Πού θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Αθήνα

athina-mera1
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, βιβλιοπωλεία, πολιτιστικοί φορείς και φυσικά ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνουν εκδηλώσεις και μας καλούν σε συναντήσεις με ποιητές και συγγραφείας.

Δήμος Αθηναίων 
Μία σειρά από δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας, με ανάγνωση ποίησης από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό καθώς και ένα ανοιχτό σεμινάριο ποίησης διοργανώνει σήμερα ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Οι δράσεις με τίτλο «Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μία μέρα ποιητής» θα πλαισιώνονται μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Όλοι οι πολίτες της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της μπορούν να στέλνουν στη σελίδα του δήμου Αθηναίων στο facebook (@CityofAthensOfficial), το ποίημα που αγαπούν, δικό τους ή άλλου ποιητή, το οποίο στο πλαίσιο της δράσης θα μπορεί να διαβαστεί από τους ίδιους ή από τους ποιητές που μετέχουν στη διοργάνωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα ή να στείλουν το ποίημα που αγαπούν στη σελίδα.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης:

10.00-11.00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.) / Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά

13.30-15.00 πλατεία Κολωνακίου / Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, ΜάριονΧωρεάνθη

16.00-17.30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη – Πρόγραμμα δήμου Αθηναίων, «Ανοιχτά Σχολεία» / Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη

17.30-19.00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι/ Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης, Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου

Τη συμμετοχή του κοινού θα συντονίζουν η blogger Λουκία Μητσάκου (loukini.gr) και η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου (Θέατρο Ρετρό).

Βιβλιοπωλείο De Profundis των Εκδόσεων Γκοβόστη

Οι εκδόσεις Γκοβόστη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης δίνοντας βήμα σε όσους επιθυμούν να διαβάσουν ποιήματά τους. Συντονίζει ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου. Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 12:00.

Πολυχώρος Μεταίχμιο

Βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων όπου οι αναγνώστες επιλέγουν και διαβάζουν. Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Θέμα της φετινής βραδιάς είναι ο «Χρόνος» όπως αυτός διαθλάται στην ποίηση σε πολλές αποχρώσεις όπως οι εποχές, το πέρασμα από τη μια ηλικία στην άλλη, οι διαφορετικές γενιές. Τη βραδιά θα συντονίσει η ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Εταιρεία Συγγραφέων
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΠΙΣΝ εξετάζει τα όρια μεταξύ ποίησης και μουσικής. Μια ομάδα μουσικών διασκευάσει τραγούδια τραγουδοποιών, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Broland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά. Με τους: Γεωργία Καρύδη, Rattler Proxy, Lou ΄n΄ David. Φάρος, Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00.

Βιβλιοπωλείο Ιανός
Πάνω από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ  θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. 

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου.  Την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00. Σταδίου 24. 

Γιώργος Γερόλυμπος
Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά
Ο Μιχάλης Γκανάς συναντά την Μαρία Βαχλιώτη, την Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου. Οι τέσσερις ποιητές διαβάζουν και σχολιάζουν ποιήματα δικά τους αλλά και άλλων.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού Ο αναγνώστης. Την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00. Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Βιβλιοπωλείο Public
Mε αφορμή τη φετινή απονομή φέτος του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπόμπ Ντύλαν, ο Χάρης Βλαβιανός συνομιλεί με τον Διονύση Σαββόπουλο για τη σχέση ποίησης και μουσικής. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς. Στις 20.30. 

Στοά του του Βιβλίου
«Για την τιμή των όπλων», ονομάζεται η βραδιά που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών & η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Ποιητές απαγγέλουν ποιήματα σε συνάρτηση με την ποίηση και τους ποιητές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson, Δημήτρης Βασιλάκης.  Την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00.