Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές με τις λιγότερες θερμίδες;

solomos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας τις παρακάτω τροφές, οι οποίες και θα σας χαρίσουν τα θρεπτικά συστατικά τους και δεν θα σας φορτώσουν με θερμίδες.

Ο συνδυασμός βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και οι χαμηλές θερμίδες είναι ιδιότητες-κλειδιά, που χρειάζονται για να βάλουν μια τροφή στην κορυφή της διατροφικής μας λίστας.

Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε διάφορες τροφές και παρουσιάστηκε από τον David Grotto, διαιτολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “The Best Things You Can Eat”, οι παρακάτω τροφές έχουν τις χαμηλότερες θερμίδες και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, «κουβαλώντας» πλήθος βιταμινών, μετάλλων, καλών λιπαρών φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Δεδομένων των παραπάνω, πάρτε χαρτί και μολύβι και προσθέστε τα παρακάτω στη λίστα σας και στα ράφια της κουζίνας σας.

Σολομός: ωμέγα-3 στα ύψη
Εκτός από νόστιμος, ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία ευεργετούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και δρουν ενάντια στον πόνο και τη φλεγμονή. Πέραν αυτών, όμως, είναι πλούσιος και σε βιοτίνη, βιταμίνη Β12, Β3, Β6, D, κάλιο και χολίνη. Κι όλα αυτά με 157 θερμίδες ανά 85 γραμμάρια.

Φασόλια: μια καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης
Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας και εκτός του ότι φροντίζουν τη σιλουέτα σας, βοηθούν και στην πρόληψη ασθενειών με την αντιοξειδωτική τους δράση. Περιέχουν ακόμη βιταμίνη Β1, μαγνήσιο, μολυβδαίνιο, σίδηρο, κάλιο και φυλλικό οξύ και οι θερμίδες τους φτάνουν τις 200 ανά φλιτζάνι.

Κεφίρ: το υγιεινό γαλακτοκομικό ποτό
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το κεφίρ δημιουργείται από τη ζύμωση οποιουδήποτε τύπου γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ. Είναι λίγο ξινό, μοιάζει με γιαούρτι και αποτελεί πλούσια πηγή προβιοτικών, σημαντικών για την υγεία του εντέρου, πηγή πρωτεΐνης αποδίδοντας 8-11 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, βιταμίνης Α, D, C, ασβεστίου, βιοτίνης. Ένα φλιτζάνι κεφίρ αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, αν όμως προτιμήσετε κεφίρ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι θερμίδες του ανέρχονται στις 110.

Αστακός: νόστιμος και περιζήτητος
Αν και δεν πρωταγωνιστεί συχνά στο τραπέζι μας λόγω του κόστους του, μια αστακομακαρονάδα τα καλοκαίρια βρίσκεται πάντα στο μενού. Ο αστακός περιέχει λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με τις γαρίδες και τις καραβίδες (παρ’ όλ’ αυτά η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με σύνεση) και είναι πλούσιος σε παντοθενικό οξύ, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο. Οι θερμίδες του φτάνουν τις 65 στα 85 γραμμάρια, που σημαίνει ότι δεν επηρεάζει τη σιλουέτα μας.

Φασόλια σόγιας: φασόλια με υψηλή διατροφική αξία
Τα φασόλια σόγιας είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1, Β2, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι μια τέτοια τροφή μας ωφελεί στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τονώνει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας και διατηρεί τη σιλουέτα μας και την υγεία του εντέρου μας. Εξασφαλίστε ότι τα φασόλια που αγοράζετε δεν παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια και απολαύστε τα με 150 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι.

Μανιτάρια: πρωτεΐνη στο φουλ
Νοστιμίζουν το φαγητό, τα εδώδιμα είδη τους είναι πολλά, για όλα τα γούστα και οι ιδιότητές τους πολλαπλές. Τα μανιτάρια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, με όλα τα βασικά αμινοξέα, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωϊκών πρωτεϊνών και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη (βιταμίνη Β7), βιταμίνη Β2, χαλκό, χρώμιο και παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5). Όσο για τις θερμίδες τους; Μόλις 15 ανά φλιτζάνι. 

Στρείδια: θρεπτικά και νόστιμα
Άλλο ένα θαλασσινό που πρέπει να συναντάμε πιο συχνά στο πιάτο μας, τα στρείδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο, τονώνοντας τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα προσέχουν και τη σιλουέτα μας με 85 θερμίδες στα 85 γραμμάρια.

Σπανάκι: η δύναμή μας
Το αγαπημένο σνακ του Ποπάι δεν ήταν τυχαίο, αφού το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Με λίγα λόγια κάνει καλό στα οστά, συντελεί στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύει τον οργανισμό, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση. Οι θερμίδες του σχεδόν… δεν υπάρχουν, φτάνοντας τις 14 στα δύο φλιτζάνια.