3 συνταγές με μπρόκολο που θα σας ενθουσιάσουν

pita-mprokolo
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μπρόκολο με το ζόρι, δεν γίνεται. Αν, όμως, του δίνατε μια ευκαιρία να αναδείξει τη νοστιμιά του σε συνδυασμό με άλλες τροφές, μπορεί και να έμπαινε στη λίστα με τα αγαπημένα σας φαγητά.

Η βιταμίνη C του χτυπάει «κόκκινο», ενώ είναι πλούσιο και σε βιταμίνες Α και Ε. Ταυτόχρονα, το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, φυτικές ίνες, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και άλλες θρεπτικές ουσίες που ωφελούν τον οργανισμό σας εν γένει και δικαιώνουν τη μητέρα σας που προσπαθούσε να σας πείσει να το φάτε στην παιδική σας ηλικία.

Αν παρ’ όλ’ αυτά αισθάνεστε ότι δεν είστε ακόμη έτοιμοι να το καταναλώσετε σκέτο, βραστό με λίγο λάδι και λεμόνι, οι παρακάτω συνταγές θα σας βοηθήσουν να το βάλετε για τα καλά στη διατροφή σας και να το απολαμβάνετε.

Σουφλέ με μπρόκολο και κουνουπίδι
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού με τη συγκεκριμένη συνταγή θα βάλετε, εκτός από το μπρόκολο, και άλλο ένα «παιδικό τραύμα» στη διατροφή σας, το κουνουπίδι. Θα χρειαστείτε: 300 γραμμάρια μπρόκολο, 300 γραμμάρια κουνουπίδι, 2 αβγά, 150 γραμμάρια τυρί τριμμένο (Gouda και παρμεζάνα), 50 γραμμάρια βούτυρο, λίγο αλεύρι, 300ml ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι. Εκτέλεση: Καταρχάς, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Βράστε τις φούντες του κουνουπιδιού σε νερό με λίγο αλάτι για περίπου 3 λεπτά και αφού το σουρώσετε και το κρυώσετε, επαναλάβετε το ίδιο και με το κουνουπίδι. Στο πυρέξ που θα έχετε ήδη βουτυρώσει, ρίξτε παρμεζάνα, ενώ το υπόλοιπο βούτυρο ζεστάνετέ το και αναμείξτε το με το αλεύρι σας, προσθέτοντας στη συνέχεια το γάλα και ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να πήξει. Από τα δύο αβγά σας ξεχωρίστε τους κρόκους και χτυπήστε τους, προσθέτοντας στη συνέχεια αλάτι, πιπέρι και gouda. Βάλτε στο μείγμα και τα δύο βασικά υλικά σας, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και ανακατέψτε ελαφρά, ενώ με τα ασπράδια σας φτιάξτε μαρέγκα, την οποία θα χρησιμοποιήσετε στο μείγμα, ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά. Τέλος, απλώστε το μείγμα στο πυρέξ ομοιόμορφα και πασπαλίστε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω. Ψήστε για περίπου μισή ώρα και όταν το σουφλέ φουσκώσει και πάρει χρώμα, ετοιμαστείτε να το δοκιμάσετε!

Σπαγγέτι με μπρόκολο
Η αγαπημένη όλων μακαρονάδα μπορεί να πάρει μια πιο… πράσινη χροιά. Θα χρειαστείτε: 1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε περίπου 4 φλιτζάνια και 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο από το σημείο κοντά στη βάση του, χοντρό αλάτι, μισό κιλό μακαρόνια, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, 6 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, χυμό μισού λεμονιού, 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο. Εκτέλεση: Βράστε το μπρόκολο σε νερό με λίγο αλάτι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει al dente και αμέσως μετά βουτήξτε το σε πάγο και στραγγίξτε το. Στο ίδιο νερό βράστε τα μακαρόνια για περίπου 8 λεπτά, μέχρι κι αυτά να γίνουν al dente. Στο μεταξύ ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο μπρόκολο, την κόκκινη πιπεριά και το σκόρδο, πασπαλίζοντας με αλάτι σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε και το υπόλοιπο μπρόκολο και όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα –κι αφού τα στραγγίξετε- προσθέστε τα κι αυτά στο τηγάνι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε τα και προσθέστε όσο αλάτι ή πιπέρι θέλετε. Μεταφέρετέ τα σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύστε τα με χυμό λεμονιού και προσθέστε το τριμμένο τυρί. Έτοιμα για σερβίρισμα.

Σούπα μπρόκολο
Ξεφύγετε από τις καθιερωμένες σούπες και δοκιμάστε μια γευστική και αρωματική σούπα από μπρόκολο. Θα χρειαστείτε: 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 750 γραμμάρια φρέσκο μπρόκολο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, κρουτόν, μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Εκτέλεση: Λιώστε το βούτυρο σε σχετικά δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Προσθέστε το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το καρότο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε για περίπου 6 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε και το αλεύρι και ανακατέψτε για 1 λεπτό, μέχρι να πάρει ένα χρώμα σαν ξανθό. Σειρά έχει ο ζωμός κοτόπουλου, τον οποίο μόλις τον προσθέσετε, αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι το μπρόκολο να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε και την κρέμα και με ένα μπλέντερ χειρός ανακατέψτε τη σούπα μέχρι να γίνει σαν πουρές. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε με λίγα κρουτόν.