Η Ανν Ένραϊτ τον Μάρτιο στην Αθήνα

o-xortariasmenos-dromos-xortariasmenos-dromos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η βραβευµένη µε Booker (2007) Ιρλανδή συγγραφέας Ανν Ένραϊτ θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέµπτη 16 Μαρτίου 2017 και θα συνοµιλήσει µε τη δηµοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλου στο πλαίσιο των συναντήσεων «Οι συγγραφείς του κόσµου στον Ιανό».

Το τελευταίο µυθιστόρηµα της Ανν Ένραϊτ «Ο χορταριασµένος δρόµος» (µτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015) διαδραµατίζεται σε µια µικρή πόλη της Ιρλανδίας, στις ακτές του Ατλαντικού. Είναι µια ιστορία για την οικογένεια, τον αποχωρισµό, τον οίκτο και την ιδιοτέλεια, για τα κενά στην ανθρώπινη καρδιά και τον αγώνα µας να τα καλύψουµε.  
Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ρόζαλιν, κυρίαρχης προσωπικότητας στην οικογένεια των Μάντιγκαν που βρίσκεται ένα βήµα πριν από την απόλυτη ένωση ή την ανεπανόρθωτη διάλυση. Όταν µεγαλώνουν, τα τέσσερα παιδιά της Ρόζαλιν εγκαταλείπουν τη δυτική Ιρλανδία για να βιώσουν ζωές που δεν µπορούσαν ποτέ να φανταστούν – στο Δουβλίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Μάλι της Αφρικής. Στις αρχές της τρίτης ηλικίας η δύστροπη, υπέροχη µητέρα τους ανακοινώνει πως αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι και να τους δώσει τα µερίδιά τους. Τα ενήλικα τέκνα της επιστρέφουν για τα τελευταία Χριστούγεννα στο σπίτι, µε την αίσθηση ότι η παιδική τους ηλικία εξαφανίζεται, ότι οι προσωπικές τους ιστορίες γίνονται αντικείµενο αγοραπωλησίας. Ένα βαθιά συγκινητικό µυθιστόρηµα για την απέλπιδα προσπάθεια των µελών µιας οικογένειας να ανακτήσουν τις σχέσεις που έχασαν και να σφυρηλατήσουν όσες δεν είχαν ποτέ. Πρόκειται για το πιο ώριµο και ολοκληρωµένο µυθιστόρηµα της Ανν Ένραϊτ, µιας επιβλητικής συγγραφέως που ενσωµατώνει στο έργο της όλο το δυναµισµό και την απαστράπτουσα ένταση της ιρλανδικής παράδοσης.  

Info
Ianos Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210 32.17.917
Πέµπτη 16 Μαρτίου 2017 στις 8.30
Θα υπάρχει διερµηνεία.