Πώς να χάσετε βάρος στις διακοπές σας με 6 απλούς τρόπους

zugaria
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Φέτος μπορείτε να κάνετε τη διαφορά κι αντί να γυρίσετε από τις διακοπές 2-3 κιλά βαρύτεροι, να επανέλθετε στο «κλεινόν άστυ» με αέρινη σιλουέτα, εμφανώς αδυνατισμένη.

Μαζί με τα μπάνια στη θάλασσα και την ξεκούραση, σίγουρα θα ονειρεύεστε και τα γραφικά ταβερνάκια, τη νόστιμη χωριάτικη και το φρέσκο ψάρι που σας περιμένει να το καταβροχθίσετε. Λογικό. Χωρίς να θέλουμε να σας στερήσουμε ούτε στιγμή από την πανδαισία των νησιώτικων γεύσεων, υπάρχουν τρόποι να τις γευτείτε, και ταυτόχρονα να επιστρέψετε στην πόλη με 1-2 κιλά λιγότερα.

Μοιραστείτε τα γεύματά σας
Αν είστε μεγάλη παρέα, παραγγείλτε λιγότερα πιάτα και μοιραστείτε τα μεταξύ σας, ενώ αν είστε δύο, μπορείτε να πάρετε ένα κυρίως πιάτο και μια «γενναία» σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο και δοκιμάζετε διάφορες γεύσεις και καταλήγετε να τρώτε λιγότερο, παρ’ όλο που το τραπέζι δείχνει γεμάτο. Ένα άλλο πλεονέκτημα μιας τέτοιου είδους «μοιρασιάς» είναι ότι μπορείτε να δοκιμάζετε ακόμη και απαγορευτικές για απώλεια βάρους τροφές, όπως τηγανητά ή λιπαρά, αλλά και πάλι θα τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες αντί για ολόκληρη μερίδα, αφού θα ανήκουν σε όλους!

Αυξήστε τις σαλάτες
Αν έχει προηγηθεί ένα καλό και σωστό πρωινό, τότε υπάρχει περίπτωση μετά το θαλάσσιο μπάνιο σας να μην πεινάτε σαν… λύκος όπως συνηθίζετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμήστε να δοκιμάσετε σαλάτες με τοπικές γεύσεις που θα περιέχουν λαχανικά, θα είναι νόστιμες, δροσερές, χορταστικές και με λίγες θερμίδες. Αποφύγετε τα πολλά ψωμιά και αφήστε περιθώριο στον εαυτό σας να απολαύσει μία φέτα, κατά προτίμηση ψωμιού ολικής άλεσης.

Προτιμήστε ψάρι
Εκτός του ότι ταιριάζει με τις μυρωδιές της θάλασσας και των διακοπών, το ψάρι αποτελεί μια ελαφριά τροφή, με τις θερμίδες του να μην ξεπερνούν τις 100-150 ανά 100 γραμμάρια ψημένου ψαριού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σας παχύνει και θα χαρίσει στον οργανισμό σας τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα. Συνδυάστε το με σαλάτες και αποφύγετε τα τηγανητά ψάρια, προτιμώντας τα ψητά ή τα βραστά, χωρίς τη συνοδεία… μαγιονέζας!

Πιείτε κρασί!
Αν και σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε σε αυτό, το κρασί έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Εκτός του ότι σε φυσιολογικές ποσότητες ωφελεί την καρδιά, σας αποτρέπει από το να συνοδεύετε το φαγητό σας με σόδες και αναψυκτικά που οι θερμίδες τους μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 100 ανά κουτάκι.

Ρίξτε το στα σνακ
Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να τη βγάζετε με μια φέτα καρπούζι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ώρα που οι άλλοι παραγγέλνουν χοιρινές και μοσχαρίσιες! Μπορείτε, όμως, να γεμίζετε το καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα με σνακ καλοκαιρινών φρούτων (φράουλες, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο, κεράσια), ξηρών καρπών, λαχανικών κ.ο.κ. τα οποία θα σας γεμίζουν με βιταμίνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες και ταυτόχρονα θα «κόβουν» την πείνα σας όταν έρχεται πια η ώρα να παραγγείλετε. Έτσι ενδεχομένως να παραγγέλνετε ή να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες απ’ ό,τι συνήθως.

Επιλέξτε τα σωστά κοκτέιλ
Ξεχάστε για λίγο τη μαργαρίτα φράουλα με την πασπαλισμένη ζάχαρη και το Mojito, τo οποίo ξεπερνάει τις 200 θερμίδες ανά ποτήρι και επιλέξτε άλλα, λιγότερο παχυντικά αλλά εξίσου απολαυστικά και δροσερά κοκτέιλ. Καλή επιλογή αποτελεί το Cosmopolitan που οι θερμίδες του ξεπερνούν για λίγο τις 100, το Blueberry Punch που φτάνει μέχρι τις 170 αλλά περιέχει αντιοξειδωτικά βατόμουρα και ενισχύει την καύση του λίπους ή ένα ποτήρι… σαμπάνια που μπορεί να μην ξεπερνά τις 90 θερμίδες.