Το κολοκύθι και η σημαντική διατροφική του αξία

to-kolokuthi-kai-i-simantiki-diatrofiki-tou-aksia-simantiki-diatrofiki-tou-aksia

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Το μικρό αυτό λαχανικό που έρχεται στο… τραπέζι μας μαζί με την άνοιξη, εκτός του ότι είναι νοστιμότατο, έχει σημαντική αξία για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην αποφυγή πολλών ασθενειών.

Ήρθε η άνοιξη και μαζί της έφερε και το… κολοκύθι! Η υψηλή περιεκτικότητα αυτού του μικρού λαχανικού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

Μια κούπα κολοκύθι έχει 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Αλλά ακόμα και αν είστε «παθολογικά» λαίμαργοι, όσα κολοκύθια και να καταναλώσετε, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και ίνες, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες τους ανά μερίδα, δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας γρήγορα, βοηθώντας την ίδια στιγμή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Χαμηλή χοληστερίνη

Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και Α που βρίσκονται στο κολοκύθι, εμποδίζουν την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης.

Αντικαρκινική δράση

Ένα ακόμα από τα πολλά καλά που προσφέρει στον οργανισμό η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, είναι και η παρεμπόδιση των καρκινογόνων τοξινών να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου.

Υγεία του προστάτη

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστατικός αδένας μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Οι βιταμίνες C και Α του κολοκυθιού, δεν είναι μόνο ισχυρά αντιοξειδωτικά στην υπηρεσία του οργανισμού, αλλά έχουν και αντιφλεγμονώδη ρόλο. Σε συνεργασία με το στοιχείο του χαλκού, που επίσης βρίσκουμε στο κολοκύθι, οι εν λόγω βιταμίνες, δυσχεραίνουν την ανάπτυξη πολλών φλεγμονωδών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων

Μια κούπα κολοκύθι, περιλαμβάνει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Το κολοκύθι ακόμα προσφέρει στον οργανισμό το φυλλικό οξύ, βιταμίνη η οποία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, η υψηλή περιεκτικότητα του οποίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χαμηλή πίεση

Εκτός του μαγνησίου, το κάλιο στο κολοκύθι, βοηθά στη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Και σε αυτή την περίπτωση, αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση (ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία), καρδιακή προσβολή εγκεφαλικό και πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις. Και τα δύο στοιχεία (κάλιο και μαγνήσιο) δρουν βοηθητικά στην εύρυθμη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο

Το ιχνοστοιχείο και ουσιώδες θρεπτικό στοιχείο μαγγάνιο, ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους συνεισφέροντας θετικά σε μια πληθώρα φυσιολογικών λειτουργιών. Μια κούπα κολοκύθι, περιέχει το 19% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθάει το σώμα στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συμβάλλει στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών και είναι καταλύτης στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερίνης. Το μαγγάνιο στο κολοκύθι, εκτός των άλλων, ανεβάζει τα επίπεδα της δισμουτάσης του υπεροξειδίου, του ένζυμου που είναι υπεύθυνο για την προστασία των μιτοχονδρίων ενάντια στο οξειδωτικό stress. Τέλος, το μαγγάνιο είναι σημαντικό για την παραγωγή της προλίνης, του αμινοξέος, που προωθεί τη δημιουργία του κολλαγόνου, υπεύθυνου για υγιή επιδερμίδα και για τη σωστή επούλωση των πληγών.

Από τηγανιτό, μέχρι ωμό ή βραστό, σε μορφή κεφτέ ή «με τη ρίγανη», το κολοκύθι αποτελεί σημαντική τροφή στο τραπέζι μας, αλλά και σημαντικό "όπλο" για την υγεία μας.