Ο Moa Bones εύχεται να ζωντανέψει σιγά-σιγά ξανά ο κόσμος της Αθήνας

moa-bones
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ο τραγουδοποιός και πολυοργανίστας με τις αισθαντικές μελωδίες θα εμφανιστεί το Σάββατο 8 Απριλίου στις 18.00 στους Παλαιούς Φούρνους της Τεχνόπολης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Lappas Award Miners», για να χαρίσει στο κοινό ένα ατμοσφαιρικό, απογευματινό live. Με αφορμή αυτό, είπαμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ο Μοa Bones (κατά κόσμον Δημήτρης Αρώνης) άρχισε να φλερτάρει με τη μουσική στην εφηβεία, όταν στα 15 του χρόνια η αδερφή του τον έφερε σε επαφή με μια κλασσική κιθάρα για να μάθει να παίζει. «Στην αρχή ξεκίνησα να τη γρατζουνάω, μετά άρχισα να γράφω τραγούδια και πάει λέγοντας». Η εμπειρία αυτή μάλλον δεν του πέρασε απαρατήρητη, καθώς μερικά χρόνια αργότερα τον συναντήσαμε στους Modrec, μια από τις πιο πολυσυζητημένες αθηναϊκές μπάντες, για την οποία εκτελούσε χρέη κιθαρίστα. Όλα αυτά μέχρι το σωτήριον έτος 2006, όπου ξεκίνησε να γράφει και να κυκλοφορεί δικά του τραγούδια, ως solo πλέον καλλιτέχνης.

Ύστερα από πέντε έντονα μουσικά χρόνια, γεμάτα συναυλίες και σποραδικές ηχογραφήσεις, ο Μoa Bones κυκλοφόρησε το  ντεμπούτο album του «Aquarelles», ενώ τον Μάιο του 2015 επανήλθε με το «Spun», ένα album που αντλεί από τη folk και την country και που έλαβε θερμότατες κριτικές από το κοινό αλλά και εγχώρια και ξένα sites. Στις τοπ στιγμές του συγκαταλέγεται και το opening act στους Calexico, στις συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φέτος, τον βρίσκουμε στα πρόθυρα νέας δισκογραφικής δουλειάς, μέρος της οποίας θα παρουσιάσει και στο live του στους Παλαιούς Φούρνους της Τεχνόπολης κάπου ανάμεσα σε βραβευμένα έργα τέχνης.

Αν κρίνουμε από τις δουλειές σου όλα αυτά τα χρόνια, οι επιρροές σου είναι ποικίλες. Είναι όντως έτσι; Ποια τα ακούσματά σου μεγαλώνοντας;

Όπως είχε πει κάποτε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σε μια συνέντευξη στη γαλλική τηλερόραση: «Στον δρόμο για το φεγγάρι η μουσική είναι μία». Ανέκαθεν μ' αρέσανε πολλές διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές, οπότε φαντάζομαι ότι από όλα αυτά θα έχω πάρει κάτι κατά καιρούς. Μικρός άκουγα πολύ rock'n'roll και ροκ, παλιό και καινούριο. Μετά γνώρισα τον ηλεκτρονικό ήχο της Warp και της Ninja Tune που με σκάλωσε για αρκετό καιρό. Μετά μπήκα και στα blues και τη soul και απ' ό,τι βλέπω αυτό το ταξίδι δεν έχει τελειωμό.

Τι μουσικές σου αρέσει να ακούς γενικά; Με ποια άλλα μουσικά είδη θα ήθελες να πειραματιστείς;

Αυτή την περίοδο ακούω αρκετό φολκ και soul. Οτιδήποτε πέσει στα χέρια μου/αυτιά μου είναι καλοδεχούμενο πάντως.

Tο ντεμπούτο album σου, Aquarelles, είχε πιο ροκ στοιχεία, ενώ το Spun, που ακούσαμε το 2015, πιο folk και country. Τι να περιμένουμε από την επόμενη δουλειά σου;

Σίγουρα θα έχει άξονα την τραγουδοποιία αλλά κατά τ' άλλα δεν έχω ιδέα. Θα 'ναι folk, θα 'ναι ποπ ή πιο ροκ ή πιο ηλεκτρονικό; Πραγματικά ακόμη δεν ξέρω. Θα φανεί στο στούντιο.

Θα ακούσουμε έναν εξίσου βιωματικό δίσκο με τον προηγούμενο;

Θα έχει σίγουρα υλικό βασισμένο στα βιώματά μου. Αλλά θα ήθελα να έχει και μυθοπλασία ή να διηγηθώ και ιστορίες άλλων ανθρώπων. Απλώς πρέπει να τους γνωρίσω πρώτα!

Υπάρχει κοινό στην Ελλάδα που να ακούει folk/country; Τι είναι αυτό που βρίσκεις εσύ ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο είδος;

Υπάρχει,γιατί κάθε μέρα έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και γουστάρουν. Πόσοι είναι δεν ξέρω αλλά σίγουρα πολύ περισσότεροι από αυτούς που φανταζόμουν κάποτε. Μ' αρέσει η αμεσότητα του τραγουδιού, η παρέα του τραγουδοποιού όταν ακούς έναν δίσκο του στο σπίτι. Ταυτίζομαι πολύ με τον κλασσικό τρόπο, αυτόν που νιώθεις ότι διάφορα τραγούδια γράφτηκαν για σένα και γι αυτό που νιώθεις. Επίσης, μ' αρέσει ο ήχος της χορδής γενικά, είναι ανεξάντλητος στ' αυτιά μου.

Πώς βλέπεις την εγχώρια δισκογραφία; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζεις ιδιαίτερα και θα ήθελες να συνεργαστείς;

Μια χαρά ακμαία είναι η εγχώρια δισκογραφία. Βλέπω δημιουργικότητα και ποικιλία, όρεξη και συναυλίες πολλές. Από events άλλο τίποτα. Μ' αρέσουν πολύ οι Whereswilder και έχω την τύχη να συνεργάζομαι ήδη με το Γιάννη απ' την μπάντα!

photo: Venis Polatidis

Ο Moa Bones live στο Rover Bar της Θεσσαλονίκης

Τι ενδιαφέροντα έχεις εκτός από τη μουσική;

Μ αρέσουν τα ντοκιμαντέρ, η μαγειρική, οι βόλτες στην πόλη, το τρέξιμο, το μπάσκετ (και να βλέπω και να παίζω) και η θάλασσα. Έχω κάνει ήδη πρώτο μπάνιο και ήταν πάρα πολύ.............ΚΡΥΟΟΟ

Τι θα ακούσουμε στο live σου στην Τεχνόπολη; Και πώς αισθάνεσαι που θα παίξεις μουσική μέσα σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, γεμάτο εκθέματα;

Θα παίξω παλιά και καινούρια τραγούδια μου καθώς και διασκευές. Ανυπομονώ και διαισθάνομαι ότι θα 'ναι πολύ όμορφα. Οι τέχνες ομορφαίνουν τη ζωή μας, πόσω μάλλον live σ' έναν χώρο γεμάτο έργα. 

Θα μας πεις ποια συναυλιακή στιγμή ξεχωρίζεις ως τώρα;

Σίγουρα το live του 2012 στο six d.o.g.s. Ντουέτο με τη Δεσποινίς τρίχρωμη τότε, είχαμε περάσει πολύ ωραία. Η ατμόσφαιρα, ο κόσμος ήταν όλα φανταστικά. Επίσης αξέχαστα ήταν στο Upfestival το 2013 που έπαιζα ενώ έδυε ο ήλιος σε μια απο τις πιο εξωτικές παραλίες παγκοσμίως (Πορί, Κουφονήσι) και πρόσφατα στην Αγγλικανική εκκλησία. Αυτή ήταν η πρώτη μας ως τρίο σε ένα πολύ ιδιαίτερο και κατανυκτικό περιβάλλον, ό,τι πρέπει για συναυλίες!

Σχέδια για το μέλλον;

Δίσκοι, ταξίδια, ταξίδια, δίσκοι και μια μικρή ευχή: να ζωντανέψει σιγά-σιγά ξανά ο κόσμος της Αθήνας. Ναι, είναι στενά τα οικονομικά περιθώρια για τους περισσότερους απο μας, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη. Πώς το λέμε βρε παιδί μου, κ@#λα!

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]