Brit Awards 2017: O νικητής David Bowie, η πολιτικοποιημένη Katy Perry και τα highlights της βραδιάς

coldplay-perform-at-the-brit-awards-at-the-o2-arena-in-london Toby Melville
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η απονομή των βρετανικών βραβείων έγινε χτες, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο O2 Arena του Λονδίνου.

Αν έπρεπε να περιγράψει κανείς με μια λέξη τη χτεσινή απονομή των Brit Awards, τότε σίγουρα η λέξη αυτή θα ήταν συγκίνηση, καθώς μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο εκλιπών David Bowie. Η  βράβευσή του στις κατηγορίες «άνδρας καλλιτέχνης» και «album της χρονιάς», τα λόγια του γιου του, Dunkan Jones, και τα ανατριχιαστικά κομμάτια από το κύκνειο άσμα του, Blackstar, που ακούγονταν από τα μεγάφωνα του O2, προκάλεσαν ρίγη τόσο στους παρευρισκόμενους θεατές όσο και στο κοινό που παρακολουθούσε από τις οθόνες.

Διαβάστε επίσης: «Έναν χρόνο χωρίς τον David Bowie: 8 Αθηναίοι τιμούν τον μεγάλο καλλιτέχνη»

«Πέρσι έχασα τον πατέρα μου, αλλά έγινα κι εγώ πατέρας. Mετά το πρώτο σοκ, ξόδεψα πολύ χρόνο προσπαθώντας να σκεφτώ τι θα ήθελα να ξέρει ο γιος μου για τον παππού του. Και νομίζω θα του έλεγα αυτά για τα οποία τον αγαπούν οι φανς του εδώ και 50 χρόνια. Ήταν πάντα εκεί, υποστηρίζοντας άτομα που πίστευε πως ήταν λίγο παράξενα ή λίγο περίεργα, λίγο διαφορετικά. Βρισκόταν πάντα στο πλευρό τους. Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους "λοξούς" (kooks) και όλα τα άτομα που δημιουργούν τους "λοξούς"» είπε ο Duncan Jones κατά την παραλαβή τού album της χρονιάς.Το Blackstar κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν το θάνατο του Λευκού Δούκα, τον Ιανουάριο του 2016. Ο David Bowie είχε κερδίσει συνολικά τέσσερα BRIT Awards όσο ήταν εν ζωή.

http://www.brits.co.uk

O Chris Martin έκανε tribute στον George Michael.

Iδιαίτερη φόρτιση στη βραδιά πρόσθεσε και ο φόρος τιμής στον επίσης εκλιπόντα George Michael, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Chris Martin των Coldplay ερμήνευσε το χιτ του Michael «A Different Corner» (1986), ενώ από πίσω προβάλλονταν πλάνα του δημιουργού του να μιλά για το δικαίωμά του να είναι ο εαυτός του. Παρά το standing ovation του κοινού μετά το τέλος του κομματιού, η ερμηνεία του Martin δίχασε τα social media αφού πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης (και η συγκεκριμένη χροιά) για το tribute στον αξεπέραστο George Michael.

http://www.brits.co.uk

To φαντασμαγορικό show του Robbie Williams.

Στη σκηνή του O2 Arena ανέβηκαν μεταξύ άλλων και οι Robbie Williams (ο οποίος απέσπασε και το βραβείο Icon), Bruno Mars, Ed Sheeran και Katy Perry, με την τελευταία μάλιστα να κάνει «πολιτικό σχόλιο» μέσα από τη εμφάνισή της καθώς οι δύο σκελετοί που την συνόδευσαν επί σκηνής συμβόλιζαν τον Donald Trump και την Theresa May. Σημειωτέον, η Perry είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της Hillary Clinton.

http://www.brits.co.uk

H Katy Perry on stage σε μια εμφάνιση που συζητήθηκε για την πολιτική χροιά της.

Στα βραβεία τώρα, μεγάλη νικήτρια της βραδιάς ήταν αναμενόμενα η Adele, αποσπώντας το βραβείο BRIT «για παγκόσμια επιτυχία» καθώς το τελευταίο album της, «25», θριάμβευσε τόσο στα charts όσο και στους κύκλους των κριτικών. Να θυμίσουμε πως η Adele είχε σαρώσει και τα Grammys πριν από μερικές μέρες, φεύγοντας με πέντε βραβεία ανά χείρας και καθηλώνοντας με τα συγκινητικά της λόγια για τη Beyoncé (διαβάστε εδώ).

http://www.brits.co.uk

Οι The 1975 με το βραβείο ανά χείρας.

«Καλλιτέχνης» της Βρετανίας αναδείχθηκε η Emeli Sandé, ενώ το βραβείο «καλύτερου γκρουπ» δόθηκε στους The 1975 από το Μάντσεστερ. Όσον αφορά στην κατηγορία «καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου μουσικού», ο τραγουδοποιός Rag'n'Bone Man που είχε ήδη κερδίσει την «Επιλογή Κριτικών» στα φετινά βραβεία, κέρδισε και το βραβείο Brit στη συγκεκριμένη κατηγορία. Από την άλλη, χωρίς βραβείο έφυγε ο Skepta που ήταν υποψήφιος σε τρεις κατηγορίες.

http://www.brits.co.uk

Η Emma Willis παρουσίασε τα Brit Awards 2017 μαζί με τον Dermot O'Leary.

Σχετικά με τις διεθνείς βραβεύσεις τώρα, βραβεία πήραν οι superstars Drake και Beyoncé και οι rappers A Tribe Called Quest.

Όλοι οι νικητές των Brit Awards 2017:

Kαλύτερο βρετανικό album: David Bowie για το «Blackstar»
Παγκόσμια επιτυχία: Adele
Καλύτερος διεθνής καλλιτέχνης: Drake
Καλύτερη διεθνής καλλιτέχνης: Beyoncé 
Καλύτερο διεθνές γκρουπ: A Tribe Called Quest
Καλύτερο βρετανικό βίντεο: One Direction για το «History»
Καλύτερη Βρετανίδα γυναίκα καλλιτέχνης: Emeli Sandé
Καλύτερος άντρας Βρετανός καλλιτέχνης: David Bowie
Καλύτερο βρετανικό γκρουπ: The 1975
Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης: Rag N’ Bone Man
Καλύτερο single: Little Mix για το «Shout Out To My Ex»
Βραβείο Icon: Robbie Williams