Μιλήσαμε με τον Wax Tailor λίγο πριν την εμφάνισή του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

wax-tailor photo: Etienne Tisserand
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Λίγο πριν πατήσει επί ελληνικού εδάφους μαζί με την πολυπληθή μπάντα του, ο ευρηματικός dj και παραγωγός μάς μίλησε για το τελευταίο του album, τα επερχόμενα σχέδιά του και όλα όσα τον εμπνέουν.

O Wax Tailor επιστρέφει στην Ελλάδα, μαζί με την μπάντα του, για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πέρα από τις πολύ γνωστές και τεράστιες επιτυχίες του παρελθόντος, θα ακούσουμε ζωντανά και το νέο album του που φέρει τον τίτλο «By Any Beats Necessary». Ο Jean-Christophe Le Saout, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού και ξεκίνησε την καριέρα του ως παραγωγός ραδιοφώνου. Στη συνέχεια έγινε μέλος συγκροτήματος, ιδιοκτήτης δισκογραφικής και, μέχρι στιγμής, έχει κυκλοφορήσει πέντε studio και δυο live albums. Στον ήχο του διακρίνουμε τις προσωπικές του καταβολές και επιρροές, από το hip hop και τo downtempo, ενώ συνδυάζει τα αγαπημένα του μουσικά είδη με samples και αποσπάσματα από κινηματογραφικά έργα, φτιάχνοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Όταν αυτή αποδίδεται ζωντανά με τη βοήθεια των visuals -αναπόσπαστο κομμάτι των εμφανίσεών του- το ταλέντο και η ευρηματικότητα που τον χαρακτηρίζουν ξεδιπλώνονται στην πραγματική τους διάσταση.

Λίγο πριν φτάσει στη χώρα μας για τα πολυαναμενόμενα live στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε μαζί του. 

Τι να περιμένει το ελληνικό κοινό από τα επερχόμενα live σας;

Στο καινούργιο live show που παρουσιάζουμε, έχω δουλέψει πάρα πολύ, ώστε να βρω μια «γέφυρα» που να συνδέει τα παλιά με τα νέα τραγούδια μου, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει πραγματική απόλαυση επί σκηνής. Με συνοδεύουν οι Yan Chapoutier (drums), Benji Bouton (κιθάρα), Mathieu Deton (τσέλο, κιθάρα), Marine Tibaut (φλάουτο), και έχω δύο φανταστικές τραγουδίστριες, τις Charlotte Savara και IDIL, δύο σπουδαίους MC’s, τους Mattic και Raashan Ahmad, και έχουμε εντάξει και κανούργια visuals στο show. Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα.

Συστήστε μας το τελευταίο σας album

Είναι ένα album εμπνευσμένο από τις Η.Π.Α. Το οραματίστηκα ως το ιδανικό soundtrack για ένα φανταστικό road trip από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Ήταν ένας καλός λόγος για να εντάξω σε αυτό όλες μου τις επιρροές από αυτή τη χώρα, από τη μουσική μέχρι το σινεμά.

Στη μουσική σας συνδυάζετε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη, hip hop, ambient, trip hop και φτιάχνετε τον μοναδικό σας ήχο. Θα θέλατε στο μέλλον να πειραματιστείτε με κάποια νέα μουσική κουλτούρα που δεν προσεγγίσει ακόμη;

Πιθανόν, αλλά ποτέ δεν έχει να κάνει με τις διαφορετικές κουλτούρες του κόσμου. Απλά «ανοίγω πόρτες» και συνειδητοποιώ ότι πρέπει να βάλω στον δίσκο μου ένα κομμάτι από κάτι και ένα από κάτι άλλο.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει κανείς όλες του τις μουσικές αναφορές και να προκύψει κάτι αυθεντικό; 

Νομίζω αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μου αρέσει όταν οι άνθρωποι λένει ότι «αναγνωριζουν τον ήχο μου». Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα, αλλά πως απέκτησες ένα είδος σφραγίδας. Όταν «ταξιδεύεις» από τα blues στη soul και από το rock στη hip hop, πρέπει να βρεις μια ισορροπία και να δημιουργήσεις μια γέφυρα που θα ενώνει όλα αυτά τα στοιχεία.

Χρησιμοποιείτε διαλόγους από ταινίες στα κομμάτια σας. Υπάρχει κάποια για την οποία θα θέλατε να είχατε γράψει το soundtrack;

Οι περισσότερες ταινίες που μου αρέσουν συνοδεύονται από εξαιρετικά soundtracks. Δεν έχω κάποιο στο μυαλό μου, αλλά, ίσως, μια ταινία από τη δεκατία του ’80, γιατί τότε ήταν η καλύτερη περίοδος για τη μουσική, και σίγουρα θα υπήρξαν καλές ταινίες με κακά soundtracks.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες στα albums σας. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο θα θέλατε να δουλέψετε στο μέλλον;

Εξαρτάται από τη μουσική. Συνήθως δουλεύω πρώτα τη μουσική και σκέφτομαι τους συνεργάτες ανάλογα με το τραγούδι. Αλλά αν είχα έτοιμα τα τραγούδια και την ευκαιρία, θα ήθελα να δουλέψω με τους Jack White, Q-Tip, Thom Yorke ή τον NAS.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Έχουμε ακόμα πολλά show, πολλά festival το καλοκαίρι, μια περιοδεία στην Ασία το φθινόπωρο και μετά σκοπεύω να επιστρέψω στο studio.

Info
Wax Tailor & band opening acts (t.b.a.)
Παρασκευή 17 Μαρτίου, Fix Factory of Sound, Θεσσαλονίκη
Σάββατο 18 Μαρτίου, Fuzz Live Music Club, Αθήνα
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
Εισιτήρια: Η προπώληση και για τις δύο συναυλίες ξεκινάει στα 20 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί προς 25 ευρώ (για ένα εισιτήριο) και 45 ευρώ (για δύο εισιτήρια). Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 28 ευρώ.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ