Γιάννης Koυνέλλης-Δημήτρης Μυταράς: O χώρος της τέχνης θρηνεί δύο μεγάλες προσωπικότητες

kounellis-mutaras
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Οι δύο εικαστικοί άφησαν την τελευταίας τους πνοή την ίδια μέρα, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 81 και 83 ετών αντίστοιχα.

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του μοντερνισμού με διεθνή καταξίωση στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Μαρτίου 1936, ωστόσο, από τη δεκαετία του ’50 κι έπειτα, πέρασε τη ζωή του στην Ιταλία, όπου διέπρεψε τόσο ως φοιτητής όσο και ως δημιουργός. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ από τη δεκαετία του 1960 αφιερώθηκε κυρίως στη ζωγραφική, επεκτείνοντας στη συνέχεια το έργο του και στη γλυπτική. Οι κριτικοί τέχνης τον ανέδειξαν σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της επονομαζόμενης «arte povera», της οποίας θεωρήθηκε και «πατέρας».

Το 2005, τιμήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σημαντικό έργο του, τη διεθνή παρουσία του και την εξέχουσα θέση του στην μοντέρνα τέχνη.

Ο Δημήτρης Μυταράς ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, με διεθνή καταξίωση και μεγάλη παρακαταθήκη. Γεννήθηκε στην Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Δεν περιορίστηκε όμως εκεί, αφού συνέχισε με σπουδές στη σκηνογραφία στην «École Supérieure des Arts Décoratifs» καθώς και στην εσωτερική διακόσμηση στη «Métiers d'Art» στο Παρίσι (1960-1964), με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.  Έτσι, εκτός από τις διάσημες αφαιρετικές προσωπογραφίες του, στην κληρονομιά του Μυταρά περιλαμβάνονται δεκάδες αξιοσημείωτες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως η διακόσμηση κτηρίων, η εικονογράφηση εξώφυλλων βιβλίων, περιοδικών, δίσκων και προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων, ο σχεδιασμός ταπήτων, ο διάκοσμος χρηστικών αντικειμένων κ.ά.

Το 1975 εκλέχθηκε Καθηγητής της ΑΣΚΤ, ενώ τo 2008 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έργα του έχουν εκτεθεί τόσο στην Αθήνα όσο και σε μεγάλες αίθουσες τέχνης του εξωτερικού (Φλωρεντία, Ρώμη, Μπολόνια κ.α.)

Πηγή: naftemporiki.gr