Ανακαλύψτε το Βερολίνο του Walter Gropius μέσω εφαρμογής

walter-gropius
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε λάτρη του Bauhaus που θα επισκεφτεί την γερμανική πρωτεύουσα.

O Γερμανός αρχιτέκτονας Walter Gropius ίδρυσε την σχολή του Bauhaus στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και θεωρείται ένας από τους πατέρες της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Μετά την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία τη δεκαετία του 1930, ο Gropius, όπως και πολλοί άλλοι, εγκατέλειψε τη χώρα του και ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Euronews

Το σημαντικό έργο και οι ιδέες του άφησαν το στίγμα του στις πόλεις της χώρας και, όπως αναφέρει το Euronews, μια νέα εφαρμογή για smartphones, το Gropius To Go, ξεναγεί τους χρήστες της στον κόσμο του και τα κτίρια που σχεδίασε στο Βερολίνο. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν οργανωμένες βόλτες ξενάγησης μέσα στην πόλη, έχοντας να διαβάσουν λεπτομέρειες για τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και τις εμβληματικές δημιουργίες του. Ένα από τα βασικά αξιοθέατα στο Βερολίνο είναι το «Gropiusstadt» (Η πόλη του Gropius), που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον διάσημο αρχιτέκτονα και την ομάδα του. Το κεντρικό κτίριο, το Gropiushaus, ολοκληρώθηκε το 1968, έναν χρόνο πριν πεθάνει ο Gropius.

«Ο Βάλτερ Γκρόπιους είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. Ανήκει στην ομάδα των αρχιτεκτόνων που στήριζε και προωθούσε τον μοντερνισμό. Είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία του 20ου αιώνα» αναφέρει ο Jörg Haspel, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Μνημείων του Βερολίνου.

Wikipedia

To Gropiusstadt βρίσκεται στην περιοχή Neukölln του Βερολίνου.

Το Gropius To Go προσφέρει με εξαιρετικά απλό τρόπο πληροφορίες, γεγονότα, τοποθεσίες και φωτογραφίες: «Προσπαθούμε να ελκύσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου που θέλει να δει διαφορετικά τον πολιτισμό. Να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον τους, να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να υπάρξει ένα είδος αλληλεπίδρασης. Προορίζεται και για τους νεότερους, που δεν περπατούν με ένα οδηγό τέχνης ανά χείρας ή με ένα βαρύ αρχιτεκτονικό βιβλίο. Αυτή η γενιά κάνει βόλτα με το smartphone και μια εφαρμογή που προσφέρει πληροφορίες», τόνισε ο Haspel.

Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν για κατέβασμα σε Android, iOS και Windows. Για την ώρα υπάρχει μόνο στα γερμανικά, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει μια εκδοχή στα αγγλικά. Χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Μνημείων του Βερολίνου, με την υποστήριξη των αρχείων Bauhaus.