Monsieur Minimal: «Τα '80s ήταν και θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης»

monsieur-minimal-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Μιλήσαμε με τον Monsieur Minimal λίγο πριν το live του στο six d.o.g.s. το Σάββατο 25 Μαρτίου.

Ο Monsieur Minimal μάς συστήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Αμέσως ξεχώρισε για τη μοναδική του αισθητική, τα μελωδικά τραγούδια του που κινούνται σε indie/electronica ρυθμούς, αλλά και τη sui generis περσόνα του. Από τότε μετράει τέσσερις κυκλοφορίες στο ενεργητικό του, πολλές συνεργασίες με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες δισκογραφικά και επί σκηνής (Δήμητρα Γαλάνη, Moby) καθώς και την ίδρυση της δικής του δισκογραφικής εταιρείας.

Λίγο πριν την εμφάνισή του στο six d.o.g.s., μας μίλησε για τα επερχόμενα σχέδιά του, τις μέχρι τώρα κινήσεις του στη μουσική βιομηχανία και τις επιρροές εκείνες που διαμόρφωσαν τον ήχο του.

Δύο χρόνια μετά το άνοιγμα της δικής σας δισκογραφικής εταιρείας ποιες είναι οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει;

Πολύ σημαντικές, μιας και με βοήθησε να μάθω πολλά πράγματα πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι και αυτό είναι απαραίτητο πλέον για έναν καλλιτέχνη που θέλει να διεκδικήσει τόσο τον βιοπορισμό του μέσα από τη μουσική όσο και τα δικαιώματα που απορρέουν μέσα από αυτή στη σύγχρονη παγκόσμια μουσική βιομηχανία.

Πιστεύετε ότι αυτή σας η ενέργεια σας ωφέλησε;

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος, σίγουρα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις από όλο αυτό. Όμως μου έλυσε τα χέρια μιας και τη συγκεκριμένη περίοδο και με την ισχύουσα κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στην ελληνική μουσική βιομηχανία, ήταν μονόδρομος. Έξαλλου, πολλοί από τους καλλιτέχνες που είναι σε δισκογραφικές εταιρείες αυτή τη στιγμή κινούνται σχεδόν αυτόνομα, μιας και πολλά πράγματα τα κυνηγάνε από μόνοι τους.

Έχετε εμφανιστεί πολλές φορές στο εξωτερικό με συνεργασίες εκτός Ελλάδας. Θα τολμούσατε τη μόνιμη μετακόμιση σε χώρα;

Το έχω κάνει κατά περιόδους περνώντας μικρά διαστήματα στο Βερολίνο. Το σκέφτομαι, τώρα ειδικά που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, άλλα συνέχεια κάτι με κάνει να γυρίσω πίσω.

Έχετε συχνά εκφράσει την αγάπη σας για την pop των '80s, κάτι που είναι διάχυτο σε όλα τα τραγούδια σας. Πιστεύετε ότι έχει επέλθει κορεσμός από τους καλλιτέχνες που «χρησιμοποιούν» αυτή τη δεκαετία ή πρόκεται για μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης;

Τα '80s ήταν και θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για το στυλ και τη μουσική άλλα και για την ελευθερία ιδεών την οποία ανέδειξαν. Προσωπικά έχω περισσότερες μουσικές επιρροές από τα '90s, όταν ήταν και τα εφηβικά μου χρόνια, και αυτό εχει αποτυπωθεί σε κάποια τραγούδια μου. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία διακρίνω μια τάση προς τα '60 και '70s.

Πιστεύετε ότι ακούμε πλέον κάτι πρωτότυπο ή όλες οι νέες κυκλοφορίες είναι απλά μια συνεχής επανάληψη του παρελθόντος;

Ηχητικά είναι λίγο δύσκολο να βγει κάτι παρθένο μουσικά. Η μουσική σύνθεση πλέον είναι ένα κοκτέιλ αρκετών ειδών και ιδεών. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν δουλειές που ξεχωρίζουν και προσθέτουν ένα λιθαράκι, έστω συνθετικά, ακόμα και σε αυτή την κορεσμένη μουσικά περίοδο.

Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε τα τραγούδια σας;

Ταξίδι, εμπειρία, μουσική, ζωή, έρωτας, αγάπη, απομόνωση, ηρεμία, ηχογράφηση, σύνθεση.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών στυλ. Ιδανικά με ποιον θα θέλατε να συνυπάρξετε επί σκηνής ή δισκογραφικά στο μέλλον;

Αυτό αποτελεί μυστικό και θα αποκαλυφθεί στο νέο μου άλμπουμ.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Είμαι στη φάση που σχεδιάζω την κυκλοφορία του πρώτου μου single, κάπου στις αρχές Απριλίου, και ίσως προλάβω και την κυκλοφορία ολόκληρου του άλμπουμ λίγο πριν τον Ιούνιο. Έχω φανταστεί συγκεκριμένα πράγματα που θέλω να κάνω για αυτό το άλμπουμ οπότε θέλω να είμαι αρκετά μεθοδικός όσον αφορά στην κυκλοφορία του και όσα ακολουθήσουν. Όπως είπα και στην αρχή, πρόκειται για ένα άλμπουμ με ελληνικό στίχο, το οποίο εμπνεύστηκα κατά την ολιγόμηνη διαμονή μου στο Βερολίνο και του όποιου το ύφος βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην ερωτική και ρομαντική vintage ποπ των '70s με αναλογικούς ήχους, live rythm and bass με μια μικρή δόση ψυχεδέλειας σε κάποια κομμάτια. Όλα αυτά μέσα από τη δίκη μου αισθητική και δοσμένα στο σήμερα. Αφού βγει λοιπόν με το καλό, ελπίζω να το ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη της Ελλάδας γίνεται.

Τι να περιμένουμε από το live σας στο six d.o.g.s.;

Στο event που είναι μια παραγωγή της CookingBrass να περιμένετε ένα «feelgood» και ανοιξιάτικο σετ με τραγούδια από τους τέσσερις έως τώρα προσωπικούς μου δίσκους και δείγματα από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά που αναμένεται μέσα στο έτος.

O Monsieur Minimal θα εμφανιστεί στο six d.o.g.s. το Σάββατο 25 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ