Η Roisin Murphy είναι μια avant-garde ιέρεια της ποπ και του στυλ

roisin-murphy
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Εξηγούμε το γιατί, μέσα από δέκα σταθμούς στην 20ετή πορεία της στη μουσική και τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία της στην Αθήνα και το Gazi Music Hall στις 25 Μαρτίου, θυμόμαστε τις πιο σημαντικές στιγμές της έντονης, πολύχρωμης και ενδιαφέρουσας πορείας αυτής της ευρηματικής καλλιτέχνιδας, που καταφέρνει να συνδυάζει μοναδικά τη μουσική με τη μόδα.

1. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία, αλλά μεγάλωσε στο Manchester, όπου από τα 16 της άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, να μπαίνει σε μπάντες και να κάνει... κακές συναναστροφές, πάντα πειραματιζόμενη με το στυλ και τη μουσική.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

2. Τον Mark Brydon τον γνώρισε σε ένα πάρτυ. Mαζί με τον κεραυνοβόλο έρωτα προέκυψαν και οι Moloko, ένα δίδυμο που έγραψε τη δική του ιστορία στη σύγχρονη ηλεκτρονική pop, προσφέροντας διαχρονικά hits όπως το «Sing it Back!» και «The Time Is Now».

3. Το τελευταίο album των Moloko ήταν το «Statues», το 2003. Η συνέχεια βρήκε το δίδυμο να ακολουθεί ξεχωριστά μονοπάτια. Ωστόσο, ο προσωπικός και καλλιτεχνικός χωρισμός με τον Brydon δεν ήταν ρόδινος και οι δυό τους ακόμα δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις.

4. Η Murphy, εξελισσόμενη μέσα από την μπάντα της, άρχισε να χτίζει τη δική της περσόνα, σταματώντας πια να μας συστήνεται ως η τραγουδίστρια των Moloko. Αυτό φάνηκε αμέσως στον πρώτο της σόλο δίσκο, «Ruby Blue», το 2004, σε παραγωγή του Matthew Herbert. Εκεί, υιοθέτησε αμέσως μια avant-garde pop ταυτότητα και, επηρεασμένη από καλλιτέχνιδες όπως η Bjork και η Grace Jones, μας σύστησε τον νέο της σαγηνευτικό εαυτό.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

5. Η συνέχεια ήρθε με το πολύ επιτυχημένο «Overpowered» (2007) που, εκτός από τα εθιστικά synth pop hits, την καθιέρωσε και ως fashion icon, μια από τις λίγες performers που μπορούν να υποστηρίξουν τα υπερεκκεντρικά ρούχα avant-garde σχεδιαστών μόδας, όπως οι Viktor&Rolf, των οποίων γίνεται η μούσα. Επίσης, ο οίκος Gucci επέλεξε τη διασκεύη της στο «Slave to Love» του Bryan Ferry για να ντύσει μια καμπάνια του.

6. Η σχέση της με τη μόδα είναι ένα βασικό στοιχείο της περσόνας της. Θυμηθείτε απλά το videoclip του «Overpowered», που ήταν μόνο η αρχή. Μπορεί να φορέσει οτιδήποτε «τραβηγμένο» και υπερβολικό, από τεράστια καπέλα μέχρι ογκώδεις δημιουργίες επί σκηνής, χωρίς στιγμή να βασίζεται μόνο σε αυτά για να φτιάξει μια ισχυρή ζωντανή εμφάνιση.

7. Επηρεασμένη από τις Ιταλίδες ντίβες, την italodisco και τον αέρα της Ρώμης, καθώς και από τον νέο της σύζυγο, τον μουσικό παραγωγό Sebastiano Properzi, με τον οποίον έχει και έναν γιο, κυκλοφόρησε, μετά από ένα διάλλειμα οκτώ ετών, το EP «Mi Senti», στο οποίο τραγουδάει παλιές ιταλικές επιτυχίες και ο Properzi έχει κάνει την παραγωγή.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

8. Το τρίτο της album «Hairless Toys» (2015) που ακολούθησε αυτό το διάλειμμα, ήταν υποψήφιο και για Mercury Prize, για το album της χρονιάς, ενώ η ίδια, απελευθερωμένη πια από κάθε σύμβαση και με άπειρες νέες ιδέες, βρίσκεται στην πιο ώριμη και κατασταλαγμένη φάση της καριέρας της.

9. Το 2016 κυκλοφόρησε το τέταρτο album τής solo καριέρας της, «Take her Up to Monto», με τίτλο δανεισμένο από ένα παλιό Ιρλανδικό τραγούδι. Το album έχει πολλές επιρροές από disco, house, funk και φυσικά πολλά synths και ηλεκτρονική pop, πάντα με πρωταγωνίστρια την ίδια και τη μοναδική της ερμηνεία.

10. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσειςτης  για το πώς βλέπει η ίδια τον εαυτό της και τις σχέσεις της, είναι η εξής: «Το θεωρώ εντελώς φυσικό για μένα να είμαι η μούσα σε μια σχέση. Δεν ξέρω πώς να λειτουργήσω διαφορετικά. Πάντως είμαι λιγότερο αυταρχική και κακομαθημένη απ' ότι στο παρελθόν».

H Róisín Murphy θα εμφανιστεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στο Gazi Music Hall. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:00. Η προπώληση ξεκινάει στα 33 ευρώ (το ένα) και τα 60 ευρώ (τα δύο) και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Περισσότερες πληροφορίες για το show εδώ.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ