Η «γέννηση», η εξέλιξη και η σημασία της διατροφική πυραμίδας

food-pyramid
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πώς, πότε και γιατί δημιουργήθηκε η διατροφική πυραμίδα και πώς εξελίχθηκε με τα χρόνια;

Η διατροφική πυραμίδα είναι μια πυραμίδα που ορίζει τις κατηγορίες και τις ποσότητες των θρεπτικών τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουμε. Χωρίζεται σε τμήματα για να δείξει τη συνιστώμενη πρόσληψη για κάθε ομάδα τροφίμων.

Η πρώτη πυραμίδα δημοσιεύθηκε στη Σουηδία το 1974, αλλά η πιο ευρέως γνωστή πυραμίδα τροφίμων δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α., το 1992, επικαιροποιήθηκε το 2005 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε το 2011.

Πάνω από 25 ακόμη χώρες και οργανώσεις έχουν δημοσιευθεί επίσης τις δικές τους πυραμίδες τροφίμων.

Η πρώτη, σουηδική διατροφική πυραμίδα, δημιουργήθηκε περισσότερο από ανάγκη, καθώς τότε η Σουηδία «υπέφερε» από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα. Η τότε κυβέρνηση ανέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας, να κάνει κάτι για να βοηθήσει την κατάσταση. Έτσι, το 1972, ορίστηκαν τα «βασικά» και τα «συμπληρωματικά» τρόφιμα, δηλαδή εκείνα που θεωρούνται ουσιώδους σημασίας για την υγείας μας και τα συμπληρωματικά που παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα που δεν έχουν τα βασικά.

Όμως, το σουηδικό, κυκλικό μοντέλο, αν και χρήσιμο για την αναπαράσταση των τροφών που είναι σημαντικές, επικρίθηκε επειδή δεν δείχνει σαφώς σε τι ποσότητες από κάθε είδος, πρέπει να καταναλώνεται κάθε τροφή, κάτι που το μοντέλο της πυραμίδας, το έκανε με έναν απλό και οπτικά εντυπωσιακό τρόπο.

Η πυραμίδα τροφίμων USDA του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., που δημιουργήθηκε το 1992, χωρίζεται σε έξι οριζόντιες τομές που περιέχουν απεικονίσεις τροφίμων από κάθε διατροφική ομάδα. Τροποποιήθηκε το 2005 με πολύχρωμες κάθετες γραμμές που αντικατέστησαν τα οριζόντια τμήματα και μετονομάστηκε σε «MyPyramid».

Συχνά, η «MyPyramid» εμφανίζεται και χωρίς τις εικόνες των τροφών, αλλά με λέξεις, δημιουργώντας ένα πιο αφηρημένο σχέδιο. Σε μια προσπάθεια να αναδιαρθρώσει τις κατευθυντήριες διατροφικές γραμμές, το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. παρουσίασε το νέο σχέδιο «MyPlate», τον Ιούνιο του 2011. Το «πιάτο» χωρίζεται σε τέσσερις ελαφρώς διαφορετικού μεγέθους τεταρτημόρια, με τα φρούτα και τα λαχανικά, να λαμβάνουν τον μισό χώρο και τα δημητριακά και οι πρωτεΐνες, το άλλο μισό. Τα λαχανικά και οι σπόροι, λαμβάνουν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα μέρη.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]