Τα διατροφικά οφέλη του βερίκοκου

ta-diatrofika-ofeli-tou-berikokou

ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Tαυτόχρονα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν και μεγάλη αδυναμία στα φρούτα, η περίοδος του καλοκαιριού είναι η καλύτερη για να τα αγαπήσουν. Ζουμερά, δροσιστικά, χρωματιστά, λαχταριστά, τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν την τέλεια λιχουδιά και παράλληλα προσφέρουν στον οργανισμό μας ανεκτίμητα οφέλη.

Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το χρυσαφί- πορτοκαλί χρώμα του και η βελούδινη επιφάνειά του, το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς. Όντας πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, σίδηρο, φυτικές ίνες, τρυπτοφάνη και κάλιο, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος. Δείτε ποια άλλα οφέλη προσφέρει στην υγεία μας:

1. Βελτιώνει την όραση: Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Ophthalmology, δείχνει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων βερίκοκου τη μέρα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις πρωταρχικές αιτίες της απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους. Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α σε μεγάλη ποσότητα, που είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που προωθεί την καλή όραση καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και τους ιστούς και προκαλούν ζημία στους φακούς του ματιού. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες θα οδηγούσαν αλλιώς σε καταρράκτη και θα προκαλούσαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, περιορίζοντας τον εφοδιασμό αίματος στα μάτια.

2. Βελτιώνει την πεπτική υγεία: Το βερίκοκο περιέχει φυτικές ίνες και βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και σε πολλές πεπτικές διαταραχές όπως η εκκολπωμάτωση (μία νόσος που αφορά το σχηματισμό θυλακίων του παχέος εντέρου) και oι αιμορροΐδες (επώδυνες, πρησμένες φλέβες στο κατώτερο τμήμα του ορθού). Eπίσης βελτιώνει την πεπτική υγεία γενικότερα. Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε επίσης να φάτε αποξηραμένα βερίκοκα, δεδομένου ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η επίδρασή τους μπορεί να γίνει αισθητή αφού φάτε μόλις τρία βερίκοκα.

3. Προωθεί την υγεία της καρδιάς: Το βερίκοκο περιέχει βήτα καροτίνη η οποία βοηθά στη μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, το β καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Προωθεί την υγεία του δέρματος: Το βερίκοκο χρησιμοποιείται πολύ στη βιομηχανία της ομορφιάς. Η αγορά είναι γεμάτη από κρέμες, σαπούνια και ενυδατικά προϊόντα από βερίκοκο. Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή και τα εξανθήματα και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Τα βερίκοκα καταναλώνονται ωμά, είτε αποξηραμένα, σε μορφή μαρμελάδας ή κομπόστας, ακόμη και ως χυμός.