Σύντομα αρχίζει να τους επισκέπτεται στον ύπνο τους μια γλυκιά γυναικεία παρουσία και τα όνειρά τους, μ’ έναν μυστηριώδη τρόπο, αποτελούν ιστορίες που αλληλοσυμπληρώνονται. Και τότε, αρχίζουν να μαντεύουν ότι η βαθιά σχέση τους εκτός από μέλλον έχει και παρελθόν. 
Πώς είναι δυνατόν δύο άνθρωποι να βλέπουν το ίδιο όνειρο; Ποιες μαγικές χρονικές διαδρομές φέρνουν στη ζωή τους αυτή τη γυναίκα; Ποια αόρατα νήματα συνδέουν την ιστορία τους με καταστάσεις και πρόσωπα που έζησαν αιώνες πριν, τότε που η Μονεμβασιά βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της; 
Ένας μεγάλος έρωτας που διασχίζει τον χρόνο μέχρι να βρει δικαίωση. 
Ένα παιδί που το διεκδικούν δύο μανάδες. 
Μια τραυματική απώλεια κι ένας ύμνος στη μητρική αγάπη που προστατεύει και πέρα από τον τάφο.