Το τι επιλέγουμε πρώτα σε έναν μπουφέ, επηρεάζει την… υγεία και τη σιλουέτα μας

mpoufes-fagita
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αν προσπαθείτε να αντισταθείτε στα ζυμαρικά με τις λαχταριστές σάλτσες, τις πίτσες και τα αλλαντικά σε έναν μπουφέ, τότε καλό είναι να προτιμάτε να γεμίζετε το πιάτο σας με σαλάτες, λαχανικά και φρούτα, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν πρώτα υγιεινές τροφές σε έναν μπουφέ, κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας αργότερα στο γεύμα.

«Οι τρεις πρώτες τροφές που θα επιλέξει ένα άτομο σε έναν μπουφέ, αποτελούν το 66% του συνόλου του πιάτου του, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι τροφές είναι υψηλής ή χαμηλής θερμιδικής αξίας», αναφέρει ο ερευνητής Brian Wansink, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE και περιελάμβανε 124 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στους οποίους προσφέρθηκαν πρώτα τα φρούτα -το 86% - τα πήραν. Αλλά όταν τα φρούτα τους προσφέρθηκαν τελευταία, μόνο το ήμισυ περίπου -54%- τα πήρε. Επίσης, όταν τους προσφέρθηκαν πρώτα τυρί με αυγά, το 75% των συνδαιτυμόνων, τα πήρε, αλλά όταν τους προσφέρθηκαν τελευταία, μόνο το 29% τα πήρε.

Η λύση είναι απλή λοιπόν, αν θέλετε να ωφελήσετε την υγεία και τη σιλουέτα σας: γεμίστε τα δύο τρίτα του πιάτου σας με υγιεινές τροφές και θα δείτε που μετά δε θα υπάρχει… χώρος για τις βλαβερές!