Δυο βιβλία για τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου

biblia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Δυο αναγνώσματα Ελλήνων συγγραφέων με τα οποία θα αποχαιρετίσουμε τον Απρίλιο.

Το αερόστατο του Γαμβέττα-Μαρία X. Μαλανδρίνου

Ο ίδιος πάντα Στέλιος. Εξωκοινοβουλευτικός. Εξωθεσμικός. Με μια λέξη αμφισβήτησης για τα πάντα. Με αυτιά που ακούνε. Με ρουθούνια που οσφραίνονται. Με γλώσσα που ακονίζει. Μόνο στα μάτια έχανε. Και είχε το ίδιο απορημένο βλέμμα όλων των αριστερών μπροστά στην εξουσία... 

Η οικονομία ήταν σε άθλια κατάσταση, η χώρα ουσιαστικά χρεωκοπημένη, και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έκρυβε κανένα μυστήριο, ούτε καν την αδηφαγία του. Αυτά ήταν όμως γνωστά σε όλους και, σε μια χώρα βυθισμένη σε μια συλλογική και αδιαπραγμάτευτη θλίψη, ο αναγνώστης δεν κινδύνευε με απορίες και αντλούσε ίσως μια παράδοξη ικανοποίηση από τη διαρκή επιβεβαίωση ότι θα εξακολουθούσε να βρίσκεται στο περιθώριο της ίδιας του της ιστορίας... 

Ο φαινομενικά συνηθισμένος θάνατος ενός περιθωριακού ζητάει τη θέση του σε ένα πολύπλοκο και μυστηριώδες παζλ, αλλά και στην Ιστορία. Η πολιτική, ο αθλητισμός και ο Τύπος άλλοτε κρύβουν και άλλοτε αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, αλλά κυρίως μιλούν για μια πραγματικότητα με την οποία έχουμε εξοικειωθεί από καιρό. Τώρα, γιατί αερόστατο... Στην περίπτωση πάντως του Γαμβέττα, η Ιστορία το κατέγραψε ως έναν θεαματικό τρόπο απόδρασης. Και κάποια από τα πρόσωπα του βιβλίου δεν παύουν να προσδοκούν την επανάληψη αυτής της μοναδικής εμπειρίας.

Ο χορός των νεκρών-Βαγγέλης Γιαννίσης

Ένας άντρας επιστρέφει στο Έρεμπρο, σχεδόν τριάντα χρόνια αφότου έφυγε από τη γενέτειρά του, αποφασισμένος να φέρει εις πέρας μια τελευταία αποστολή. Μερικές ώρες αργότερα το κατακρεουργημένο σώμα ενός άλλου άντρα βρίσκεται στα παγωμένα νερά του ποταμού Σβαρτόν. Σύντομα η αστυνομία ανακαλύπτει όχι μόνο την ταυτότητα του θύματος, αλλά και το φρικιαστικό μυστικό που έκρυβε στο υπόγειο του σπιτιού του: ο συγκεκριμένος άντρας εμπλεκόταν σε ένα κύκλωμα παιδεραστών, ενώ το υπόγειό του είχε μετατραπεί στο κελί ενός αγοριού.
Ενός αγοριού που έχει εξαφανιστεί.
Σχεδόν μισό χρόνο μετά τα γεγονότα που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή, ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης παλεύει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. Η αποκάλυψη μιας σπείρας παιδεραστών και ενός δολοφόνου αποφασισμένου να σκοτώσει τα μέλη της ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να βρει μπροστά του.
Όταν θα έρθει αντιμέτωπος με τον μυστηριώδη άντρα με την κωδική ονομασία «Σαμαήλ», θα βρει απέναντί του έναν τρομακτικό εχθρό. Και θα ανακαλύψει μυστικά σχετικά με το παρελθόν της οικογένειάς του· μυστικά τα οποία θα ευχόταν να είχαν μείνει φυλακισμένα κάτω από τον πάγο της λήθης.