Πολεμήστε την κατακράτηση υγρών με τις κατάλληλες τροφές

polemiste-tin-katakratisi-ugron-me-tis-katalliles-trofes

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Αν ανησυχείτε για την κατακράτηση υγρών και το βάρος του νερού στον οργανισμό σας, θα πρέπει να υιοθετήσετε την κατάλληλη διατροφή που θα βοηθήσει στο να χάσετε τις ανεπιθύμητες ποσότητες νερού από το σώμα σας.

Υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών, αλλά γιατί να τα προτιμήσετε, όταν υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυσικών τροφίμων που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά, χωρίς καμία παρενέργεια;

Τα διουρητικά μπορεί να καταπολεμήσουν πολλά προβλήματα, όπως το οίδημα, την καρδιακή ανεπάρκεια και τις πέτρες στα νεφρά. Επίσης, δε βοηθούν μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τα φάρμακα στερούν από τον οργανισμό μας, σημαντικά μεταλλικά στοιχεία τα οποία αποβάλλονται μαζί με τα ούρα. Αντίθετα, τα φυσικά διουρητικά, προσφέρουν στο σώμα επιπλέον ανόργανα στοιχεία που αντισταθμίζουν την πιθανή απώλεια.

Δείτε μερικά φυσικά τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν στην απώλεια υγρών:

Καρπούζι: το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το υπερβολικό νερό του. Είναι σίγουρα μια καλή επιλογή που δεν αφυδατώνει, όπως τα φάρμακα, αλλά απομακρύνει τα περιττά υγρά του οργανισμού.

Ντομάτες: οι ντομάτες λειτουργούν όπως και τα καρπούζια. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, κάνει τα νεφρά να απελευθερώνουν περισσότερα υγρά και αυτό επιτρέπει στο σώμα να καθαρίζει τις βλαβερές τοξίνες γρήγορα. Ωστόσο, αν πάσχετε από οποιοδήποτε πρόβλημα στα νεφρά, όπως οι πέτρες, τότε θα πρέπει να τις αποφύγετε, καθώς το οξαλικό οξύ που περιέχουν οι σπόροι της ντομάτας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Επίσης, επειδή οι ντομάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ασθένειες των νεφρών.

Αγγούρι: το αγγούρι δεν έχει μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά είναι επίσης εμπλουτισμένο με ανόργανα στοιχεία όπως το θείο και το πυρίτιο. Αυτές οι ουσίες κάνουν τα νεφρά να εκκρίνουν ουρικό οξύ αποτελεσματικά. Κάνει επίσης καλό σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

Μαρούλι: αυτή η τροφή δεν αποτελεί μόνο ένα καλό συστατικό για σαλάτες, αλλά επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα νερού, που βοηθά τη διαδικασία της ούρησης. Περιέχει μέταλλα όπως το σίδηρο και το μαγνήσιο.

Πράσινο τσάι: στην παραδοσιακή κινεζική όσο και ινδική ιατρική, το πράσινο τσάι έχει χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό διουρητικό. Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο πράσινο τσάι, είναι υπεύθυνα για τις διουρητικές του ιδιότητες. Συστήνεται να πίνετε μερικά φλιτζάνια καθημερινά.

Τα cranberries (κράνα) είναι μικρά, κόκκινα φρούτα με πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και βιταμίνη και ο χυμός τους είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οιδήματος. Διατηρούν το επίπεδο pH των ούρων, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπεύουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Είναι ένα από τα πιο γρήγορα φυσικά διουρητικά.

Το πλιγούρι βρώμης είναι ιδανική τροφή για πρωινό. Περιέχει μια φυσική ένωση που ονομάζεται διοξείδιο του πυριτίου που εκτελεί καθήκοντα διουρητικού για το ανθρώπινο σώμα.

Μαϊντανός: έχει ήπιες διουρητικές ιδιότητες, αλλά βοηθάει στο καθάρισμα των νεφρών από τις τοξίνες. Αποτελεί ένα νόστιμο συμπλήρωμα για πολλά πιάτα.

Σπαράγγια: Το χημικό ασπαραγίνη, που βρίσκεται στα σπαράγγια, είναι ένα αλκαλοειδές που παρακινεί τη λειτουργία των νεφρών και βελτιώνει την κυκλοφορική διαδικασία του οργανισμού.

Μάραθος: πρόκειται για ένα αρωματικό και γευστικό φυτό που συμπληρώνει αρκετά φαγητά. Επίσης χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα.

Τεύτλα: είναι ένα ισχυρό διουρητικό που βελτιώνει τις λειτουργίες του ήπατος και των νεφρών. Περιέχει σίδηρο που καθαρίζει τα αιμοσφαίρια από τις λιπαρές καταθέσεις.

Λαχανάκια Βρυξελλών: βοηθούν στην τόνωση των νεφρών και του παγκρέατος, αλλά και στο καλύτερο καθάρισμα των κυττάρων.

Χρένο (horse radish): είναι μια ρίζα που περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και είναι γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες.

Μπορούμε λοιπόν να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό μας, με την κατανάλωση των παραπάνω φυσικών διουρητικών. Έτσι, δε θα λύσουμε μόνο προβλήματα με τα κιλά μας, αλλά θα βοηθήσουμε παράλληλα τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί. Αν και τα φυσικά διουρητικά δεν έχουν παρενέργειες, θα πρέπει ωστόσο να τα καταναλώνουμε με μέτρο.