Κιθαρίστας ή ντράμερ; Μάλλον το δεύτερο, υποστηρίζει νέα έρευνα

mousika-organa-instruments
ΤΡΙΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Νέα μελέτη έρχεται να αποθεώσει τον μπασίστα, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του ρόλου του σε ένα συγκρότημα.

Μια νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το πιο σημαντικό μέλος ενός συγκροτήματος δεν είναι άλλος από τον μπασίστα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Proceedings of the National Academy of Sciences, αυτό ισχύει επειδή τα μπάσα όργανα χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τα ρυθμικά τμήματα της μουσικής.

Reuters / Dylan Martinez

Αμφέβαλε ποτέ κανείς ότι ο Lemmy ήταν το πιο σημαντικό μέλος των Motorhead;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αναφέρουν οι ερευνητές, αναγνωρίζει και καταλαβαίνει πιο εύκολα τους ρυθμούς σε χαμηλότερες τόνους, όπως αυτούς που παράγει ένα μπάσο. Όπως εξήγησαν στη συνέχεια, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χορέψουν, να κουνήσουν το κεφάλι τους ή γενικότερα να ανταποκριθούν ρυθμικά σε τραγούδια που το μπάσο έχει περίοπτη θέση και ακούγεται πιο δυνατά, σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα των πιο ψηλών συχνοτήτων, όπως η κιθάρα και τα κρουστά.

Reuters / Ray Stubblebine

Ο Anthony Kiedis μπορεί να είναι ο frontman των Red Hot Chili Peppers, αλλά ο πιο σημαντικός είναι ο Flea, σύμφωνα με την έρευνα του Northwestern University.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε να ξεκινήσετε κάποιο μουσικό όργανο και θέλετε να έχετε σίγουρη θέση σε ένα συγκρότημα, μην παραμελήσετε το μπάσο. Άλλωστε, όπως έδειξε μια παλαιότερη έρευνα του Northwestern University, τα τραγούδια με περισσότερο μπάσο κάνουν τον ακροατή να νιώθει πιο δυνατός και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.