Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης στο Πασχαλινό τραπέζι

pasxalino-trapezi
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Όλοι περιμένουμε πώς και πώς την Κυριακή του Πάσχα, για να φάμε τις πατροπαράδοτες νοστιμιές, στον ήλιο, με καλή παρέα και με χορούς κυκλωτικούς να ξορκίσουμε τα καθημερινά προβλήματα. Τι πρέπει όμως να προσέξετε, ώστε να μην σας βγάλει το σουβλιστό κατσικάκι νοκ άουτ;

Μην πείτε «όχι» στο πρωινό

Αν φορέσετε τα καλά σας και πάτε να σουβλίσετε με άδειο στομάχι, θα φάτε στο τέλος τα πάντα όλα και το βράδυ θα αναρωτιέστε «Μα τι με πείραξε;» Ένα καλό πρωινό θα σας κρατήσει χορτάτους και δυνατούς και δεν θα πέσετε με τα μούτρα στο κοκορέτσι. Ένα τοστ, λίγα δημητριακά με γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα και μια πορτοκαλάδα αρκούν.

Όταν τρώμε… μιλάμε!

Οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι όταν μασάμε αργά τρώμε λιγότερο ολοένα και πληθαίνουν και ο λόγος είναι ότι το αργό μάσημα μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε το φαγητό μας και να χορτάσουμε τελικά. Δοκιμάστε το πιάνοντας μικρές μπουκιές με το πιρούνι σας και μασώντας περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο.

Κάντε τα σαλάτα

Στο πασχαλινό τραπέζι πρωταγωνιστές να είναι τα κρεατικά, αλλά  οι σαλάτες είναι το τέλειο συνοδευτικό! Γεμίστε, λοιπόν, το πιάτο σας με σαλάτα και αφήστε λιγότερο χώρο για κρέας. Εκτός του ότι θα φάτε πιο υγιεινά, η αίσθηση του γεμάτου πιάτου θα σας κάνει να αισθανθείτε πως δεν στερείστε τίποτα. Και το πιο σημαντικό, το αφήσαμε για το τέλος. Οι φυτικές ίνες της πράσινης σαλάτας θα σας χορτάσουν,  βοηθώντας σας να χωνέψετε και θα σας κάνουν να αισθάνεστε «γεμάτοι» για περισσότερη ώρα.

«Όχι» στο ψωμί!

Έχετε μπροστά σας κοκορέτσι, αρνί, τυρόπιτες, αβγά πασχαλινά, σαλάτες και όλα τα καλούδια. Tο να φάτε και ψωμί δεν είναι λίγο υπερβολικό; Αν θέλετε οπωσδήποτε να βουτήξετε λίγη ψίχα στη σαλάτα, τουλάχιστον φροντίστε το ψωμί να είναι ολικής άλεσης και μην φάτε πάνω από μία φέτα.

Πείτε το νερό, νεράκι!

Ένα καλό κόλπο για να μην πέσετε με τα μούτρα» στο φαγητό που μοσχομυρίζει είναι να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό, πριν ξεκινήσει το γεύμα. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, το νερό πριν τα γεύματα βοηθά να φάμε λιγότερο και να χάσουμε περίπου 2 κιλά. Ξεκινήστε, λοιπόν, από το πασχαλινό τραπέζι και εφαρμόστε το «κόλπο» στα περισσότερα γεύματά σας.

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια

Ένα με δύο ποτηράκια κρασί με το φαγητό, όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να σας χαρίσουν αντιοξειδωτικά , τα οποία δρουν ευεργετικά στον οργανισμό, δεσμεύοντας και απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μακροπρόθεσμα  μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις.

Γλυκό; Όχι ευχαριστώ!

Αν και αρκετές έρευνες αποδεικνύουν ότι το φρούτο μετά το φαγητό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη,  όταν είστε σε δίλημμα για το αν θα φάτε  γλυκό ή φρούτο, προτιμήστε το δεύτερο που θα σας «βαρύνει» με λιγότερες θερμίδες. Ένα φρουτάκι θα σας προσφέρει αντιοξειδωτικά, απαραίτητα μετά από ένα τόσο βαρύ γεύμα με κορεσμένα λιπαρά. Αν παρ’ όλ’ αυτά είστε χορτάτοι, το καλύτερο είναι να μην προτιμήσετε τίποτε από τα δυο. Αντιθέτως, δοκιμάστε ένα κομματάκι σοκολάτας υγείας από το πασχαλινό αβγό, είναι η καλυτερη επιλογή.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]