Ποιες υπερτροφές του Οκτωβρίου πρέπει να μπουν στο πιάτο σας

karota
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Φρέσκα, μυρωδάτα, χρωματιστά και υγιεινά φρούτα και λαχανικά εποχής περιμένουν να μπουν στη διατροφή σας και να σας χαρίσουν τα οφέλη τους.

Οκτώβρης δεν σημαίνει μόνο πρωτοβρόχια, φθινόπωρο, ψύχρα και μελαγχολία. Σημαίνει και φρέσκα, νόστιμα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, είναι γεμάτα οφέλη και μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας και την υγεία μας.

Αντί, λοιπόν, να ψάχνετε αφορμή να κλειστείτε μέσα σε κάθε υποψία βροχής και να καταβροχθίζετε σοκολάτες και διάφορες άλλες τροφές… παρηγοριάς, δοκιμάστε λίγη φρεσκάδα εποχής και νιώστε τη νοστιμιά και τα οφέλη της.

Καρότα: πηγή βιταμίνης Α
Μια καλή επιλογή για σνακ, σαλάτες, αλλά και στο φαγητό, τα καρότα βρίσκονται στην εποχή τους, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Κ και ωφελούν το ανοσοποιητικό, την όραση, το πεπτικό, ενώ διώχνουν και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια χάρη στη βιταμίνη Κ. Προτιμήστε τα ωμά κι αν τα μαγειρέψετε, μαγειρέψτε τα ελαφρά, για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά τους.

Αγκινάρες: οι παρεξηγημένες
Παρ’ όλο που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ακμή τους Μάρτιο με Μάιο, οι αγκινάρες πιάνουν και μια… φθινοπωρινή ακμή μέσα στον Οκτώβριο. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, ενώ η καρδιά τους είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συν του ότι έχουν λίγες θερμίδες και βοηθούν στη δίαιτα. Δοκιμάστε τες στον ατμό, προσθέστε τες στη σαλάτα και απολαύστε τα οφέλη τους. 

Παντζάρι: χρώμα και οφέλη σε όλο τους το μεγαλείο
Το πλούσιο χρώμα του παντζαριού είναι ένα πολύ καλό σημάδι για τα οφέλη του, αφού η βουλγαξανθίνη που του δίνει το χρώμα αυτό, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές του ροδιού και των μύρτιλων. Ψήστε το, κάντε το πουρέ ή προσθέστε το ωμό στη σαλάτα σας για περισσότερα οφέλη.

Λάχανο: δίνει άλλο νόημα στη σαλάτα
Τώρα που χορτάσατε τις χωριάτικες με τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, ήρθε η ώρα να βάλετε λίγο λάχανο στη σαλάτα σας. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και καλίου, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και ευεργετώντας το πεπτικό και όπως και το μπρόκολο, υποστηρίζεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Εκτός από τη σαλάτα, μπορείτε να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή στο μπέργκερ σας.

Κουνουπίδι: διατροφική αξία στα ύψη
Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, το κουνουπίδι κερδίζει αξιωματικά μια θέση στη λίστα με τις υπερτροφές του μήνα. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες το κάνουν ακόμα πιο δημοφιλές, ενώ αποτελεί ισχυρό όπλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Μαγειρέψτε το όσο το δυνατόν λιγότερο και για να σώσετε τις θρεπτικές του ουσίες και για να γλιτώσετε τη… μυρωδιά. 

Γλυκοπατάτες: ώρα να τις βάλετε στη διατροφή σας
Μπορεί τη γλυκοπατάτα οι περισσότεροι να την έμαθαν από τις αμερικάνικες ταινίες και σειρές, τα οφέλη της, όμως, είναι σημαντικά και αξίζει να μπει και στη δική σας κουζίνα. Περιέχει σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες (Β6, C, D, A). Παρ’ όλο που τη βρίσκουμε όλο το χρόνο, η ακμή της ξεκινά τον Οκτώβρη. Δοκιμάστε γλυκοπατάτες ψητές ή σε πουρέ και τονώστε τον οργανισμό σας, καταπολεμώντας -μεταξύ άλλων- και τις φλεγμονές του παχέος εντέρου.