5 τρικ για να διατηρήσετε τις βιταμίνες των λαχανικών σας στο μαγείρεμα

mageirema-bitamines
ΤΡΙΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μεγιστοποιήστε τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες του γεύματός σας, με μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του.

Τα λαχανικά στη διατροφή σας είναι σίγουρα από μόνα τους θρεπτικά. Ο τρόπος, όμως, που θα τα κόψετε, θα τα μαγειρέψετε και θα τα καταναλώσετε παίζει ρόλο στην πρόσληψη των θρεπτικών τους στοιχείων. Δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας, προκειμένου να λαμβάνετε όλα όσα έχουν να σας προσφέρουν τα βιταμινούχα αυτά τρόφιμα, χωρίς… εκπτώσεις.

Κόψτε το σκόρδο και αφήστε το για 15 λεπτά

Οι έρευνες δείχνουν ότι αφήνοντας το σκόρδο εκτεθειμένο στον αέρα μόλις το κόψετε, πραγματοποιείται μια ενζυμική αντίδραση, η οποία απελευθερώνει τις αντικαρκινικές ιδιότητές του. Μη βιάζεστε, λοιπόν, να το πετάξετε στην κατσαρόλα!

Προσθέστε ελαιόλαδο στο σωτάρισμα ή το μαγείρεμα πράσινων λαχανικών

Οι περισσότερες νοικοκυρές έχουν σε περίοπτη θέση το ελαιόλαδο στην κουζίνα τους κι όχι αδίκως. Στην περίπτωση του μαγειρέματος των λαχανικών, τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου βοηθούν τον οργανισμό σας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά τους, που απελευθερώνονται με το ζέσταμα.

Μαγειρέψτε τα λαχανικά σας ολόκληρα ή κόψτε μεγάλα κομμάτια

Μαγειρεύοντας μεγάλα κομμάτια λαχανικών ή και ολόκληρο το λαχανικό, αν αυτό είναι δυνατόν, χωρίς να το κόβετε σε μικρά κομμάτια, προστατεύετε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά του συστατικά, τα οποία όταν εκτίθενται στη ζέστη και τον αέρα καταστρέφονται σε ένα βαθμό. Μαζέψτε, λοιπόν, τα μαχαίρια σας και διατηρήστε όσο περισσότερο δυνατόν τις βιταμίνες των λαχανικών σας.

Βράστε τις πατάτες ολόκληρες και με τη φλούδα

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε την κλασική πατέντα «ξεφλουδίζω την πατάτα και την κόβω σε κομμάτια» και να την πετάξετε όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα, αφού πρώτα την πλύνετε επιμελώς. Αυτό θα βοηθήσει την πατάτα να διατηρήσει τα επίπεδα βιταμίνης C που περιέχει, κάτι στο οποίο συμβάλλει επίσης και το να κρατήσετε το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό στο βράσιμο, έτσι ώστε να τη μαγειρέψετε πιο σύντομα. Ο λόγος; Όσο περισσότερο διαρκεί το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο καταστρέφεται η βιταμίνη C της πατάτας.

Προτιμήστε τα λαχανικά σας στον ατμό

Να θυμάστε πάντα ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι προτιμότερο όσον αφορά τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών σε σχέση με το βράσιμο, ενώ προωθεί και τη γεύση των λαχανικών, έτσι ώστε να μη χάνουν τη νοστιμιά τους. Αν θέλετε να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας με ελάχιστο λάδι –και ελάχιστο κόπο- ο ατμός είναι η καλύτερη λύση, που θα σας προσφέρει στο… πιάτο όλες τις βιταμίνες τους. Για έξτρα θρεπτικά συστατικά, προσθέστε αρωματικά μπαχαρικά, στο γεύμα σας και απολαύστε νοστιμιά και βιταμίνες με μια κίνηση.