Μαρια Λατσίνου: «Το τραγούδι υπήρχε στη ζωή μου, κυρίως σε μοναχικές στιγμές, χωρίς να το συνειδητοποιώ ή να το επιδιώκω»

maria-latsinou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Με αφορμή την εμφάνιση της Μαρίας Λατσίνου στο six d.o.g.s. την Τρίτη 21 Φεβρουρίου και την επί σκηνής σύμπραξή της με τους Sancho 003, κάναμε μαζί της μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Η Μαρία Λατσίνου εμφανίστηκε ως σόλο καλλιτέχνιδα πριν από δύο χρόνια, όταν μας συστήθηκε μέσα από το ντεμπούτο album της «Μια Ανάσα Δρόμος» (2015) σε τραγούδια του Χρήστου Αλεξόπουλου. Έχοντας συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές για την αμεσότητα των στίχων της και τη δύναμη της ερμηνείας της, χαράζει έκτοτε τη δική της πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή, με εμφανίσεις σε πολλά φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις μαζί με τους μουσικούς που τη συντροφεύουν τόσο δημιουργικά όσο και στη σκηνή. Δύο χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία μας μαζί της και με αφορμή την εμφάνισή της με τους Sancho 003 στο 6 d.o.g.s., μιλήσαμε για τις μουσικές της αναφορές, τις πηγές έμπνευσης, το επερχόμενο live αλλά και τον δίσκο που έχει στα σκαριά.

Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στη μουσική; Υπήρχε κάποιο ερέθισμα που σας ώθησε προς τα εκεί;

Η μουσική ήταν ένα πράγμα που είχε την τιμητική του στην οικογένεια. Μια από τις πολύ έντονες εικόνες ως παιδί ήταν η γιαγιά μου που τραγουδούσε την ώρα που έκανε δουλειές, έραβε ή έπλεκε. Είχε πολύ ωραία φωνή. Μετά ήρθε το ωδείο, αλλά θυμάμαι ότι ακόμα από το Δημοτικό, στα διαλείμματα, τραγουδούσα με τα κοριτσάκια τις επιτυχίες της εποχής. Το τραγούδι υπήρχε στη ζωή μου, κυρίως σε μοναχικές στιγμές, χωρίς να το συνειδητοποιώ ή να το επιδιώκω.

Η ταλαντούχα Μαρία Λαρσίνου live. Στο φόντο ο πολυσχιδής δημιουργός και συν-ιδιοκτήτης της Puzzle Music, Χρήστος Αλεξόπουλος

Ποια δημιουργική διαδικασία ακολουθείτε όταν φτιάχνετε έναν δίσκο και ποια πριν μια συναυλία;

Η δημιουργική διαδικασία είναι ομαδική. Ο Χρήστος φέρνει τα τραγούδια, στίχους και μουσική και ο καθένας από μας συμβάλλει στην εξέλιξη της αρχικής ιδέας, προσθέτοντας μελωδικές γραμμές, ηχοχρώματα, αρμονίες. Κάποιες φορές η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κυρίως όσον αφορά το νέο μουσικό υλικό, αλλά και σε επανασύνθεση του παλιού. Η δημιουργία ενός δίσκου σε ό,τι αφορά το δικό μας σχήμα, δε διαφέρει από μια συναυλία, δεδομένου ότι επιλέγουμε να ηχογραφούμε όλοι μαζί.

Επιλέξατε η επόμενη δισκογραφική σας κίνηση να είναι ένα live album, αλλά με νέο υλικό. Βρίσκεστε σε διαδικασία παραγωγής ενός νέου ολοκληρωμένου δίσκου;

Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και κάμποσο καιρό. Δουλεύουμε ολοκαίνουριο υλικό, για το οποίο είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Τα τραγούδια αυτά αρχίζουν και κάνουν τα δειλά τους βήματα στις εμφανίσεις μας, μέχρι να βρουν, χωρίς βιασύνη, τον δρόμο τους στο νέο άλμπουμ. Εν τω μεταξύ, και μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, κυκλοφορεί μέσα στον Μάρτιο το live άλμπουμ «Μια Ανάσα Μετά» με τραγούδια που, ενώ μας άρεσαν, τα αγαπούσαμε και τα παίζουμε ακόμη στις συναυλίες μας, για διάφορους λόγους δεν συμπεριελήφθησαν στο ντεμπούτο. Αυτά θα περιλαμβάνονται στο live άλμπουμ μαζί με δύο από τις διασκευές που κατά καιρούς έχουμε παίξει ζωντανά. Κατά κάποιο τρόπο κλείνουμε την πρώτη μας περίοδο ως σχήμα με αυτήν την κυκλοφορία και μπαίνουμε στην επόμενη.

Στο  live στις 21 Φεβρουαρίου θα συνεργαστείτε πρώτη φορά με άλλο συγκρότημα επί σκηνής, τους Sancho 003. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Η πρόταση ήταν του Χρήστου Αλεξόπουλου και, φυσικά, όχι απλά ήμασταν όλοι σύμφωνοι, αλλά υπήρξε και ένας γενικότερος ενθουσιασμός. Δε θα είναι μόνο μια διαδοχική εμφάνιση των δύο σχημάτων, αλλά και μια σύμπραξη επί σκηνής όλων των μουσικών εκατέρωθεν. Δεν έχω ιδιαίτερες σκέψεις, έχω προσμονή για αυτή τη βραδιά με ένα αγαπημένο σχήμα, τους Sancho 003!

Οι Sancho 003

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης από τη νέα ελληνική μουσική σκηνή που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Υπάρχουν πάρα πολλοί, αλλά δεδομένης της αδυναμίας μου για την ανθρώπινη φωνή, θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με όμορφες και τολμηρές φωνές.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο 6 d.o.g.s.;

Νέο μουσικό υλικό σε πρώτη παρουσίαση, πολλή διάθεση και πολλή μουσική!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μουσικά σχέδιά μας είναι η ολοκλήρωση του νέου άλμπουμ, κατά τ’ άλλα δεν κάνω σχέδια, είναι πιο ιντριγκαδόρικο!

Το σχήμα της Μαρίας Λατσίνου συμπληρώνουν οι: Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο), Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές), Βάσω Μιχαηλίδου (ακορντεόν), Γιώργος Λιάπης (μπάσο), Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης  (τύμπανα).  

Info
Sancho 003 + Μαρία Λατσίνου Live
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 21.00
Eίσοδος: 6 ευρώ

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017